Telenor selger i Øst-Europa for 26,5 milliarder kroner

Ryktene er bekreftet, Telenor kvitter seg med virksomheten i Øst-Europa.

SALG: Telenor selger unna sin virksomhet i store deler av Europa. På bildet ser du finansdirektør i Telenor Jørgen C. Arentz Rostrup (t.v.) og konsernsjef Sigve Brekke etter presentasjonen av resultatet for første kvartal 2017 på Fornebu. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Publisert:

Telenor selger virksomheten til tsjekkiske PPF Group, og det betyr 2,8 milliarder euro (26,5 milliarder kroner) i kassen for Telenor og aksjonærene.

Avtalen bekreftes av Telenor i en pressemelding mandag morgen og selskapet skriver at salget gjelder virksomhet i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia, samt tjenesteleverandøren Telenor Common Operation.

Det har lenge blitt spekulert i et slikt salg, før selskapet i slutten av januar bekreftet at de hadde mottatt interesse for virksomheten.

En avklaring var således ventet å finne sted før neste rapportering.

– Telenors strategi er basert på vekst, effektivisering og forenkling. Med salget av virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa tar vi et viktig steg i å forenkle Telenors portefølje og fokusere på de områdene hvor vi ser størst potensial for verdiskapning, sier konsernsjef Sigve Brekke i en kommentar.

Telenor regner med å bokføre en gevinst på tre milliarder kroner, gitt gjeldende valutakurs.

Telenor opplyser også at partene har blitt enige om at 400 millioner av de 2,8 milliarder euroene får utsatt betaling, ved at PPF betaler de 400 millionene over en fireårig periode med årlige avdrag.

Les også: Drysser milliarder over aksjonærene, men Telenor fyller også krigskassen

Les også

Razzia mot Telenor i Ungarn

Utbyttedryss

Ryktene startet i juni 2016 da Bloomberg skrev at Telenors selskaper i Montenegro og Serbia kunne bli solgt videre.

Da var en mulig kjøper oppkjøpsfondet KKR.

En god stund senere, i slutten av januar 2018 meldte Telenor om tilbud på virksomheten i regionen.

På det tidspunktet opplyste Telenor at virksomheten i regionen sto for ni prosent av konsernets totale omsetning i 2017, og rundt åtte prosent av justert brutto driftsresultat (just. EBITDA).

For aksjonærene betyr salget utbyttedryss. Det vil bli foreslått et ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje.

Sparebank 1 Markets-analytiker Petter Kongslie sa i januar at et salg av selskapene Øst-Europa virker strategisk riktig for Telenor.

– Hvis Serbia & Montenegro er på forhandlingsbordet, er vår vurdering at både Ungarn og Bulgaria er i en portefølje av eierandeler som er klare for nedsalg, sier han og legger til at dette også er modne markeder.

I myndigheters søkelys

Les også

Telenor bekrefter at virksomheten i Øst-Europa kan bli solgt

Det har ikke vært plankekjøring for Telenors virksomheter i Øst-Europa.

I januar 2017 meldte selskapet at det foregikk en politietterforskning av virksomheten i Bulgaria, knyttet til korrupsjon i Bulgaria.

Så, i januar 2018 varslet Telenor at det var mistanke om mulig brudd på konkurranseloven i Ungarn.

Tidligere har den norske telekomkjempen solgt seg ned til 15 prosent eierandel i bankvirksomheten Telenor Banka i Serbia.

Les intervjuet med Telenor-sjef Berit Svendsen i Dine Penger: – Suksess er den beste hevn

Publisert:

Her kan du lese mer om