- Vil aldri tilgi at ledelsen satte selskapet på spill

SAS-ledelsen dro lederen for de norske SAS-flygerne inn på et mørkt rom og ga ham et ultimatum.

København 20121119. Jens Lippestad forman for de norske pilotene snakker med pressen utenfor SAS-huset på Kastrup mandag morgen. Det foregår fremdeles forhandlinger i SAS, men noen foreninger har blitt enige i avta Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Publisert:

- Jeg ble dratt inn i et mørkt rom, alene med de 4-5 øverste lederne for SAS, gitt en ferdig formulert avtale og en penn. Dette var en helt ekstrem situasjon og et åpenbart ultimatum. Jeg har aldri opplevd maken.

Den dramatiske beskrivelsen er det leder for de norske SAS-flygernes forening (NSF), Jens Lippestad, som gir til E24.

Etter å ha forhandlet natten gjennom, og ut på formiddagen, har Lippestad fått seg noen timers søvn. Mandag ettermiddag er han tilbake i SAS-huset på Kastrup i København.

- Jeg er døgnvill til tusen, lettet over å være ferdig men veldig frustrert over prosessen. Så jeg må si at følelsen er noe blandet, sier Lippestad.

I mål med avtalene

Mandag ettermiddag melder SAS at de er i mål med alle åtte fagforeningene, og at forutsetningene for videre finansiering dermed skal være oppfylt.

LES OGSÅ: SAS-dramaet over: Danskene sa ja 15 timer på overtid

Lippestad forteller at fra hans synspunkt bidro ledelsen til å forsure forhandlingsklimaet helt fra starten.

- De gikk på våre medlemmer direkte med et budskap om at dette var et ultimatum, ikke et grunnlag for forhandlinger. Dette er ikke akseptabelt, sier Lippestad.

Tilgir aldri

Den siste uken har det florert med konkursspekulasjoner rundt SAS. Det har vært rapporter i media om at flyene har fylt ekstra drivstoff for å være sikre på å komme seg hjem. Besetningen har blitt bedt om å ha med seg ekstra kontanter i tilfelle konkurs.

Disse spekulasjonene har vakt svært sterke følelser hos Lippestad.

- Jeg vil aldri tilgi de i ledelelsen som mente at det var en god strategi å sette selskapet på spill ved å konstruere konkursfrykt i markedet.

PER VALEBROKK: Med én fot i skifteretten

Lippestad mener dette var en metode ledelsen brukte for å sette kniven enda mer på strupen til de ansatte, og han slakter denne fremgangsmåten.

- Vi lever av folks tillit. Når ledelsen bevisst velger å sette denne tilliten i spill, ved å gå ut i det offentlige rom som i dette tilfellet, da er det absolutt ikke bra.

LES OGSÅ: SAS nedgraderes

- Så situasjonen med mulig konkurs var ikke så prekær som man har kunnet få inntrykk av den siste tiden?

- Nei, det var den ikke.

Hverdagen forandres

Nå skal Lippestad reise hjem og delta på medlemsmøter hvor han informerer sine medlemmer om hva de har blitt enige med ledelsen om. Deretter skal han slappe av og bruke litt tid med familien.

Han tror ikke det blir særlig vanskelig å overbringe budskapet til sine medlemmer.

- Nei, ledelsen har jo allerede reist rundt og forklart de ansatte hvilket ultimatum de står overfor, så dette er nok alle forberedt på allerede, sier Lippestad.

Likevel er det store forandringer som venter de SAS-ansatte.

- For mange forandres SAS-hverdagen fundamentalt, og for andre forsvinner den helt. Selskapet skal jo kvitte seg med 6.000 ansatte.

Skitne konkurrenter

Lippestad erkjenner at SAS opererer i en svært konkurranseutsatt bransje, og han forteller at de lenge har fryktet hva som kommer.

Han mener enkelte konkurrenter opererer med skitne metoder, leier inn utenlandsk arbeidskraft og kanskje til og med unndrar offentlige avgifter.

Det er svært krevende å konkurrere i et slikt marked.

- Vi forstår inderlig godt at vi må kutte i lønn og pensjoner. Alternativet har vært at det ikke er noe mer SAS. Likevel kan vi aldri akseptere ultimatum. Disse forhandlingene har vært stikk i strid med skandinavisk stil, sier Lippestad.

- Ufine metoder fra ledelsen

Samarbeidsklimaet mellom ledelsen og fagforeningene tror Lippestad kan bli krevende fremover. Fra hans ståsted vil arbeidsmiljøet helt klart bli påvirket av det han betegner som «ufine metoder» fra ledelsen.

Det er spesielt én gruppe Lippestad trekker frem som han føler ekstra med.

- Jeg har veldig stor sympati for de som har ett år igjen til førtidspensjon, men som med denne planen må vente ytterligere syv år på pensjonen, og attpåtil får en langt dårligere pensjon enn det de hadde i utgangspunktet, avslutter Lippestad.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no