Ny salgsgevinst for Akastor og Kristian Røkke: Aksjemarkedet jubler

Aksjemarkedet jubler over at Akastor-sjef Kristian Røkke kan bokføre en gevinst på 700 millioner kroner for salget av porteføljeselskapet KOP Surface Products.

SELGER UNNA: Konsernsjef Kristian M. Røkke i porteføljeselskapet Akastor fått på plass nok et salg. Arkivbilde.

Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix
 • Marius Lorentzen
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert:,

Oljeserviceselskapet Akastor har inngått avtale om å selge virksomheten KOP Surface Products for 114 millioner dollar justert for gjeld og kontantbeholdning (tilsvarende 970 millioner kroner).

Det melder Akastor i en børsmelding mandag. Kjøperen er The Weir Group.

Selskapet skriver at de forventer å bokføre en gevinst i regnskapet på om lag 700 millioner kroner i regnskapet når handelen er gjennomført, som er planlagt til tredje kvartal.

Nyheten sendte Akastor-aksjen rett til topps på Oslo Børs som én av mandagens vinnere. Aksjen var opp nesten 13 prosent på det meste, og handles til 13,85 kroner etter en time i handelen, noe som er opp 7,36 prosent fra fredagens sluttkurs.

KOP Surface Products har hovedkontor i Singapore og leverer blant annet overflatebrønnhoder, juletrær og ventiler til olje- og gassindustrien.

– KOP har gjort en ypperlig jobb de siste årene med å forbedre driften og utvide fotavtrykket sitt samtidig som de har tilpasset seg en utfordrende markedssituasjon (...) Weir er en ideell eier av KOP og er godt posisjonert til å ta selskapet til det neste nivået, sier Akastor-sjef Kristian M. Røkke, som legger til at han er fornøyd med verdiøkningen avtalen har gitt for Akastor.

Har solgt unna for milliarder

Porteføljeselskapet Akastor ble til da Kjell Inge Røkke og Aker delte oljeserviceselskapet Aker Solutions i to høsten 2014.

Mens Subsea og (det som nå heter) Field Design gikk inn i Aker Solutions, ble en rekke større og mindre selskaper lagt til Akastor-porteføljen. Der har de levd videre som uavhengige selskaper under Akastor-paraplyen.

Planen med Akastor har hele tiden vært å kunne utvikle disse selskapene og enten selge dem, restrukturere dem eller slå dem sammen med andre.

Det var imidlertid først i fjor våres at Akastor begynte å få på plass en rekke salgsavtaler. Salgene og avtalene har sørget for at Akastor har realisert betydelige verdier.

Så sent som i første kvartal solgte Akastor Frontica Advantage til NES Global Talent. Det ga en bokført gevinst på 383 millioner kroner, noe som løftet Akastors resultat til pluss i første kvartal. De resterende delene av selskapet gikk 193 millioner kroner i minus, mot 346 millioner i minus i første kvartal i fjor.

Salgene av KOP Surface Products og Frontica Advantage kommer på toppen av en serie avtaler som ble landet i fjor. De avtalene frigjorde milliardbeløp:

 • Akastor solgte «Managed Pressure»-virksomheten i AF Global for 10 millioner dollar, pluss muligheten for en ekstrabonus
 • De opprettet en shippingallianse med japanske Mitsui, som frigjorde 66 millioner dollar i kontanter
 • De solgte Frontica Business Solutions til Cognizant for 1,03 milliarder kroner. Dette frigjør 900 millioner umiddelbart
 • De solgte Fjords Processing til amerikanske National Oilwell Varco for 1,2 milliarderkroner (frigjør 1,15 milliarder)
Les også

Røkke: Knalltøft for de ansatte

Les også

Slik har Røkke kjøpt seg opp under oljekrisen

Les også

– Vi tenker ikke i retning av et ekstraordinært utbytte

Her kan du lese mer om

 1. Akastor
 2. Kristian Røkke

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Frontica-salg sikret overskudd for Røkke jr.

 2. Offshoreskip løfter Akastor-resultatene

 3. Akers verdivekst stoppet opp: Men utbyttene rant inn

 4. Annonsørinnhold

 5. Satte rekord før børsstormen slo inn

 6. Røkke: Knalltøft for de ansatte