Olav Chen: - Den gode stemningen er sårbar

I kveld klatrer Dow Jones mot ny rekord. Fondsforvalter Olav Chen mener tiden er inne for å bli mer forsiktig.

FRYKTER STØY: Fondsforvalter i Storebrand Olav Chen.
  • Stine Grihamar
Publisert: Publisert:

Tirsdag kveld klatrer tungvekterindeksen Dow Jones mot et rekordnivå.

Ved stengetid klokken 22.00 vil New York-børsen etter alt å dømme knuse rekorden fra oktober 2007, og ende på «all time high».

LES OGSÅ: Dow Jones mot ny rekord

En stor del av årsaken til oppgangen, ligger i at markedene nå har tatt innover seg at de har overtolket de interne uenighetene i USAs sentralbank.

- Frykten for at sentralbanken kommer til å stoppe pengetrykkingen er nå er over, sier porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til E24.

E24 Børs kan du selv følge USA-børsene.

- Ballen er lagt død

Gjennom en stimuli-ordning har Federal Reserve hver måned pumpet penger inn i markedet ved å bruke opptil 85 milliarder dollar på å kjøpe obligasjoner.

- Nervøsiteten begynte i januar da flere i rentekomitéen ifølge et referat uttrykte redsel for at stimulipakken både var for dyr og for ekspansiv. Men sentralbanksjef Bernanke ga i forrige uke signaler om at pengetrykkingen vil fortsette, sier han.

- Rentene er falt tilbake, og ballen er lagt død, fortsetter Chen.

LES OGSÅ: Fed gjør klar for store tiltakskutt

Bryr seg ikke om budsjettkutt

Heller ikke de mye omtalte budsjettkuttene i USA, uroer markedene.

Etter måneder med krangling mellom politikerne, undertegnet president Barack Obama fredag loven om kutt på 85 milliarder dollar i forsvarsbudsjettet, i tillegg til flere andre poster på årets statsbudsjett.

- Det ser ikke ut til at budsjettinnstrammingen påvirker den amerikanske økonomien så mye som man først fryktet, sier Chen.

Chen peker på at dagens nyheter fra Kina også bidrar til å sette fart på rekordnoteringene i USA.

Da statsminister Wen Jiabao tirsdag talte til tusener av delegater ved åpningen av Folkekongressen tirsdag, sa han at Kina har satt seg som mål å opprettholde veksten på 7,5 prosent i 2013.

Det sendte Asia-børsene på en real opptur.

- Mens i Europa er frykten for gjeldskrisen holdt i sjakk av sentralbanken. Det til tross for at situasjonen rundt valget i Italia fremdeles er uavklart, sier Chen.

LES OGSÅ: Eurosonen løsner på budsjettskruen

Frykter korreksjon

- Hvor lenge tror du rekordnivåene vil holde seg?

- På mellomlang og lang sikt er vi fortsatt positive til aksjemarkedene. Vi venter en svak, men fortsatt global vekst samtidig som sentralbankene fortsetter pengetrykkingen.

Men han mener oppsiden blir begrenset av budsjettkuttene i USA.

- Kombinert med fortsatt uavklart situasjon i Italia og videre nedjusteringer av inntjeningsforventninger for selskapene, gjør at den gode stemningen i markedene er sårbar for skuffelser etter å ha gått mye opp på kort tid, fortsetter han.

Porteføljeforvalteren viser til at aksjemarkedene siden november i fjor har steget hele 15 prosent, og frykter det kan dukke opp støy føre til korreksjon på kort sikt.

- Vi har hatt en overvekt i aksjer i våre porteføljer siden november, men velger å ta gevinst og gå over til normalvekt i norske aksjer fra mars. Vi er ikke pessimistiske, men mer forsiktige, sier han.

LES OGSÅ: Aksjesjef: - Enhver nedtur er nå en kjøpsmulighet

Ved 20-tiden ligger Dow Jones-indeksen på over 14.263 poeng.

Dersom indeksen ved stengetid klokken 22.00 i kveld ligger over 14.164,53 poeng, er rekorden fra før finanskrisen i oktober 2007 knust.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Wall Street fortsetterbørs-rallyet

  2. Dow Jones sprengte alle rekorder

  3. Wall Street snytt for rekord på oppløpssiden

  4. - Enhver nedtur er nå en kjøpsmulighet

  5. Norsk kapitalforvalter dumper aksjer for milliarder: – Vi er posisjonert for en korreksjon