Her henter budsjettpartnerne penger: Dobler utbyttet fra Argentum

En statlig utbyttemaskin bidrar til regjeringens budsjettavtale: 2019-utbyttet fra investeringsselskapet Argentum dobles til én milliard.

DOBLER UTBYTTET: Budsjettavtalen mellom KrF og regjeringspartiene finansieres blant annet ved at utbyttet fra investeringsselskapet Argentum dobles fra 500 millioner til én milliard kroner i 2019. Det er håndterbart, sier administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum.

Foto: Argentum
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Tirsdag ble KrF og regjeringspartiene Venstre, Høyre og Frp enige om en budsjettavtale, etter at begge sider hadde svelget sine kameler og vunnet sine seire.

Men utgiftene skal dekkes, og da er det godt å ha en utbyttemaskin som statlige Argentum.

Etter budsjettavtalen dobles statens 2019-utbytte fra Argentum til én milliard kroner, det høyeste nivået siden selskapet ble opprettet i 2001.

Til sammenligning anslår staten at utbyttet fra eierskapet i Norsk Hydro blir på 1,24 milliarder kroner neste år, mens Yara-eierskapet gir 643 millioner i utbytte og Entra-eierskapet 251,6 millioner, ifølge Næringsdepartementet.

– Vi er stolte og syns det er hyggelig å kunne bidra, sier administrerende direktør Joachim Høegh-Krohn i Argentum til E24.

Statlig investeringsselskap

Det Bergens-baserte investeringsselskapet eies av den norske stat via Nærings- og handelsdepartementet. De har 23 ansatte, og plasserer penger i oppkjøps- og venturefond som kjøper og utvikler selskaper.

Selskapet setter pengene sine i venturefond som investerer i selskaper i tidlig fase, og i oppkjøpsfond som kjøper og utvikler modne selskaper, men det investerer ikke i såkornfond som tilbyr penger til helt ferske selskaper.

Argentum har hatt svært gode år i det siste, samtidig med at private equity-bransjen har opplevd kraftig vekst. Selskapet har ifølge toppsjefen kapasitet til å betale ut det rekordhøye utbyttet neste år.

– Vi har hatt et bra år, og hadde også et bra år i fjor. Det har gått bra med Argentum over tid. Det er håndterbart for selskapet å betale én milliard i utbytte i 2018, sier Høegh-Krohn.

– Vil et så stort utbytte dempe aktiviteten deres, eller har dere penger til overs?

– Vi har kapasitet til å betale utbytte, så dette vil ikke ha den typen konsekvenser. Men jo mer utbytte vi betaler, jo mindre kan vi jo investere i markedet. Vi har mange investeringsmuligheter, sier Høegn-Krohn.

Argentum har i snitt hatt en avkastning på over 15 prosent årlig.

I fjor leverte selskapet sitt beste år noensinne i fjor, med et resultat på nesten 1,6 milliarder kroner. De gode tallene skyldtes blant annet lønnsomme investeringer i selskaper som Sonans, EasyPark, Abax og Phonero. Selskapets avkastning i fjor var på 26,6 prosent, mens Oslo Børs til sammenlining steg 19,1 prosent i løpet av fjoråret.

Les også

Oppkjøpsfondenes nordiske boom fortsetter: Rekordsterkt første halvår

Utbytte vil overstige tilførselen

Argentum fikk tilført 2,45 milliarder kroner i egenkapital fra staten i 2001, og deretter ble det skutt inn nye 200 millioner i 2005 og to milliarder kroner i 2009.

Siden oppstarten har Argentum betalt ut utbytte på 5,3 milliarder kroner, medregnet neste års utbytte på én milliard kroner.

– Det synes jeg er bra. Vi lever i en verden hvor man skal skape verdier og levere tilbake til eierne. Vi er selv opptatt av at de selskapene vi investerer i skal levere avkastning. Så det at vi har gitt staten tilbake 1,1 ganger pengene som er investert, det synes vi er svært positivt, sier Høegh-Krohn.

Kan komme nye nedturer

Argentum meldte tidligere i år om et rekordsterkt første halvår for oppkjøpsfond (også kalt aktive eierfond) i Norden, med investeringer for rundt 93 milliarder kroner, mer enn i hele fjor.

Det skjer etter at bransjen fikk en solid nedtur med finansieringstørke i kjølvannet av finanskrisen. Kommer det en ny nedtur, vil det kunne gi muligheter for Argentum, men det vil også kunne påvirke selskapets likviditet.

– Mer krevende markeder vil kunne gi oss flere investeringsmuligheter ved at de fondene vi investerer i vil investere i nye bedrifter, men vi vil også kunne få likviditetsutfordringer hvis markedene går nedover. Det må vi vurdere der og da, sier Høegh-Krohn.

– I utgangspunktet tror jeg Argentum vil ha god kapasitet til å levere solide utbytter også i årene som kommer, legger han til.

Les mer: Boom i private equity: – Det er gode nyheter

Les også

Boom i private equity: – Det er gode nyheter

– Markedet er fremdeles sterkt

Så langt er ikke Argentum-sjefen bekymret for et nytt 2008, selv om markedene har vært urolige den siste tiden. Børsene i USA, Asia og Norge falt betydelig i oktober, og opplevde nye fall i starten av denne uken.

– Private equity-markedet er fremdeles sterkt. Det har vært uro på børsene den siste tiden, og oljeprisen har falt, noe som påvirker det norske markedet. Hvis uroen fortsetter vil det kunne få noe å si for private equity-fond både i Norge og internasjonalt, men vi har ikke sett så mye til dette ennå, sier Høegh-Krohn.

– Blir finansmarkedene utfordrende som i 2008 og 2009 hvor likviditeten stanset opp kan det bli mer krevende å kjøpe og utvikle bedrifter. Men for øyeblikket er jeg ikke så bekymret for dette, sier han.

Her kan du lese mer om

 1. Solberg-regjeringen
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Oppkjøpsfondenes nordiske boom fortsetter: Rekordsterkt første halvår

 2. Betalt innhold

  Oppkjøpsfondene har milliardene klare. Nå ser de etter kupp i coronakaoset

 3. Betalt innhold

  Tror coronakrisen kan gjøre helseteknologi til den neste vinneren

 4. Annonsørinnhold

 5. Oppkjøpsfond hentet 67 milliarder på rekordtid

 6. Staten tjente stort på svindelsalg. Selgeren tapte i domstol, men nekter å betale erstatning.