Derfor har Aker Solutions blitt et attraktivt oppkjøpsobjekt

Når gigantene i bransjen tar grep innen oppkjøp og fusjoner, dukker Aker Solutions ofte opp som en attraktiv kandidat for å bli slukt.

OPPKJØPSRYKTER: Det spekuleres igjen i at Aker Solutions kan være i ferd med å bli solgt. Her konsernsjef i Aker Solutions, Luis Araujo, ved en tidligere anledning.
  • Asgeir Aga Nilsen
  • Marius Lorentzen
Publisert:

De siste månedene har det med ujevne mellomrom dukket opp spekulasjoner om at Aker Solutions er i ferd med å selges.

Men allerede tilbake i 2015 ble det spekulert i at GE kunne være interessert i Aker Solutions, som er en del av Kjell Inge Røkkes Aker-gruppe.

Også i fjor høst ble det fra analytikerhold påpekt at to amerikanske oljeservicegiganter har vært sett på som mulige kjøpere av det norske selskapet.

Aker-sjef Øyvind Eriksen avviste samme høst at det var noen konkrete planer om å avhende virksomheten, men utelukket ikke at Aker Solutions kan bli del av en konsolideringsprosess.

Samtidig som spekulasjonene har gått rundt Aker Solutions, har en rekke andre aktører i næringen funnet hverandre, og bransjen har blitt mer og mer integrert med færre, og større, aktører.

Det siste oppkjøpet som har blitt annonsert er Wood Group Mustangs oppkjøp av Amec Foster Wheeler. Wood Group har økt posisjonen sin markant i det norske markedet, blant annet på grunn av en omfattende rammeavtale fra Statoil for vedlikehold og modifikasjoner som de vant over Aker Solutions.

GE Oil & Gas har også funnet sammen med Baker Hughes, etter at Halliburtons forsøk på å kjøpe Baker gikk i vasken.

En transaksjon med Aker Solutions er imidlertid ikke mulig uten statens velsignelse. I 2007 inngikk nemlig staten og Røkke en avtale der de samlet eierskapet til Aker Kværner i et felles selskap, som sikrer at begge parter kan legge ned veto mot større endringer i selskapet.

Siden den gang har Aker Kværner blitt til tre selskaper (Kværner, Akastor og Aker Solutions), men aksjonæravtalen gjelder fortsatt frem til sommeren.

Den rødgrønne regjeringen inngikk avtalen for å unngå et salg av Aker Kværner til utlandet, som var en mulighet den gangen.

Oppkjøpsryktene siden nyttår

Rett over nyåret kom nyheten fra Bloomberg om at Aker vurderer å selge Aker Solutions.

Da skulle Aker være i dialog med Goldman Sachs for å eventuelt rådgi dem i en mulig prosess.

Nå er det amerikanske Halliburton som Røkkes Aker skal være i ferd med å selge oljeserviceselskapet Aker Solutions til, skriver Finansavisen tirsdag.

Les også

Finansavisen: Aker Solutions blir solgt ut av landet

Eksperter satt senest i januar fingeren på at oljeservicegigantene har mobilisert for å kontrollere stadig flere deler av oljeproduksjonen, noe de mente gjør Aker Solutions svært attraktiv.

– Aker Solutions er meget attraktive, og da særlig Aker Subsea som driver med trykkontroll og teknologidelen, sa Espen Norheim, partner i EY, til E24.

Halliburton har flere ganger vært trukket frem et selskap som kan sluke Aker Solutions, i tillegg til GE Oil & Gas og National Oilwell Varco (NOV).

Det er fortsatt ikke kjent om Aker Solutions blir solgt som én enhet eller delt opp i to, hvis Aker skulle ønske å selge. Hvis et salg er aktuelt, og kjøperen bare er interessert i å kjøpe subsea-divisjonen, så kan Field Design-divisjonen bli fusjonert inn i Kværner.

Aker Solutions' Field Design-divisjon har samarbeidet med Kværner i en rekke prosjekter etter at Kværner ble skilt ut av Aker Solutions i 2011.

Aksjen mer enn doblet fra bunnen

Det norske selskapet har som resten av leverandørbransjen vært hardt rammet oljeselskaper som svinger sparekniven i kjølvannet av oljenedturen.

Det har igjen tvunget fram store kutt i oljeserviceselskapene, men skal man tro aksjemarkedet ser vurderingen ut til å være at det verste kan være over for Aker Solutions.

På Oslo Børs har nemlig kursen steget fra bunnen på litt over 22 kroner i starten av 2016 til nærmere 48 kroner, omtrent en dobling på litt over et år.

I mellomtiden har både selskapet selv tatt store grep, samtidig som det heller ikke er negativt for aksjen at det stadig meldes om at friere banker på døren. Oljeprisen har i tillegg kommet opp fra bunnen på under 30 dollar fatet og ligger nå på 50-tallet.

Kostnadskutt i milliardklassen

I forbindelse med resultatrapporten for tredje kvartal 2016 meldte Aker Solutions at det lå foran skjema på kostnadskutt. Selskapet har som mål å kutte årlige kostnader med ni milliarder kroner innen slutten av 2017, målt mot 2015, skrev selskapet.

Fjoråret var preget av flere runder med nedbemanning, blant annet i mars der det ble varslet om kutt av opptil 600 stillinger. I januar 2016 meldte Aker Solutions at opptil 900 stillinger vil forsvinne.

Les også

Regjeringen pøser ut nye blokker til oljenæringen

Ved siste korsvei, da Aker Solutions la frem resultatene for fjerde kvartal, var beskjeden at selskapet har kommet to tredjedeler av veien mot målet om å bli 30 prosent mer effektive innen utgangen av 2017.

Konsernsjef Luis Araujo mente selskapet tjener på det han beskriver som «en solid finansiell posisjon» og gode kundeforhold etter hvert som de leverer på kontrakter som spenner seg fra Brasil til Afrika og Norge.

Lystegn i enden av tunnelen kan også skimtes, selv om det fortsatt er tøffe tider. I guidingen tok selskapet ut ordlyden om at «prosjekter utsettes i hele bransjen», som var med i prognosene de offentliggjorde etter både andre og tredje kvartal i fjor.

Aker Solutions venter likevel at omsetningen vil falle med 10 til 15 prosent i 2017, etter et fall på 19,7 prosent til 25,6 milliarder i fjor. Selskapet venter også en nedgang i de underliggende marginene.

Les også

Nå er Aker store nok til å sluke Lundin

Les også

Utbyttet økes med 60 prosent for Røkke og Aker-aksjonærene

Les også

Rapport-detaljen som kan bety bedring for hele bransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Aker Solutions
  2. Aker

Flere artikler

  1. Aker Solutions-aksjonær: – Vanskelig å takke nei hvis det er solid budpremie

  2. Disse kjempene kan sluke Aker Solutions

  3. – Alle i industrien trenger mer arbeid

  4. Finansavisen: Aker Solutions blir solgt ut av landet

  5. Analytikere: Dette skal til for at Aker Solutions blir solgt