Hele markedet venter på Bernanke

Det ligger an til en flat åpning i det europeiske aksjemarkedet fredag. Her er dagens sjekkliste.

DAGENS VARSEL: Fredag ventes det skiftende bris fra omtrent alle kanter. Første del av dagen fra sør, på ettermiddagen nord-nordvest, og på kvelden fra øst. Det blir overskyet og noe regn på kvelden. Temperaturen vil ligge mellom 15 og 21 grader. Alt ifølge Meteorologisk institutt.
Publisert: Publisert:

I Europa er det ventet en flat børsåpning. Ifølge Reuters vil investorene være forsiktige i forkant av sentralbanksjef Ben Bernankes tale fredag ettermiddag. FTSE100-indeksen i London ventes å åpne omtrent paddeflatt. I Frankfurt ventes DAX-indeksen å falle med opp til 0,3 prosent. Og i Frankrike ventes CAC-40-indeksen å falle med 0,1 prosent.*

Wall Street endte torsdagen med nedtur . Dow Jones-indeksen falt 1,5 prosent, S&P 500 var ned 1,6 prosent, mens Nasdaq-indeksen mistet 2,0 prosent av verdien.

Les mer: Trist torsdag på Wall Street

I Asia endte Nikkei-indeksen opp 0,3 prosent til 8.798 poeng. I Hongkong er Hang Seng-indeksen uendret klokken 7.55.

Handel i terminkontraktene for S&P500 og Nasdaq-indeksen antyder en oppgang på børsene i USA fredag ettermiddag. Terminkontrakten for S&P500 er opp 0,45, og terminkontrakten for Nasdaq-indeksen er opp 0,43 fredag morgen.

Flere selskaper legger frem sine kvartalstall fredag morgen. Det viktigste er nok Frontline klokken 8.30.

Oljeprisen er fredag morgen på omtrent samme nivå som da Oslo Børs stengte torsdag. Klokken 7.33 omsettes et fat nordsjøolje for 110,66 dollar. Det er snaue 30 cent høyere enn ved børsslutt fredag.

Klokken 16.00 entrer sentralbanksjef Ben Bernanke. Talen kan bli høstens høydepunkt i aksjemarkedet, men forventningene har de to siste dagene vært dalende.

Det er i dag nokså nøyaktig ett år siden Bernanke annonserte at den amerikanske sentralbanken skulle gjennomføre nye tiltak for å understøtte markedet. Dette skjedde ved at banken senere på høsten begynte å kjøpe tilbake statsobligasjoner for i alt 600 milliarder dollar.

Krisetiltaket, som ble kjent som QE2, sørget for et kraftig børsrally gjennom hele slutten av 2010, men det er svært omdiskutert hvilken effekt grepet hadde på økonomien ellers.

Les mer: Dette gjør norske investorer det neste døgnet

EKSTRAORDINÆRE POSTER: Ukens nyhetsquiz er klar. Test deg selv her og nå.

* Forventningene er hentet fra britiske spillselskaper som tilbyr oddsspill på utviklingen i åpningshandelen, definert som de fem første minuttene av børsdagen.

Publisert: