Gigantnotering kan ende i mageplask

Den store, internasjonale børsnoteringen av Saudi Aramco kan likevel komme til ikke å bli noe av. Professor tror landets myndigheter har malt seg inn i et hjørne.

ARKITEKTEN: Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman regnes for å stå bak planene om å børsnotere deler av Saudi Aramco.
  • Anders Park Framstad
  • André Haugen
Publisert: Publisert:

– Jeg tror de har støtt på seriøse problemer, sier professor Paul Stevens ved Chatham House til Al Jazeeras Counting the Costs om børsnoteringen av Saudi Aramco.

Saudi-Arabia senker ambisjonsnivået for børsnoteringen av den statlige oljegiganten og vil i første omgang kun gjøre noteringen lokalt, melder Wall Street Journal, med henvisning til kilder tett på prosessen.

Dermed kan det være duket for et realt mageplask for en av de siste årenes mest omtalte og avventede børsintroduksjoner.

Stevens mener at problemene ble skapt i april 2016, da Mohammed bin Salman først annonserte privatiseringen.

– På dette tidspunktet satte han verdsettelsen på Saudi Aramco til 2.000 milliarder dollar. Denne verdsettelsen ble oppnådd gjennom enkel aritmetikk – du tar reservene på 266 milliarder fat og ganger det med oljeprisen. Og oljeprisen de brukte var 7,5 dollar per fat, hvilket var prisen Total hadde betalt da de kjøpte Mærsk, sier han.

Godtar ikke fiasko

Dette skulle i teorien tilsi at Saudi-Arabia ville kunne selge fem prosent av selskapet for 100 milliarder dollar. Men om privatiseringen gjennomføres og de får mindre enn dette beløpet, vil det kunne bli sett på som en nedtur.

– Så mitt inntrykk er at de desperat forsøker å komme seg ut av privatiseringsprosessen, fordi verdsettelsen er grovt overdrevet og det er usannsynlig at de får 100 milliarder. Og det siste kronprinsen trenger på dette tidspunktet, er noen slags åpenbar fiasko, sier Stevens.

Les også

Analytiker: Saudi-Arabias «Game of Thrones» øker risikoen i oljemarkedet

Noteringen av Saudi Aramco er et ledd i en mer omfattende reform i Saudi-Arabia, der det er tatt til dels drastiske grep nasjonalt. Reformene henger dog ikke på noteringen alene, og det kan være andre muligheter til å få inn de nødvendige pengene.

– Jeg mistenker at det er mer sannsynlig at man gjør et privat salg, for det nydelige med private salg er: Ingen vet om du har hatt suksess eller feilet, fordi ingen faktisk vet hva prisen er, sier Stevens.

Lunken tilbakemelding

Det har tidligere kommet meldinger om at Aramco-ledelsen har forsøkt å selge inn noteringen til noen av de største amerikanske investeringsfondene, men mottatt lunken tilbakemelding.

Bloomberg skriver at investorene i USA har stilt spørsmål ved både verdsettelsen, utbyttebetalingen som ble forespeilet og påvirkningen skiferoljeeksplosjonen vil kunne få for de fremtidige oljeprisene.

Aramco vil nå bruke tid på å vurdere om det er verdt å gå på børs internasjonalt, og hvor de eventuelt vil noteres.

Les også

Saudi-Arabia vil bygge ny gigantby til 4.000 milliarder

Ifølge Wall Street Journal har beslutningen om å legge de internasjonale planene på is kommet dels på grunn av rettslige bekymringer, men også fordi behovet har minsket som følge av høyere oljepriser.

Asiatiske interessenter

Den siste tiden har flere høytstående personer i Saudi-Arabia kjempet for en notering innenlands, begrunnet med et potensielt løft for det lokale markedet og muligheten for vanlige saudiarabere til å investere i landets kronjuvel.

London, New York og Hongkong er blant de utenlandske børsene som til nå har konkurrert om noteringen. President Donald Trump er blant dem som har ønsket Aramco velkommen til statene.

Fortsatt skal det også være aktuelt å få inn en asiatisk såkalt hjørnesteinsinvestor, og Det statlige kinesiske pensjonsfondet trekke stadig frem.

– Asiatiske forvaltningsfond har hele tiden vært i diskusjonen. Det er ingen grunn til at de skal stenge døren til London og New York, men de kunne ha funnet ut at det riktige var å gjøre noteringen i Riyadh først. Det er mange måter å definere en notering på, sier en kilde.

Les også

«60 Minutes»-intervjuet med MBS kan bevege oljeprisen

Les også

Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

Les også

Nå er det saudiske «luksusfengselet» åpent igjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Saudi-Arabia

Flere artikler

  1. Nytt prospekt verdsetter Saudi Aramco til 15.000 milliarder

  2. Reuters: Saudi Aramco legger børsplanene på is

  3. Lange oljekontrakter kan avgjøre børsnoteringen til Saudi Aramco

  4. Betalt innhold

    Derfor står Saudi-Arabias megabørsnotering i stampe

  5. Saudi Aramco får grønt lys for børsnotering