Avis om Danske Bank i Estland: Russere overførte enorme summer

I 2013 alene sendte russere 250 milliarder kroner gjennom Danske Bank i Estland, ifølge Financial Times. Det er enorme summer for en så liten filial.

ENORME SUMMER: Det gikk enorme summer penger gjennom Danske Banks estiske filial, og summene er større enn tidligere kjent, ifølge en rapport som Financial Times har fått tilgang til. Dette er bankens konsernsjef Thomas Borgen.

Foto: Nils Meilvang AFP
  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Nylig bestemte danske SØIK, som tilsvarer Økokrim i Norge, å etterforske Danske Bank etter anklager om hvitvasking av milliardbeløp i bankens estiske filial.

Også estisk påtalemyndighet gransker banken.

Nå kommer det flere detaljer om de enorme summene som ble overført gjennom denne filialen.

I løpet av 2013 skal det ha blitt ført så mye som 30 milliarder dollar, tilsvarende 250 milliarder kroner, gjennom Danske Banks filial i Estland fra russiske kontoer.

Det viser en foreløpig etterforskningsrapport fra konsulentselskapet Promontory Financial som Financial Times har fått tilgang til.

– Det er en enorm sum for en så liten avdeling. Du kan ikke ha en så stor pengestrøm gjennom der uten at den reiser spørsmål, sier en kilde nært på etterforskningen til avisen.

Ifølge FT var 2013 det året hvor aktiviteten var høyest, med rundt 80.000 transaksjoner, i skandalen som skal ha pågått mellom 2007 og 2015.

Financial Times understreker at ikke alle transaksjonene nødvendigvis er mistenkelige, men at banken selv og tilsynsmyndighetene må finne ut av hvilke transaksjoner som kan utgjøre hvitvasking.

Les også

Gransker Danske Bank for mulig hvitvask

Voksende beløp

Saken ble avslørt av avisen Berlingske i fjor. I februar 2018 ble Danske Bank anklaget for blant annet å ha hjulpet personer knyttet til Russlands president Vladimir Putin og etterretningstjenesten FSB med å hvitvaske penger.

Etter at Berlingske avslørte at saken er større enn tidligere antatt i juni, skal det samlet være snakk om mer enn 53 milliarder danske kroner som har byttet hender i mistenkelige transaksjoner.

Men Financial Times skriver altså at de totale summene som gikk gjennom bankens estiske filial var betydelig større.

Avisen antyder at de store summene reiser nye spørsmål rundt hvem i bankens ledelse som visste om de gedigne beløpene som ble håndtert i Estland, og når.

– Vi tar dette veldig alvorlig, og derfor har vi startet omfattende granskninger, sier Danske Banks styreleder Ole Andersen til avisen.

Offentliggjør rapporter denne måneden

Dagens konsernsjef i banken, Thomas Borgen, var ansvarlig for den internasjonale bankvirksomheten som filialen i Estland er en del av mellom 2009 og 2012.

Danske Bank har planer om å offentliggjøre to rapporter om skandalen i september, etter å ha gransket millioner av eposter og enorme antall transaksjoner.

Banken har særlig gransket kundene og overføringene i den estiske filialen mellom 2007 og 2015, for å finne ut hvor stor andel av transaksjonene som er mistenkelige.

Den gransker også hvem som visste hva og når, både i Estland og i toppledelsen i Danske Bank, for å slå fast om ledere og ansatte oppfylte sine forpliktelser.

Her kan du lese mer om

  1. Bank
  2. Danske Bank
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. FT: Danske Bank-sjef ignorerte advarsler om Estland

  2. Globale storbanker trekkes inn i Danske Bank-skandalen

  3. Danske Bank skal granske overføringer på 1.262 milliarder - aksjen faller

  4. Annonsørinnhold

  5. Danske Bank-sjef Thomas Borgen går av etter hvitvaskingsskandale

  6. Etterforsker Danske Bank for hvitvasking