Sjekk listen: Aksjehopp gjør han til verdens rikeste

Etter et løft i aksjekursen til Amazon på nyåret, går netthandelgigantens grunnlegger og storeier Jeff Bezos forbi Bill Gates, og blir på ny verdens rikeste person.

MED GRUNN TIL Å GLISE: Formuen til Jeff Bezos fortsetter å vokse.
  • Johan Nordstrøm
  • Eric B. Utheim
Publisert: Publisert:

Jeff Bezos var mandag verdens rikeste person med en formue på rett over 106 milliarder dollar, ifølge Bloomberg.

Det tilsvarer en formue på 850 milliarder i norske kroner.

Så langt i år har aksjekursen til nettgiganten Amazon steget 6,6 prosent. Og i løpet av de siste 12 månedene er aksjekursen opp nesten 57 prosent.

Dermed smetter han forbi Microsoft-grüdner Bill Gates, og gjeninntar toppen av Bloombergs rikingliste.

Faktisk er 105 milliarder dollar ny rekordsum, og Bezos er nå rikere enn Bill Gates noensinne har vært. CNN slår fast at Bezos er «den rikeste mannen i verdenshistorien».

Så hører det med at filantropen Gates har gitt bort store deler av sin formue til veldedighet.

En av verdens største på netthandel

Amazon er en av verdens største på netthandel. Fra 2011 til 2016 vokste markedsandelen til nettgiganten fra 12,4 prosent til 19,4 prosent globalt, ifølge Euromonitor.

SMELL: Storeieren i Hennes & Mauriz, Stefan Persson (t.v) har fallt massivt på rikinglisten. Her sammen med sønnen Karl Johan, som er konsernsjef i selskapet.

Det er USA som er det største markedet for Amazon – 46 prosent av dets vekst i perioden 2010 til 2015 kan tilskrives det amerikanske markedet.

Ifølge USA Today bruker Bezos fem dager på å tjene det gjennomsnittamerikaneren ville brukt fem liv på å tjene.

H&M-eierens stup

Ellers legger vi merke til at formuen til svenske Stefan Persson er blitt barbert med 526 millioner dollar siden samme tid i fjor, det fremgår også av den ferskeste utgaven av Bloombergs milliardær-indeks.

Det betyr at formuen til H&M-eier Persson har krympet med nesten 4,3 milliarder kroner i løpet av bare ett år. Salsgfall og kritikk for ikke å henge med i den digitale tidsalder har fått den svenske kleskjedens aksje til å stupe det siste året.

Her er verdens ti rikeste:

Kilde er Bloomberg, og tallene er ajourført 10. januar:

1. JEFF BEZOS, USA (106 mrd. dollar, 855 mrd. i norske kroner): Gründer av, og storeier i, det amerikanske netthandelsselskapet Amazon. Formuen har vokst med 6,6 milliarder dollar siden samme tid i fjor, det er cirka 53,1 mrd. kroner.
2. BILL GATES, USA (93,3 mrd. dollar, vel 750 mrd. norske kroner): Gründer og eier i Microsoft. Filantrop som har gitt milliarder til gode formål, og som nok hadde hatt enda større personlig formue uten dette. Formuen har lagt på seg 1,5 milliarder dollar siden 10. januar i fjor, det er opp vel 12 milliarder i norske kroner. 3. WARREN BUFFETT, USA (87,3 milliarder dollar, i norske kroner 703,7 milliarder): Legendarisk "self made man" og aksjeinvestor kjent for sin støtte til det demokratiske partiet. Formuen opp cirka to milliarder dollar siden sist januar.
4. MARK ZUCKERBERG, USA (77,3 mrd. dollar, 623 mrd. i NOK): Medgründer og sjef i Facebook. Det sosiale mediet er enorme i annonseverdenen, og håver inn på sine to milliarder brukere verden over. 33-årige Zuckerberg er den yngste på listen, og formuen er opp nesten 37 milliarder kroner fra sist januar.
5. AMNACIO ORTEGA, SPANIA (76,6 mrd i dollar, 617,8 mrd. i NOK): Den første ikke-amerikaneren på listen. Spanjolen og hans famile har blitt styrtrike på klær, som eiere av den populære kleskjeden Zara. 1,3 mrd. dollar rikere enn sist år, det er cirka 10,4 milliardre i norske penger.
6. CARLOS SLIM, MEXICO (64 mrd. dollar, 516 mrd. i kroner): Meksikansk telecom-magnat som flere ganger har vært verdens rikeste, men som har fallt på listen de seneste årene. Hans teleselskaper er stor i flere latinamerikanske land. Formuen spratt opp 2,4 milliarder dollar det siste året.
7. BERNARD ARNAULT, FRANKRIKE (62,4 mrd. dollar, i norske kroner er det 503 mrd.) Hans familie eier flere motehus, blant annet Christian Dior, samt champagneprodusenten Moët. Franskmannens formue falt fra januar 2017 til januar 2018 - ned 854 millioner dollar, 6,7 milliarder i norske kroner.
8. LARRY PAGE, USA (55 mrd i dollar, 444 mrd. i NOK): Nok en amerikaner innen tech-verden. Medgründer og storeier i Google. Formue opp 2,59 mrd. dollar siste året.
9. LARRY ELLISON, USA (54,7 mrd. i dollar, i norske penger: 441 mrd.): Grunnlegger og eier av Oracle. Filantrop som har gitt bort én prosent av sin store formue, også en suksessfull konkurranseseiler. Formuen opp 1,66 mrd. dollar siste år.
10. SERGEJ MIKAILOVITSJ BRIN, RUSSLAND/USA (53,6 mrd dollar, 432 mrd. i kroner): Som Page er han medgründer og eier i Google. Amerikaneren, som er født og delvis oppvokst i Moskva, så at formuen steg med 2,4 milliarder dollar - cirka 20 milliarder kroner - i året som gikk.

Øverste nordmann på Bloombergs milliardærliste er Kypros-utvandrede John Fredriksen på 137. plass med 10,6 milliarder dollar i anslått formue, det gir skipsrederen en formue i norske kroner på 86 milliarder.

Øvrige nordmenn: 401. Odd Reitan (4,9 mrd. dollar), 405. Olav Thon (4,9 mrd. dollar) og 457. Stein Erik Hagen (4,45 mrd. dollar).

Ellers kan vi ta med at på 11. plass, og akkurat utenfor vår topp ti er verdnes rikeste skandinav, Ikea-gründer Ingvar Kamprad. Svensken har en dollarformue som Bloomberg anslår til 53 milliarder.

Les også

Verdens rikeste ble 1.000 mrd. dollar rikere i 2017

Les også

Han har nå over 100 milliarder dollar i formue

Les også

Norske nettbutikker ruster seg til Amazon-kamp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Amazon

Flere artikler

  1. Han har nå over 100 milliarder dollar i formue

  2. Formuebyks for Zuckerberg

  3. Bernard Arnault blir med Jeff Bezos og Bill Gates i eksklusiv klubb

  4. Forbes: For første gang på 30 år er ikke Bill Gates blant USAs to rikeste

  5. Dytter Bill Gates ned til tredjeplass: Franske Bernard Arnault er verdens nest rikeste