Handelsbanken holder ikke tritt med DNB og Nordea

Der Nordea og DNB styrket resultatet i andre kvartal, klarte ikke landets tredje største på utlån, Handelsbanken, å følge etter.

ANDRE MARKEDSVILKÅR: Handelsbanken-sjef Dag Tjernsmo registrerer at konkurransen i bank er tøffere. Lavere marginer preger resultatene til banken i andre kvartal.

Knut Falch
  • Henrik Wiedswang Horjen
Publisert: Publisert:

Mens Dag Tjernsmo, administrerende direktør i Handelsbanken, på samme tid i fjor kunne sole seg på hytta i Kragerø og glede seg over tidenes beste Handelsbanken-kvartal, er stemningen anno 2014 ikke like euforisk.

Bankens totale inntekter endte på 893 millioner kroner, 15 millioner ned fra første kvartal.

Overskuddet ble på 553 millioner kroner, det svakeste siden første kvartal 2013, viser kvartalstallene.

Trukket ned av lavere rentemarginer opplever Handelsbanken et driftsresultat som er barbert med 100 millioner kroner siden i fjor.

- Det er definitivt tøffere konkurranse enn for ett år siden, og det virker som om norske banker har mer kontroll på kapitalsituasjonen slik at marginene har falt noe, sier direktøren.

- I fjor på samme tid måtte en del konkurrenter fylle opp med mer egenkapital, og det var noe bedre marginer. Vi er i jevn vekst, og ser fortsatt mulighet er for nye kunder på privat og næring, sier Tjernsmo.

Les også

Handelsbanken: - En viss sannsynlighet for rentekutt i år

Selv om bankens driftsresultat det siste halvåret er opp 4 prosent sammenlignet med tilsvarende periode i fjor, har det siste kvartalet resultatmessig ikke vært like lønnsomt som de foregående.

Etter en sammenhengende opptur de siste fire kvartalene - samtlige med driftsresultat over 600 millionersmerket, falt driftsresultatet med 50 millioner kroner fra første til andre kvartal.

Holder ikke tritt med DNB og Nordea

Banken er målt i utlån fortsatt Norges tredje største, bak DNB og Nordea.

Men der de to andre økte resultatet i andre kvartal, klarte ikke Handelsbanken å følge etter.

Nordea opplevde i likhet med Handelsbanken også en inntektsreduksjon på 1 prosent, men styrket driftsresultatet i samme tid med 7 prosent.

DNB fikk et resultat før skatt på litt over 6,1 milliarder kroner i andre kvartal 2014, mot rett under 5,2 milliarder kroner i samme periode året før.

- Det siste kvartalet er preget av et marked med lavere marginer. Samtidig ser vi at vi vokser både på privat- og bedriftsmarkedet. Volummessig kompenserer vi for de noe lavere marginene, sier Tjernsmo.

Tapsnivåene er svært lave for banken. Hovedsakelig er det lavere marginer som senker resultatet for banken.

- Hvis vi måler mot utlån er vi foran Danske Bank, men vi er ikke så opptatt av størrelse. Det viktigste er at vi kaprer de beste kundene, og vokser jevnt og trutt.

LES OGSÅ: Rekordresultat for Handelsbanken

Økt dreining mot kapitalforvaltning

Banken har siden årsskiftet gjort en strategisk omdreining, og tatt et stort jafs mot kapitalforvaltning.

- Rentenetto representerer den desidert største andelen av inntektene til banken. Samtidig har banken vært gjennom en dreining mot mer kapitalforvaltning, og i løpet av ett til to år har banken plassert 7-8 milliarder kroner inn i både rentefond og forvaltning, sier Tjernsmo.

- Det gir godt bidrag, og det blir en god del penger ut av det. Dette gir kompensasjon sett mot de lavere rentemarginene, sier Tjernsmo.

Les også:

Norsk styreproff må gå fra et Nordea i endringDNB styrker resultatetBedrifter mindre ivrige på lån til nyinvesteringer

Publisert:

Flere artikler

  1. Handelsbanken vil ta markedsandeler i Norge

  2. SR-Bank: Koronapandemien fører til betydelige tap – resultatfall på over 2 milliarder

  3. Høye kostnader tynger Nordea-resultatet

  4. Annonsørinnhold

  5. Kraftig vekst for Bank Norwegian: Hanket inn 94.700 nye kunder

  6. Nordea slår forventningene