Verdens rikeste tapte 1.075 milliarder på «brexit»

Markedene stupte fredag etter at britene stemte for å trekke seg ut av EU. Det kostet verdens 400 rikeste flere milliarder kroner.

MÅTTE SE KONTOEN KRYMPE: Både Microsoft-gründer Bill Gates og investorveteran Warren Buffett måtte se formuene krympe da britene stemte nei til videre EU-medlemskap.
 • Cecilie Storbråten Gjendem
Publisert:

Fredag overrasket britene markedet ved å stemme nei til videre EU-medlemskap. Folkeavstemningen i verdens femte største økonomi har siden rystet markedet kraftig, og verdens børser var kraftig ned da siste handel ble gjennomført før helgen.

Da støvet la seg etter en fryktelig børsdag var Nasdaq-indeksen i USA ned 4,12 prosent, mens franske CAC40 var ned 8,04 prosent og hadde dermed det største europeiske fallet.

Det kostet verdens 400 rikeste dyrt, skriver Bloomberg.

Ifølge nyhetsbyrået falt den samlede formuen til verdens rikeste med 3,2 prosent i løpet av fredagen. Det tilsvarte totalt 127 milliarder dollar, eller om lag 1.075 milliarder kroner med nåværende valutakurs.

Over 8 milliarder

Verst gikk det utover Europas rikeste mann, Amancio Ortega, som måtte se 6 milliarder dollar, eller 50,7 milliarder kroner, forsvinne i investorenes panikk fredag.

Ortega er kjent som mannen bak kleskjeden Zara, og har de siste månedene holdt plasseringen som verdens nest rikeste mann på Forbes' lister med en formue på 71,5 milliarder dollar.

Les også

Meglernestor om «brexit»: - Følger Spania etter, er helvetet løs

Verdens rikeste mann, Bill Gates, slapp unna med et formuefall på 2,4 milliarder dollar, mens tredjemann på listen, Warren Buffetts formue falt med 2,3 milliarder dollar på aksjemarkedet fredag. Microsoft-aksjen falt nesten fire prosent fredag som følge av britenes avstemning, og var årsaken til at Gates' formue krympet.

Ikea-eier Ingvar Kamprads formue falt med 1,9 milliarder dollar fredag

Nordmenn slapp ikke unna

Også her hjemme i Norge ble det en tung dag for de rikeste. Flyselskapet Norwegian stupte på børsen og endte ned 9,09 prosent. Det betød ifølge Finansavisen et papirtap på 247 millioner kroner for Norwegian-gründer Bjørn Kjos.

Ifølge avisen er hovedårsaken til at investorene rømte selskapet at dollaren styrket seg kraftig mot kronen og andre valutaer i kjølvannet av britenes avgjørelse, noe som gjorde selskapets dollarlån på 15 milliarder kroner klart dyrere. Seelskapet bekreftet at de ikke hadde valutasikret seg i likhet med med mange andre selskaper i forkant av «brexit».

– Dersom kronen ikke korrigerer inn igjen kan inntjeningsestimatene for 2016 og 2017 falle med fem til to kroner per aksje, sier Norwegian-analytiker Magnus Berg i Artic Securities til Finansavisen.

Les også

Londons finansdistrikt i «brexit»-sjokk: – Det er en katastrofe

Norwegian har også investert kraftig i Storbritannia de siste årene, og har flere hundre ansatte i landet. Selskapet vil ikke si noe om de nå vil vurdere å rekke seg ut.

Flyselskapet og Bjørn Kjos var ikke alene om å tape fredag. Ifølge Forbes falt John Fredriksens formue med 89 millioner dollar, eller 752,9 millioner kroner fredag. Det tilsvarer nesten én prosent av milliardærens formue.

Også DNB som har over 100 ansatte i Storbritannia falt kraftig på Oslo Børs fredag. Da siste handel var gjennomført var aksjen ned 5,9 prosent.

Les også

Tannhjulene i bankvesenet har ikke stoppet opp: – Det er urolig, men ikke dramatisk

Les også

Så mye har Oljefondet tjent på «brexit»

Les også

«Brexit»-kaos i markedet: Pundet faller som en stein

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bill Gates
 2. Warren Buffett
 3. EU
 4. Storbritannia
 5. Bjørn Kjos
 6. Brexit

Flere artikler

 1. Nå er Amazon-gründeren verdens nest rikeste

 2. Forbes: Dette er verdens ti rikeste milliardærer

 3. Forbes: Han er verdens rikeste

 4. Slik bor verdens nest rikeste mann

 5. Warren Buffett er verdt mer enn 100 milliarder dollar