Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser

Nordea har spilt en mye mer aktiv rolle i å hjelpe kunder med skatteunndragelser i forbindelse med de lekkede Panama-papirene enn banken så langt har sagt, det antyder interne e-poster som dansk avis nå omtaler.

Publisert:

Det er seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet som kommer med uttalelsen, ifølge den danske nettavisen Finans.

Vurderingen er gjort på grunnlag av en rekke e-poster som Finans har fått tilgang til. De er sendt til og fra Nordeas avdeling i Luxembourg.

Det dreier seg blant annet om en e-post der en medarbeider aktivt hjelper en kunde med å opprette et selskap i advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Nordeas pensjonsselskap, Nordea Life & Pensions, skal stå som eier, men kunden får fullmakt til at håndtere selskapet.

Skjulte formuer

– Det er e-poster og dokumenter som beviser at banken har skrevet direkte til Mossack Fonseca for å få opprettet selskaper der kundene kan skjule sine formuer. Jeg kan ikke tolke det annerledes enn at banken har hjulpet kunder med skatteunndragelse, sier Lars Krull til Finans.

Skatteadvokat og partner i TVC Advokatfirma Torben Bagge mener at det ville være snakk om skatteunndragelse hvis det hadde skjedd i Danmark.

Les på E24+

Jakten på de nye bankranerne

Etter den store Panama-lekkasjen i 2016 gransket Nordea selv saken. Banken konkluderte med at det ikke var funnet bevis for at Nordeas medarbeidere aktivt hadde hjulpet med skatteunndragelser.

Legges ned

Nordea skriver i en e-post at banken er i ferd med å legge ned avdelingen i Luxembourg. Banken skriver videre at holdningen til skatteoptimering har endret seg.

– Vi er et helt annet sted som bank i dag og medvirker ikke til bankforretning, som alene har skatteoptimering som hensikt, skriver Nordea til Finans.

Finanstilsynet i Luxembourg ga i 2017 DNB, Nordea og syv andre finansinstitusjoner bot i kjølvannet av avsløringene om bruk av skatteparadiser i Panama Papers. Boten var knyttet til et tilsyn etter avsløringene. Finanstilsynet i Luxembourg mener selskapene brøt lover som skal forhindre hvitvasking av penger.

Publisert:
Gå til e24.no