Telenor om Vimpelcom-avsetning: – Alvorlig utvikling

Like etter Vimpelcoms melding om avsetning på 900 millioner dollar i forbindelse med korrupsjonssaken i Usbekistan, svarer Telenor at de er bekymret.

NY SJEF: Sigve Brekke har nylig tatt over som konsernsjef i Telenor. Da har det igjen blitt fart på Vimpelcom-saken.

Trond Solberg
 • Andreas Fosse
 • Johann D. Sundberg
 • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Vi har vært bekymret over lengre tid over etterforskningen i Vimpelcom, og den bekymringen har økt betraktelig nå når selskapet gå ut med varsel om avsetning, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til E24.

Den norske telegiganten eier 33 prosent av aksjene i Vimpelcom.

– Vi regner med at bakgrunnen for dette varselet er at etterforskningen nå er i en avsluttende fase, sier Brekke.

– Vi har ingen kjennskap til status i etterforskningen og sånn sett er det overraskende nytt at denne avsetningen skulle komme. Vi er imidlertid kjent med at etterforskningen har vart over lengere tid, og at det før eller senere ville komme en konklusjon, fortsetter han.

«Telenor ser på Vimpelcoms varsel om avsetning som en alvorlig utvikling, og medfører at bekymringen og uroen som Telenor har hatt for utfallet av den pågående etterforskningen, øker betraktelig,» skriver Telenor i en børsmelding.

Les også

Telenor-sjefen om Vimpelcom-salget: – Vi snakker med mulige kjøpere

Avsetning på 900 millioner dollar

Tirsdag morgen kom meldingen om at Vimpelcom setter av 900 millioner dollar, cirka 7,6 milliarder kroner i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen mot selskaper.

Ifølge pressemeldingen fra Vimpelcom er avsetningen knyttet til at selskapet er under etterforskning av det amerikanske børstilsynet, det amerikanske justisdepartementet og påtalemyndighetene i Nederland knyttet til etableringen i Usbekistan og forholdet til selskapet Takilant.

– Vi har offentlig gjort kjent informasjon knyttet til etterforskningen og avsetningen i vårt resultatregnskap, i en pressemelding denne morgenen. Diskusjoner med myndighetene pågår fortsatt, og det vil derfor være upassende å kommentere denne saken noe ytterligere på dette tidspunktet, skriver pressekontakt Neil Moorhouse i Vimpelcom i en e-post til E24.

Les også

Telenor hyrer granskere for å få alle kort på bordet

«Basert på en foreløpig vurdering av etterforskningen i løpet av tredje kvartal 2015, vil selskapet foreta en avsetning på 900 millioner dollar i regnskapet for tredje kvartal,» heter det i pressemeldingen fra Vimpelcom.

Det betyr for alle praktiske formål at selskapet venter seg en gigantregning i forbindelse med saken.

Aaser måtte gå

Vimpelcom er anklaget for å ha foretatt ulovlige utbetalinger til selskapet Takilant, med mål om å sikre lisenser i det usbekiske markedet.

Takilant skal igjen ha vært kontrollert av presidentdatteren Gulnara Karimova.

Saken har skapt store ringvirkningen for Telenor de siste dagene. Fredag forrige uke måtte styreleder Svein Aaser gå av etter at næringsminister Monica Mæland ikke lenger hadde tillit til ham.

Årsaken til mistilliten var at det hadde dukket opp ny informasjon som næringsministeren mente at både hun og Stortinget burde ha mottatt tidligere.

Les også

Slik sparket Mæland Telenor-toppen

Mandag kveld gikk også tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas ut i DN og beklaget at han ikke hadde kommet med informasjon da han og Aaser forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar.

– I ettertid er det lett å se at vi burde ha delt dette, og også vurdert mulighet for å holde en lukket høring på enkelte punkter, sier han.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Telenor
 2. Veon (tidl. Vimpelcom)

Flere artikler

 1. Vimpelcom tar korrupsjonsavsetning

 2. – Jeg tror det går mot en gjenåpning

 3. Fristilte direktører gir fritt fall for Telenor-aksjen

 4. Annonsørinnhold

 5. Analytiker etter Vimpelcom-avsetning: – Må ligge store beløp knyttet til bøter

 6. Slik sparket Mæland Telenor-toppen