Oljefondet kjøper mer i London

Oljefondet utvider eierskapet til flere eiendommer sentralt i London i en handel til 1,3 milliarder kroner, fondets tredje milliardkjøp i byen på mindre enn ett år.

KJØPER MER: Oljefondet kjøper enda mer eiendom sentralt i London. Det var her i Regent Street at fondet gjorde sine første eiendomskjøp i 2011, også da som del av partnerskapet med britiske Crown Estate.
Publisert:

Oljefondet er igjen på handletur i London.

I partnerskap med The Crown Estate har fondet utvidet eierskapet til tre eiendommer sentralt i London.

Prisen skal være på 120 millioner pund, eller rundt 1,3 milliarder kroner. Partnerskapet fikk ikke noe gjeld med på kjøpet.

Det skriver fondet i en melding.

Dermed har fondet handlet eiendom i London for 5,6 milliarder gjennom til sammen tre kjøp det siste året.

I juli 2016 bladde fondet opp 1,4 milliarder for en eiendom i Oxford Street, og i november kjøpte det en annen eiendom i samme gate til 2,9 milliarder kroner.

Les mer: Oljefondet kjøper for tre milliarder i London

Det siste kjøpet ble gjennomført mandag denne uken, og gjør at partnerskapet som fondet er en del av nå utvider eierskapet sitt til eiendommer sentralt i London med butikk- og kontorlokaler på til sammen 50.000 kvadratmeter.

Det var også her fondets første eiendomsinvestering noensinne skjedde, da det bladde opp 4,2 milliarder kroner for mer enn 100 eiendommer i Regent Street, og dermed etablerte partnerskapet med Crown Estate.

Avtalen mellom de to skulle ha en varighet på 150 år.

Les også

Oljefondet handler for tre milliarder i London

Mer i Oxford Street

Kjøpet denne uken gjelder disse eiendommene, ifølge fondet:

 • Oxford Street 263-269 og Swallow Place 3-5
 • Princes Street 1 og Swallow Place 6
 • Princes Street 2-4

Selgeren er et partnerskap mellom Aviva Life & Pensions UK Limited og Public Sector Pension Investment Board.

Oljefondets eiendomsenhet, Norges Bank Real Estate Management, eier 25 prosent i Regent Street-partnerskapet.

KJØPER DISSE: Eiendommene markert med rødt er dem som omfattes av Oljefondets kjøp denne uken.

Eide mye fra før

Fra før eide partnerskapet eiendommen som ligger i Oxford Street 263-269 og Swallow Place 3-5, og nå har det kjøpt en leiekontrakt med 94 års varighet.

Denne eiendommen består ifølge fondet av butikklokaler på rundt 1.500 kvadratmeter og kontorlokaler på rundt 1.800 kvadratmeter på Oxford Street.

Les også

Eiendomsbrems for Oljefondet

Partnerskapet har også kjøpt 100 prosent av eiendommen som ligger i Princes Street 1 og Swallow Place 6, som består av rundt 200 kvadratmeter med butikklokaler og rundt 400 kvadratmeter med kontorlokaler.

Dessuten har partnerskapet kjøpt 33 prosent av eiendommen Princes Street 2-4, slik at det nå har full kontroll over eiendommen, som er på rundt 550 kvadratmeter med butikklokaler og 650 kvadratmeter med kontorlokaler.

Partnerskapet mellom Oljefondet og Crown Estate vil forvalte eiendommene.

Kjøpte færre eiendommer

Oljefondet har også vært noe mer forsiktig med kjøpene det siste året på grunn av høye priser og usikkerhet, og har til og med solgt unna noen eiendommer.

Les også

Oljefondet kjøper i Paris til ni milliarder kroner

I 2016 investerte fondet 19,1 milliarder kroner i unotert eiendom, mot 44,2 milliarder kroner året før.

Fondet eier så langt 400 eiendommer i Nord-Amerika og 358 eiendommer i Europa. 25 prosent av fondets unoterte eiendomsinvesteringer ligger i New York, mens 22 prosent ligger i London og 17 prosent i Paris.

Målet er å trappe opp eiendomskjøpene til rundt en halv prosent av fondets verdi i hvert av de neste årene, sa fondets eiendomssjef Karsten Kallevig til E24 i mars.

I så fall vil unoterte eiendomsinvesteringer kunne øke fra 2,5 prosent av fondets verdi ved utgangen av 2016 til rundt fire prosent av fondets verdi frem til slutten av 2019.

Tidligere var målet å øke investeringene i eiendom til fem prosent av fondets verdi, men dette er endret til at Norges Bank selv kan velge om det skal investere i eiendom i det hele tatt.

Det er satt et krav om at eiendomsinvesteringene ikke skal overstige syv prosent av fondets verdi.

Les mer: Oljefondet skal kjøpe mer eiendom

Svakt i Storbritannia

Så langt har eiendomsinvesteringene gitt solid avkastning for fondet, men i fjor gav eiendommene noe mindre penger i kassa enn i årene før.

Noe av årsaken var at de britiske eiendomsinvesteringene gav en avkastning på minus 16,9 prosent, og motvirket god avkastning i resten av Europa og USA, ifølge fondets årsrapport for 2016.

Les også

Oljefondet skal kjøpe mer eiendom

Dette er avkastningen på fondets eiendomsportefølje så langt:

 • 2011: minus 4,4 prosent
 • 2012: 5,8 prosent
 • 2013: 11,8 prosent
 • 2014: 10,4 prosent
 • 2015: 10 prosent
 • 2016: 0,8 prosent

Og dette er markedsverdien på eiendomsinvesteringene ved utgangen av de siste årene, inkludert både unotert eiendom og andeler i børsnoterte eiendomsselskaper:

 • 2012: 25 milliarder kroner
 • 2013: 52 milliarder kroner
 • 2014: 141 milliarder kroner
 • 2015: 235 milliarder kroner
 • 2016: 242 milliarder kroner
Publisert: