Lekkede e-poster: Nordea-medarbeidere hjalp kunder med skatteunndragelser

Nordea har spilt en mye mer aktiv rolle i å hjelpe kunder med skatteunndragelser i forbindelse med de lekkede Panama-papirene enn banken så langt har sagt, det antyder interne e-poster som dansk avis nå omtaler.

Foto: Chris Helgren Reuters
  • NTB
Publisert:,

Det er seniorrådgiver Lars Krull fra Aalborg Universitet som kommer med uttalelsen, ifølge den danske nettavisen Finans.

Vurderingen er gjort på grunnlag av en rekke e-poster som Finans har fått tilgang til. De er sendt til og fra Nordeas avdeling i Luxembourg.

Det dreier seg blant annet om en e-post der en medarbeider aktivt hjelper en kunde med å opprette et selskap i advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama. Nordeas pensjonsselskap, Nordea Life & Pensions, skal stå som eier, men kunden får fullmakt til at håndtere selskapet.

Skjulte formuer

– Det er e-poster og dokumenter som beviser at banken har skrevet direkte til Mossack Fonseca for å få opprettet selskaper der kundene kan skjule sine formuer. Jeg kan ikke tolke det annerledes enn at banken har hjulpet kunder med skatteunndragelse, sier Lars Krull til Finans.

Skatteadvokat og partner i TVC Advokatfirma Torben Bagge mener at det ville være snakk om skatteunndragelse hvis det hadde skjedd i Danmark.

Les på E24+ (for abonnenter)

Jakten på de nye bankranerne

Etter den store Panama-lekkasjen i 2016 gransket Nordea selv saken. Banken konkluderte med at det ikke var funnet bevis for at Nordeas medarbeidere aktivt hadde hjulpet med skatteunndragelser.

Legges ned

Nordea skriver i en e-post at banken er i ferd med å legge ned avdelingen i Luxembourg. Banken skriver videre at holdningen til skatteoptimering har endret seg.

– Vi er et helt annet sted som bank i dag og medvirker ikke til bankforretning, som alene har skatteoptimering som hensikt, skriver Nordea til Finans.

Finanstilsynet i Luxembourg ga i 2017 DNB, Nordea og syv andre finansinstitusjoner bot i kjølvannet av avsløringene om bruk av skatteparadiser i Panama Papers. Boten var knyttet til et tilsyn etter avsløringene. Finanstilsynet i Luxembourg mener selskapene brøt lover som skal forhindre hvitvasking av penger.

Her kan du lese mer om

  1. Økonomisk kriminalitet
  2. Panama papers

Flere artikler

  1. Finanstilsynet var ikke fornøyde med Komplett Banks rutiner

  2. Bankansatt tiltalt for grov økonomisk utroskap

  3. Euronext lokker aksjonærene med rentebonus

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig resultathopp for Scatec Solar

  6. Flygerforbund bryter forhandlinger med Ryanair