Wall Street har tatt igjen fallet etter dotcom-boblen som sprakk

Wall Street har tatt igjen fallet etter dotcom-boblen fra 2000, men ekspertene tror selskapene er bedre rustet enn de var i de glade IT-dager. 

TUNGT: Det var tungt å være aksjemegler på Wall Street tidlig på 2000-tallet. Dotcom-boblen sprakk i mars 2000 og så seg ikke tilbake før S&P 500s tekindeks hadde falt 80 prosent. Nå har indeksen tatt igjen verdien.
 • Thomas Breinstrup - business.dk
Publisert: Publisert:

Teknologisektoren har hatt et voldsomt rally på børs de siste årene. Likevel er det først nå at indeksene har tatt igjen det tapte etter at dotcom-boblen sprakk i år 2000.

Onsdag sikret oppgang for Facebook, Microsoft og Oracle at aksjerekorden fra 27. mars 2000 på tek-indeksen Standard & Poor's 500 Information Techonology-index, ble slått. Det skriver Financial Times.

Indeksen samler de største tek-selskapene på Wall Street.

Mirakler på børs

For 17 år siden ble verdien av utallige IT-selskapet pumpet opp til mer enn det var forsvarlig å forvente. Internett, som for folk flest var i sin spede barndom, ble spådd til å kunne utrede mirakler.

Børsverdien til selskapene som satset på teknologien ble satt i lys av den guddommelige tro på bransjen.

Les også

Analytiker mener Norwegian må endre strategi

«Alt» som hadde noe med IT å gjøre, fikk ble verdsatt til milliarder på børs. Aksjekursene ble blåst opp i skyene, og nesten enhver IT-gründer i bransjen fikk penger kastet etter seg. Folk sto i kø for å være med på eventyret og muligheten for å sikre seg evig rikdom.

Elleville tilstander

Et eksempel var det lille norske selskapet Opticom, som mente de hadde en teknologi som kunne revolusjonere lagring av data, ble på et tidspunkt vurdert som mer verdt enn DNB.

Det var hektisk på Wall Street tidlig på 2000-tallet da dotcom-boblen sprakk.

Likevel var kanskje lastminute.com det verste eksempelet. Selskapet som solgte ledige flybilletter, ble på et tidspunkt vurdert som mer enn fire ganger verdt enn flyselskapene de solgte billetter for.

Det gikk som det måtte. Markedet falt som en stein, og navnet dotcom-boblen oppsto. Børsindeksen stupte med 80 prosent de neste årene.

– Beste vi har sett

Da S & P 500s tek-indeks stengte på 992,29 poeng onsdag, hadde den endelig tatt igjen fallet som kom etter boblen i år 2000. Likevel tror ikke ekspertene at vi ser en lignende utvikling i dagens IT-selskaper, og frykten for en boble som sprekker, er lav.

Les også

Brukte 650.000 kroner på strippeklubb – mener han ble dopet ned og lurt

– Forretningsmodellen for de ledende tek-selskapene på Wall Street er noe av det beste vi har sett, sier Rahul Narang, investeringsmanager ved Columbia Threadneedle.

De mest verdifulle IT-selskapene på Wall Street er i dag Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Facebook og Visa. De er til sammen verdt rundt 2.720 milliarder dollar.

Les også

Kahoot henter 80 millioner kroner i investeringer

Les også

Netflix har nå over 100 millioner abonnenter

Les også

Dette er Wall Streets nye «vaktbikkje»

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Teknologi
 2. Wall Street
 3. Alphabet
 4. Apple
 5. Microsoft
 6. Aksjer
 7. Digitalisering

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Den grønne bølgen drives av grådighet

 2. Betalt innhold

  De beste tek-kjøpene handler ofte ikke om teknologi

 3. Teknologi stormer frem på Børsen: Venturefond peker på «tvangsdigitalisering»

 4. Store svingninger på Wall Street: Nasdaq falt videre

 5. Betalt innhold

  Er Facebook-floppen et tegn på mer uro?