Får han markedene til å le i dag?

Rentemøtet i Den europeiske sentralbanken står øverst på dagsorden.

FØLGES: Sjefen i Den europeiske sentralbanken, Mario Draghi, må vekte sine ord nøye på pressekonferansen etter rentemøtet i eurosonen i dag. Markedene følger med.
Publisert:

Torsdag offentliggjør Den europeiske sentralbanken sin rentebeslutning - men ingen sitter på pinebenken av den grunn.

Det ventes ingen endring i ESBs rente for eurosonen, som i dag står på 0,75 prosent, ifølge samstemte analyser fra både DNB, Handelsbanken og Nordea.

Det er derimot større spenning knyttet til hva sentralbanksjef Mario Draghi kommer til å si på presekonferansen i etterkant av rentemøtet.

Euro-pris

I januar snakket Draghi opp de økonomiske utsiktene for Europa da han signaliserte at den verste gjeldskrisen nå er over.

Men siden har han og de eurobaserte landene oppdaget at den nyvunne optimismen også har sin pris, skriver Bloomberg.

Siden forrige rentemøte har nemlig euroen steget til det høyeste prisnivået mot dollar på 14 måneder - og Draghi og ESB lurer nok på hvordan de nå skal gripe situasjonen an.

Følg børsdagen medE24 BØRS.

Valutakrig

I Japan og USA er nemlig situasjonen motsatt.

Der har faller valutaprisen på henholdsvis yen og dollar mot euro i takt med de økonomiske stimulansetiltakene fra sentralbankene i de landene. Billigere yen og dollar bidrar til å styrke eksportsektorene i Japan og USA - mens i Europa truer en dyrere euro med å kvele den økonomiske bedringen før den i det hele tatt er kommet i gang.

Krigserklæring

Praksisen med å svekke egen valuta for å stimulere til vekst i eksportnæringene kalles populært valutakrig.

Og i dag lurer «alle»på hva Draghi kommer til å si om den pågående valutakrigen - og alle tegn til at ESB selv kan komme til å gripe inn, kan tolkes som en krigserklæring fra Draghi selv.

- Eurosonens økonomi trenger en styrket euro like mye som den trenger et hull i hodet, sier analytiker Nick Kounis i ABN Amro i Nederland til Bloomberg.

- Hvis verbal intervensjon ikke stopper euroens oppgående trend, kan sentralbanken måtte komme til å vurdere nye rentekutt, sier Kounis.

- Ingen endring nå

Renteendringen kommer etter alle solemerker uansett ikke i dag.

«Det er nesten utelukket at det vedtas endringer i de pengepolitiske virkemidlene, så interessen er rettet mot hvordan sentralbanksjef Draghis ordlegger seg på pressekonferanse,» skriver Nordea i sin morgenrapport.

Ifølge DNB venter heller ingen av analytikerne i spørreundersøkelser foretatt av Reuters eller Bloomberg noen endring i renten fra ESB.

Det ventes ingen renteendring eller andre nye tiltak i dag, men det er knyttet stor spenning til uttalelsen som følger beslutningen og ikke minst, til hva sentralbanksjef Mario Draghi vil si på pressekonferansen, skriver Handelsbanken.

LES OGSÅ:

Bred nedtur i Asia

Filmavtale med Queen Latifah ga Netflix et børsløft

Publisert:
Gå til e24.no