Northland gir opp emisjonen

Det kriserammede gruveselskapet må finne annen finansiell løsning.

OVERRASKENDE PENGEBEHOV: I januar meldte Northland Resources om det store kapitalbehovet for å kunne være i stand til sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Norrbotten i Sverige.
Publisert:

Krisen fortsetter i gruveselskapet Northland Resources.

Mandag ettermiddag klokken 16.30 gikk investorenes frist for å bestille nye obligasjoner og aksjer for i alt 375 millioner dollar ut.

Tirsdag morgen er det imidlertid klart: pengejakten har ikke lyktes, og Northland kansellerer nå hele prosessen.

- Selskapet fortsetter konstruktive samtaler med en rekke investorer, inkludert obligasjonseiere, kreditorer og andre aksjonærer for å kunne presenterere en langsiktig og bærekraftig finansiell løsning, opplyses det i en melding.

EMISJON: - Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, sier fungerende finansdirektør i Northland Resources, Peder Zetterberg.

- Vi fikk ikke til en emisjon på rimelige vilkår. Nå jobber vi videre i dialog med et antall interessenter, sier fungerende finansdirektør i Northland, Peder Zetterberg til E24.

Zetterberg synes det er vanskelig å uttale seg om når selskapet kan få på plass en alternativ løsning.

- Jeg vil ikke spekulere i det. Vi arbeider for de beste mulighetene for selskapet, ansatte og eiere. Det får ta den tid det tar.

- Har dere akutt pengenød?

- Vi har nok til å betale våre kreditorer og leverandører fremover, svarer han.

- Hvilke andre finansieringsmuligheter har dere nå?

- Som du sikkert vet så har ikke bankene vært villig til å låne ut penger siden 2008. Det gjør at vi leter etter andre muligheter.

Les også: Stjernesmell for småsparere

Ble åpenbart
Northland Resources opplyser tirsdag at det ble åpenbart både for dem og rådgiverne Arctic Securities og Pareto Securities at selskapet ikke er i posisjon til å konkludere tilbudene ved utløpet av tegningsperioden.

- Selskapet og rådgiverne er engasjert i diskusjoner med en rekke potensielle investorer vedrørende selskapets kapitalbehov og en langsiktig finansiell løsning. På bakgrunn av dette, har selskapet konkludert med at det er i selskapets interesse, aksjonærende interesse, obligasjonseiernes interesse og andre kreditorers interesse å kansellere emisjonen.

Overrasket markedet
I januar meldte Northland Resources om det store kapitalbehovet (425 millioner dollar, eller nærmere 2,4 milliarder kroner) for å kunne være i stand til sluttføre utbyggingen av malmgruven i Kaunisvaara i Norrbotten i Sverige.

Gruven skal etter planen nå full produksjon i tredje kvartal neste år.

Selskapet forklarte pengebehovet med tre faktorer:

** Høyere en ventet driftskostnader i startfasen av gruven.

** Høyere investeringsbehov enn tidligere anslått.

** Lavere priser på jernmalm enn tidligere anslått og uheldig utvikling i valutakursene.

Aksjemarkedet reagerte umiddelbart med å sente kursen ned 70 prosent da meldingen om det nye og uventede finansieringsbehovet kom.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om