Inntektene faller i Kongsberg Gruppen: Venter et tøft år i offshore

Kongsberg Gruppens inntekter falt markant på starten av året. Til tross for noen lyspunkter i forsvarsmarkedet fortsetter oljebremsen å ramme hardt og konsernet spår lavere inntekter fra shipping- og offshore-divisjonen i år også.

TUNG START: Geir Håøy tok i fjor over som konsernsjef i Kongsberg Gruppen. Maritime-divisjonen som han ledet før sliter fortsatt med offshoremarkedet.
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Da det norske forsvars- og teknologikonsernet Kongsberg Gruppen leverte tallene sine for 2016 i februar, kom det frem at selskapets omsetning var på sitt laveste siden 2012.

Starten på 2017 viser at tidene fortsatt er krevende for konsernet, som leverer avansert teknologi og utstyr til olje og offshore, shipping, forsvarsindustrien.

Kongsberg Gruppen har blitt truffet relativt sent av effektene av oljebremsen og tok i fjor en rekke grep for å møte dette. Så langt har ikke en positiv utvikling i forsvarsmarkedet klart å oppveie for oppbremsingen fra olje- og shipping-segmentene.

I første kvartal ble det 187 færre ansatte i konsernet, som følge av tidligere annonserte nedbemanningsprosesser. Ellers så hovedtallene slik ut:

 • Driftsinntektene falt med 14,3 prosent i første kvartal, fra 4,34 til 3,72 milliarder, målt mot samme periode i fjor
 • Brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) falt fra 408 til 339 millioner, mens resultat etter skatt falt fra 227 til 147 millioner.
 • Konsernet fikk inn 3,45 milliarder kroner i nye ordrer (mot 3,75 milliarder ett år tidligere). Ordrereserven lå relativt stabilt på 16,67 milliarder (mot 16,9 milliarder ett år tidligere).

– Resultatet i første kvartal er som ventet noe lavere enn samme kvartal i fjor. Selv om enkelte av Kongsberg Maritimes markeder fortsatt er krevende, er trenden sammenlignet med de to foregående kvartalene positiv med tanke på kostnadsutvikling og lønnsomhet for forretningsområdet, sier konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen i en børsmelding.

Les også

Kongsberg Gruppen kan få ubåtkontrakter for minst 15 milliarder

Varsler mulig kuttregning

Kongsberg Gruppen beholder prognosen sin for 2017, som innebærer at man fortsatt forventer lavere inntekter i Kongsberg Maritime i år enn man hadde i 2016. Kongsberg Maritime er den største divisjonen i konsernet, og det er her inntektene fra shipping og offshore kommer.

Selskapet gjentar også budskapet at man kan komme til å gjøre «ytterligere tilpasninger av kostnadsbasen» i Maritime (nedbemanninger eller andre kutt, journ.anm.) som følge av tøffe tider innen offshore og shipping, der oljeselskaper og redere vegrer seg for å legge inn bestillinger i nevneverdig grad.

Kongsberg-ledelsen har imidlertid lagt til et punkt om at eventuelle nye kutt «vil kunne medføre restruktureringskostnader» i år også. I fjor kostet disse prosessene konsernet 171 millioner kroner ekstra som følge av kutt i Kongsberg Maritime-divisjonen og andre enheter.

Les også

Stor restrukturering i Kongsberg Maritime: Men de ansatte slipper ny nedbemanning

Kostnadene kommer fra sluttpakker, tidlig pensjon, husleie til kontorer som ikke lenger brukes og lignende.

Sprikende piler internt

Det er nå store forskjeller mellom utviklingen internt i Kongsberg Gruppen mellom de forskjellige divisjonene.

Offshore- og shipping-divisjonen Kongsberg Maritime opplevde et omsetningsfall på hele 26,2 prosent i første kvartal, mot samme periode i fjor på grunn av lavere leveranser til offshoremarkedet. Samtidig steg omsetningen i Kongsberg Defense Systemt med 18,1 prosent.

I Kongsberg Protech Systems falt imidlertid omsetningen med 21,5 prosent fordi man leverte ut færre våpenstasjoner.

Konsernet ser fortsatt lystegn i forsvarsmarkedet, men det er kun i Kongsberg Defense Systems-divisjonen at ordrereserven og markedet tilsier at man kan se «noe økte driftsinntekter i 2017». For Kongsberg Protech Systems venter man en utvikling tilsvarende 2016.

Les også

Missilsamarbeid med Tyskland gir norsk salg for 10 milliarder

– Kongsberg Defence Systems har et godt kvartal med vekst i alle divisjoner og et godt driftsresultat. Kongsberg Protech Systems' reduksjon i omsetning skyldes i hovedsak normale kvartalsvise svingninger i leveransevolum, sier Kongsberg-sjef Geir Håøy.

Konsernets nysatsing på avanserte dataanalysesystemer, digitalisert industri og kunstig intelligens, Kongsberg Digital, ventes ikke å bidra nevneverdig til konsernresultatene i år.

Enheten ble startet i 2016 og har nå sikret seg en avtale med Statoil og Fred Olsen Renewables om å teste Kongsberg Digitals nye plattform kalt «Kognifai» på Lista vindmøllepark.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Kongsberg Gruppen

Flere artikler

 1. Oljebremsen fortsetter å koste Kongsberg Gruppen dyrt:
  – Vi gjør betydelige grep

 2. – Det blir noen spennende kvartaler fremover

 3. Slår sammen og nedbemanner forsvarsvirksomheten

 4. Kongsberg Gruppen snudde resultatet til pluss igjen

 5. Høyeste ordreinngang på over to år i Kongsberg Maritime