Seadrill: Venter ingen rateøkning i 2017

Riggselskapet Seadrill er i tøffe forhandlinger med långivere og investorer. Nå advarer selskapet om at konkurs er et reelt alternativ.

SKJERPER RETORIKKEN: Seadrill står midt i en vanskelig restruktureringsprosess, og situasjonen er for alvor i ferd med å tilspisse seg. Her storaksjonær John Fredriksen.

Foto: Thomas Nilsson VG
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Riggselskapet Seadrill har tirsdag lagt frem sin rapport for fjerde kvartal. Her fremgår det at markedet fortsatt er vanskelig, og nå nærmer fristen for den mye omtalte restruktureringen seg med stormskritt.

Selskapet hadde et brutto driftsresultat på 354 millioner dollar i fjerde kvartal, ned fra 513 millioner dollar i samme periode året før.

Nøkkeltallet er nøyaktig som ventet, ifølge SME Direkt for TDN Finans.

Det var på forhånd knyttet størst forventninger til Seadrills restruktureringsarbeid. Selskapet varslet restruktureringen for rundt et år siden, men denne har vist seg å bli vanskeligere enn forutsett.

Senest i januar ble det sluppet en oppdatering der det fremgikk at det ikke foreligger noen løsning.

Tirsdag skriver selskapet at diskusjonene fortsatt er pågående, men at det kan hende at de ikke kan konkluderes innen den 30. april. På dette tidspunktet forfaller gjeld knyttet til riggen West Eminence og bankfasiliteter.

Nødløsninger

Dette kan medføre at selskapet må ty til mulige nødløsninger, inkludert konkursbeskyttelse (chapter 11).

«Selv om en utvidelse av disse og andre datoer er mulig med de nødvendige samtykkene fra långiverne, kan det hende at vi ikke er i stand til å få tak i en utvidelse på vilkår som er akseptable for selskapet. I tilfellet en frivillig restruktureringsavtale ikke blir konkludert eller en avtale om utvidelse ikke blir nådd, forbereder vi forskjellige beredskapsplaner, inkludert potensielle forordninger eller chapter 11-forløp», skriver selskapet.

Dersom en avtale skulle falle på plass, må Seadrill-aksjonærene være forberedt på stor utvanning. Selskapet har advart mot dette tidligere, og gjentar det i dag. Det skisseres en løsning med endrede lånevilkår for å få inn ny egenkapital og konvertering av gjeld til egenkapital.

«Under slike forhold vil den nye egenkapitalen og enhver påfølgende konvertering av gjeld sannsynligvis føre til betydelig utvanning for nåværende aksjonærer og betydelige tap for andre finansielle interessenter».

Vanskelige markedsforhold

For øvrig gis det uttrykk for et avventende markedssyn.

Utsiktene på kort og mellomlang sikt i chartermarkedet beskrives som «ekstremt utfordrende». Det er flere anbud ute, men flere av oljeselskapene har fortsatt ledig kapasitet på kontrakt.

Konkurransen mellom riggselskapene er dermed knallhard, og det meldes om tilfeller der aktører tilbyr seg å ta tapskontrakter for å holde riggene aktive.

Les også

John Fredriksen og Seadrill-sjefen: Har måttet rydde opp etter Trøim og «den gjengen»

– Vi ser fortsatt en bedring i nivået på anbudsaktiviteten, etter en økning og stabilisering i oljeprisen. Bedring i dagratene vil ikke finne sted i 2017, men basert på det forventede nivået av skraping og opplagsaktivitet tror vi det er rom for noe optimisme, sier konsernsjef Per Wullf i en kommentar.

Seadrills driftsinntekter i perioden ble 667 millioner dollar, hvilket innebærer en nedgang fra 959 millioner dollar året før. Her var det ventet 661 millioner dollar.

Selskapet gjør ingen nedskrivninger i kvartalet. Resultatet for perioden endte på 127 millioner dollar, ned fra 272 millioner dollar i fjerde kvartal 2015.

Den netto rentebærende gjelden var på 8,476 milliarder dollar ved utgangen av fjerde kvartal. Kontantbeholdningen var på 1,4 milliarder dollar.

Les også

Fredriksens riggimperium: 77 milliarder «borte» på tre år

Ordreboken sto på 2,5 milliarder dollar.

Svakere utsikter

Det advares i dagens rapport mot at brutto driftsresultat i første kvartal blir lavere enn i fjerde kvartal, rundt 250 millioner dollar. Dette skyldes ikke minst at rigger kommer av kontrakt og lavere rater.

West Saturn og West Epsilon er ventet å bli ledige i første kvartal, mens West Freedom og AOD 3 får lavere rater.

Denne reduksjonen er ventet å delvis veies opp av oppstart for West Phoenix og et fullt inntektsbringende kvartal for West Castor.

Les også

Rigg, supply og oljeinvesteringer: Dette skjer denne uken

Les også

DN: Seadrill skylder 116 milliarder

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Seadrill

Flere artikler

  1. Sterkere enn varslet fra Seadrill

  2. Analytiker om Seadrill: – Økt sannsynlighet for at de må gå via rettssystemet

  3. Milliardplan skal redde Seadrill fra konkurs

  4. Tror Seadrill kan bryte flere gjeldsbånd

  5. Nye rigg-grep fra Fredriksen: Archer henter 840 millioner kroner