Reuters: Gigantfusjonen er i boks

Tyske Bayer har klart å overtale den amerikanske frø- og plantevernprodusenten Monsanto til å la seg kjøpe.

BLIR KJØPT: Verdens ledende utvikler av genmodifiserte frø, Monsanto, kjøpes opp av den tyske landbruks- og kjemikaliegiganten Bayer, melder Reuters.
Publisert:

Kilder opplyser til nyhetsbyrået Reuters onsdag formiddag at Bayer har signert en endelig avtale om å kjøpe Monsanto for 128 dollar per aksje.

Samtidig opplyses det at det er avtalt en såkalt «breakup-fee» – en termineringsavgift som slår inn dersom selgeren trekker seg – er satt til to milliarder dollar.

128 dollar per aksje innebærer at budet steg med 50 cent per aksje i løpet av en ekstra uke med forhandlinger mellom de to landbruksgigantene.

Bayer meldte først sin interesse i mai med et bud tilsvarende 125 dollar per aksje, noe de høynet til 127,50 dollar per aksje i forrige uke.

Reuters kilder sier videre at partene mener avtalen som nå ligger på bordet, vil være sluttført innen utgangen av 2017.

Må godkjennes

Før den tid, skal den imidlertid godkjennes av en rekke instanser.

En av disse kan vise seg å være ekstra vrien: EUs konkurransemyndigheter.

I toppsjiktet i landbruks- og kjemikaliesektoren pågår det nemlig en rekke sammenslåinger for tiden. Tidligere i år kunngjorde Dow Chemicals og Dupont sine planer om å slå seg sammen til verdens største frøgigant.

Denne sammenslåingen er til behandling hos EUs konkurransemyndigheter nå, og fredag i forrige uke ble det kjent at EU-kommisjonen har skjøvet på sin beslutning i saken og bedt partene om enda mer informasjon.

Vil sikre seg gullkombo

Tyske Bayer driver med alt fra kjemikalier og frø til legemidler, mens Monsanto er desidert størst innenfor utvikling av genmodifiserte frø i verden. Selskapet har også verdens mestselgende ugressmiddel under sine vinger.

I forrige uke forklarte professor Ole Gjølberg ved Senter for råvaremarkedsanalyse ved NMBU at norske forbrukere og bønder sannsynligvis vil merke lite til en eventuell fusjon.

Les også

Professor om planlagt gigantfusjon: Tror Bayer ser for seg at Europa åpner for GMO

Han mener at det Bayer er ute etter når de vil kjøpe Monsanto, først og fremst er rettighetene til verdens mest solgte plantevernmiddel: Varemerket Roundup, som inneholder Monsanto-produktet glyfosat.

Bayer vil gjennom transaksjonen også bli ledende innen utvikling og produksjon av såkalte GMO-frø.

Og det er kombinasjonen av enkelte av Monsantos frø og selskapets plantevernmidler som er gullkantet: flere av frøtypene er nemlig resistente mot ugressmidlene, slik at man kan spraye svære jordbruksarealer og få vekk kun de vekstene man ikke ønsker. Slike soya- og maisfrø er allerede svært utbredt i store deler av Nord- og Sør-Amerika, og tas ibruk i stadig flere land.

Professor Gjølberg sa også til E24 at Bayers Monsanto-frieri også kan tyde på at tyskerne tror europeiske myndigheter vil tillate bruk av GMO-frø i Europa om få år.

Publisert:

Her kan du lese mer om