Medier: Nærmere Hydro-løsning i Brasil etter nytt forslag

Norsk Hydro skal ha levert inn et nytt forslag til myndighetene i Pará-regionen for å finne en løsning på den fastlåste situasjonen ved Alunorte.

OMSTRIDT: Bildet viser Hydros alumina-raffineri Alunorte, som går for halv maskin etter påstander om utslipp i februar.
Publisert: Publisert:

Forslaget inneholder tiltak rettet mot lokalsamfunnet, samt grep for å garantere at sikkerheten er tilfredsstillende ved rødslamdeponiet som tilhører Hydro-anlegget, ifølge Globo.

Tilsvarende informasjon rapporteres også av TDN Finans, som viser til Bloomberg News. Ifølge påtalemyndigheten er tiltakene i motforslaget nærmere det de anser som «essensielle».

Hydro vil ikke bekrefte at det er levert inn noe motforslag.

– Vi har kontinuerlig dialog med flere aktører på ulike nivåer. Det fortsetter vi med. Jeg kan ikke kommentere detaljene, sier informasjonsdirektør Halvor Molland til E24.

Halv maskin

Hydro-problemene i Brasil oppsto etter kraftig regnskyll den 17. februar. Kort tid senere ble det klart at myndighetene i den brasilianske delstaten Pará påla selskapet å kutte produksjonen ved aluminaraffineriet Alunorte med 50 prosent.

Siden ble også produksjonen ved det tilhørende metallverket Albras redusert.

Myndighetene i Pará har rettet en rekke krav mot Hydro. Kravene går blant annet ut på at Hydro må betale for mat og vann til den berørte lokalbefolkningen, samt to måneders minstelønn per berørt familie.

Utover dette mener de at Hydro må bekoste en uavhengig vurdering av deponiet, analysere sikkerheten i produksjonsprosessen og eksisterende kriseplaner, samt implementere systemer for å vurdere miljøpåvirkningen i området.

Les også

Hydro-sjefen om Brasil-forhandlinger: – Jeg er optimist

Delstatsmyndighetene har saksøkt Norsk Hydro, og krever rundt 600 millioner kroner. Hydro har på sin side saksøkt myndighetene i Pará for å få gjenoppta full produksjon.

Kostet halv milliard

Bakgrunnen for uenigheten er at myndighetene i stor grad lener seg på målinger gjort av instituttet Evandro Chagas, mens Hydro har fått gjennomført en egen gransking. Disse har forskjellige konklusjoner.

Hydro benekter å ha sluppet ut rødslam, avfallsstoff fra alumina-produksjon, men har medgitt ulisensierte utslipp av forurenset regnvann.

Enn så lenge stiger imidlertid kostnadene for Hydro. I forbindelse med første kvartalsrapporteringen ble det kjent at begrensningene på Alunorte og bauksittgruven Paragominas hadde kostet selskapet nesten en halv milliard kroner.

Hydro-kursen stiger i tirsdagshandelen på Oslo Børs. Aksjen er opp 3,15 prosent til 51,7 kroner per aksje etter rundt 20 minutters handel.

Les også

Hydro-sjefen håpefull om unntak fra EU-toll

Les også

Brasil-direktøren gjeninnsettes ikke i sin gamle stilling

Les også

Hydro-sjefen: Selskapets regler mot korrupsjon hemmer støtten i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om