FORVALTERE OM EURO-USIKKERHETEN: - Usikkerheten kan vare lenge
Gjeldsproblematikken og eurokrisen sørger for en urolig stemning på aksjemarkedet, og det kan ta tid før alt er normalt igjen tror forvalterne.
- Det store problemet i dagens marked er risikoen som er knyttet til gjeldsproblematikken, sier forvalter Ragnhild Wiborg i Consepio til E24.
Det så en stund ut til at problemene til de såkalte PIGS-landene skulle gå over, men i løpet av helgen har situasjonen forverret seg og euroen har blitt presset ned til sitt laveste nivå på fire år.
Wiborg tror EU må komme opp med bedre løsning enn krisepakken.
- EU må komme opp med en løsning som markedet tror på. Så lenge man ikke får på plass en slik løsning, så vil usikkerheten i markedet være tilstede - og den kan sitte lenge, fortsetter Wiborg.
Krisepakken løser ikke alt
Flere trodde krisepakken fra EU og IMF var løsningen, men etter hvert som dagene har gått har flere og flere vist til at pakken bare er en midlertidig løsning.
- Man har fått på plass en redningspakke på 750 milliarder euro, men dette er jo bare et nytt lån som har til hensikt å betale gamle lån. Dette vil ikke løse de underliggende problemene, som å få bedre orden på statsøkonomien, sier Wiborg.
Wiborg tror løsningen er enkel men samtidig veldig vanskelig å ta tak i for de sittende regjeringene.
- Skal man løse dette må man blant annet kutte sosiale goder og øke skattene, sier Wiborg.
Kjøpsmulighet
Forvalter Vegard Søraunet i Odin-fondene er enig med Wiborg i at pakken bare er en kortsiktig løsning.
- Tiltakspakken vil løse de kortsiktige likviditetsproblemene. På lengre sikt er det et spørsmål hva som vil skje med budsjettunderskuddene. Det er åpenbart at de mest utsatte landene må stramme inn med lavere kostnader og høyere inntekter. Dette kan få sine effekter på veksten i noen av de berørte landene, mener Søraunet.
Men han påpeker også at verken Hellas eller Portugal er store nok til å velte hele Europa.
- Hellas og Portugal er ikke store nok til å velte Europa-økonomien og greie sparerater i resten av Europa regionen bidrar til at smitteeffekten som alle frykter har vanskeligere for å forplante seg, sier Søraunet til E24.
Søraunet peker på at Odin velger å se på denne stormen som en fin kjøpsmulighet og at man vil se en global vekst fremover.
- Vi tror at veksten i verdensøkonomien vil ta seg opp fremover godt hjulpet av vekstlandene (emerging markets) som ikke har de samme gjeldsproblemene, sier Søraunet.