GREEN REEFERS TRENGER PENGER IGJEN: Kristian Eidesvik: - Det lukter ikke konkurs

Green Reefers må hente penger for å overleve. - Vi ser det ikke i øyeblikket, men det må komme et marked for at dette skal bli butikk, sier hovedaksjonær Kristian Eidesvik.

Publisert:

- Hvis du lukter konkurs er det en totalt feil lukt du senser. Hadde det vært i går og du ikke kjente selskapet kunne du kanskje luktet det, men med 160 millioner kroner er vi langt fra konkurs, sier hovedkaksjonær og styreleder Kristian Eidesvik i Green Reefers til E24.

Onsdag morgen meldte selskapet at det skal hente nye 25 millioner dollar (rundt 160 millioner kroner) gjennom en emisjon på minimum 5 øre aksjen.

Pengene kommer godt med.

Kjøleskipsrederiet hadde ved førstekvartalslutt en nettogjeld på 140 millioner dollar. Med et driftsunderskudd på 4,9 millioner dollar i førstekvartal blir det vanskelig å betjene en slik gjeld.

Renteutgiftene i førstekvartal var på 1,5 millioner dollar.

Kursen stengte på 40 øre aksjen tirsdag, og faller onsdag 58 prosent til 17 øre aksjen.

- Ikke tvunget av bankene

Eidesvik, som eier 40 prosent av selskapet, avviser at bankene har tvunget selskapet til å hente mer penger.

- Banker er selvfølgelig alltid involverte i alt vi gjør, men jeg må ikke selge noe for å redde skuta. Vi har penger i bakhånd, sier Eidesvik som gjennom sitt investeringselskap Caiano også driver med bulkshipping, eiendom og hotellvirksomhet.

- Vurdere å selge

Han avviser likevel ikke at rederiet kan selge skip for å bedre finansene ytterligere.

- Vi vurderer alltid å selge skip. Men når markedet er dårlig så er det uklokt å selge. Alle slike vurderinger holder vi på med hele tiden, men nå har vi fått arbeidsro og ny kapital, sier Eidesvik.

Han vil bidra i emisjonen med minimum 64 millioner kroner, 40 prosent av totalen, og har garantert for ytterligere beløp hvis andre aksjonærer ikke benytter seg av fortrinnsrettene.

Han vil ikke avsløre hvor stort beløp han selv har garantert for men bekrefter at hele beløpet på 25 millioner dollar er garantert uten at bankene DnB Nor eller Nordea er med.

Bankene bidrar ved å ved å utsette alle avdrag til utgangen av 2011 mens rentemarginen økes fra 2,75 prosent til 3,5 prosent.

- Må komme et marked

Styrelederen er forsiktig optimist på selskapets vegne.

- Det må komme et marked hvis dette skal være god butikk. Vi kan ikke se det for oss øyeblikket men hadde vi ikke hatt tro på det hadde vi ikke bidratt i en emisjon, sier Eidesvik.

Kjøleskipsmarkedet er rammet av at kjøleimporten til Russland ble stoppet ved nyttår, samtidig som at blekksprutfisket ved Falklandsøyene uteble.

- Det har vært et katastrofalt dårlig marked det siste halve året. Høysesongen som normalt er fra februar til mai uteble, sier konsernsjef Toril Eidesvik i Green Reefers til E24.

Rederiet må derfor på nytt hente penger til tross for at de har gjort det flere ganger de siste åtte månedene.

I november i fjor hentet rederiet 60 millioner kroner i en rettet emisjon. Den skulle etterfølges av en reparasjonsemisjon på 11,3 millioner kroner i desember som floppet og tilslutt endte på 2,1 millioner kroner.

- Kunne ikke forberedt oss på dette

Konsernsjefen, som er datteren til hovedaksjonæren, mener de ikke kunne forutse et så dårlig marked.

- Jeg tror alle som er i kjøleskipsmarkedet sliter. Vi har ikke tatt nok høyde for at det har blitt så dårlig. Hadde vi vært forberedt for dette finansielt sett så hadde vi kanskje hatt for mye kapital i utgangspunktet. Man kan ikke forberede seg på at alt går feil vei samtidig, sier Toril Eidesvik.

Sæter blir med ned

Investoren Håkon Sæter eier 2 prosent av Green Reefers og kjøpte seg ytterligere opp i begynnelsen av mai.

- Det er bankene som strammer til tipper jeg, men jeg har ikke satt meg inn i situasjonen og har ikke hørt fra selskapet eller fått noen oppdateringer, sier Sæter til E24.

Han mener dagens emisjonsmelding og kursfall er en del av hverdagen som investor.

- Det er høy risiko med denne type selskaper med høy belåning. Ratene avgjør kursutviklingen men jeg regner med å bli med videre som aksjonær, sier Sæter.

Medlemmene av syndikatet får en kommisjon på 3 prosent av det garanterte beløpet. Eidesvik er dermed sikret minimum rundt 2 millioner kroner gjennom garantien, en fattig trøst etter det store papirtapet det siste året.

Flere nyheter på E24

Publisert:

Her kan du lese mer om