Derfor kan disse friste med økt utbytte

Banksektoren har i flere år hamstret kapital i det mye omtalte «spleiselaget» med aksjonærer og kunder. Nå ser sparegrisene ut til å være fulle nok.

JEKKER OPP UTBYTTE: De norske bankene er ferdige eller nære ved å ha oppfylt strengere kapitalkrav, og vil nå betale mer til aksjonærene.

Foto: Scanpix
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

En god del gjenstår fortsatt av resultatsesongen på Oslo Børs, men i banksektoren har både storaktøren DNB og de fremste sparebankene lagt frem sine tall for fjerde kvartal.

Og her er det flere fellestrekk som kan glede aksjonærene.

– Stort sett alle har rapportert at de ligger bedre an enn ventet på ren kjernekapitaldekning, og at de er på eller veldig nære sine kapitalmål, sier analytiker Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets til E24.

Dermed er også bankenes utbyttekapasitet styrket, påpeker Øyen, og får støtte fra sin kollega Bengt Kirkøen i Swedbank.

– Vi har sett at bankene nå er veldig nære eller har nådd sine kapitalmål, og at de er over myndighetenes krav. Det har lagt til rette for økning i utbyttene, som vi har sett foreslått i fjerdekvartalsrapportene, sier Kirkøen.

Bankenes kapitaloppbygging er et resultat av krav om at de skal holde mer kapital bak sine utlån for å være mer solide. DNB-sjef Rune Bjerke omtale for noen år siden prosessen som et spleiselag mellom banken selv, kundene og aksjonærene – sistnevnte via tilbakeholdelse av utbytte.

Lavere tap enn fryktet

Det andre elementet analytikerne har bitt seg merke igjennom årets rapporteringer, er bankenes tap – spesielt relatert til energisektoren.

Disse har vært lavere enn fryktet, hvilket har gitt positive overraskelser på resultatsiden.

– Utlånstapene har kommet inn på den lave siden, generelt lavere enn forventet. Det er ikke dermed sagt at tapene skal stupe – for bankene som har eksponering mot offshore og rigg vil tapene fremover kunne bli høyere enn normalt, men lavere enn ventet tidligere, sier Kirkøen.

En aktør som SR-Bank meldte onsdag at de anslår behovet for nedskrivninger i 2017 «på omtrent samme nivå som 2016, eller noe lavere». Hos Sparebank 1 i Trondheim estimeres tapene i år til å bli lavere enn i fjor.

– Det er fortsatt mye usikkerhet, men man ser nå for seg at de største tapene kan være tilbakelagt. Utfallsrommet for tap i offshoresektoren har snevret seg inn. Og når de foreslår høyere utbytte, signaliserer bankene at de er mer komfortable med sin kreditteksponering, sier Øyen.

Summen er positiv

I Sparebank 1 Markets har man bitt seg merke i at Stavanger-baserte SR også ser lysning lokalt.

– Konjunktursyklusen ser ut til å bunne ut, boligmarkedet går bedre og optimismen i det lokale næringslivet har kommet litt tilbake og fått feste, sier Øyen.

Han forteller også at det ligger an til at marginen på boliglån, som har vært under press de siste årene, kan bedre seg noe i første halvår.

– I sum ser rapporteringssesongen for bankene veldig positiv ut, sier han.

Kirkøen mener også at bankenes netto renteinntekter kan være i ferd med å bunne ut, og forteller det ligger til rette for gode, norske bankresultater også i det inneværende året.

Anbefaler sparebankene

I Swedbank anbefaler man kjøp av de større sparebankene, men har tatt ned DNB-anbefalingen til nøytral grunnet kursutviklingen.

Nils Christian Øyen i Sparebank 1 Markets har kjøpsanbefalinger på Sparebank 1 SR-Bank, Sparebank 1 Midt-Norge og Sparebank 1 Nord-Norge, men også en nøytral anbefaling på DNB.

– Prisingen av DNB er mer balansert enn hos flere av de andre, som fortsatt er priset under bokført egenkapital, sier han.

DNB-aksjen nådde nylig ny rekord på Oslo Børs.

Les også

Første utbytte siden 2011 i Storebrand – drysser 700 mill. over aksjonærene

Les også

Venter lavere oljetap i år

Les også

– Smitteeffekten har blitt mindre enn man kunne frykte

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. DNB
 3. SpareBank 1 SR-Bank
 4. SpareBank 1 SMN

Flere artikler

 1. – Det viktigste er lavere tap

 2. Venter lavere oljetap i år

 3. Analytikerne ser resultatfall på 6,7 mrd. for DNB i 2016

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytikere tror bankene vil skru opp boliglånsrenten

 6. Analytikere spår milliardtap for DNB: – Første kvartal blir tøft, andre kvartal tøffere