Horne vil ha gjeldsregister på plass fra høsten av

Forbrukerminister Solveig Horne (Frp) vil hindre E24 i å ta opp millioner i forbrukslån igjen. Hun vil ha et gjeldsregister som oppdateres fortløpende.

VIL STRAMME INN: Det er for lett å ta opp mye forbrukslån, og markedsføringen er for aggressiv, mener barne- og likestillingsminister Solveig Horne (Frp), som har ansvar for forbrukeres rettigheter.
Publisert: Publisert:

For å undersøke hvor enkelt det er å få forbrukslån har E24 tatt opp så mye lån som mulig på kort tid. E24 fikk tilbud om rundt to millioner kroner i usikret lån med en gjennomsnittsrente på 20,6 prosent.

Et gjeldsregister er imidlertid på trappene, og forbruksminister Solveig Horne (Frp) vil at registeret skal være utformet på en måte som gjør at E24 ikke kan gjøre dette igjen.

– Når du på kort tid kan få så mye i forbruksgjeld, viser det behovet for et gjeldsregister som oppdateres så hyppig som mulig. Hvis ikke vil du også i fremtiden lett få tak i mye forbrukslån, sier statsråden til E24.

Sikter på neste høst

Registeret er nå på høring, og Horne forteller at hun ønsker å levere et forslag til Stortinget neste vår, slik at det kan behandles før sommeren.

– Hvis Stortinget får behandlet og vedtatt det, åpner det for at registeret kan være på plass fra høsten 2017, sier hun.

Les også

Slik fikk E24 to mill. i forbrukslån på fire dager

Flere av bankene som ga E24 lån har uttrykt frustrasjon over at de ikke har mulighet til å sjekke om søkere har forbrukslån fra før. Dersom E24 hadde oppgitt at vi fikk lån av flere bankere, ville søknaden blitt behandles annerledes.

Finansdirektør Pål Svenkerud i Bank Norwegian var blant dem som uttrykte at det nye gjeldsregisteret må være oppdatert i sanntid med fortløpende registrering av alle søknader, slik nå også Horne går inn for.

– Hvis det ikke blir hyppig oppdatert, er det nesten ikke vits med noe register, sier Solveig Horne.

Hun forteller at registerets utforming vil være bestemt av en forskrift som departementet jobber med.

– Hvor hyppig det skal oppdateres, er et av spørsmålene som inngår i forskriftsarbeidet. Det er viktig at den tekniske innretningen til registeret bidrar til å hindre at du tar opp for mye forbrukslån, sier Horne med henvisning til journalistens forbruksgjeld på to millioner kroner.

Les også

Investor advarer mot tapsbombe i forbrukslån

Vil ikke inneholde boliglån

Et annet spørsmål er om gjeldsregisteret også skal inneholde annen gjeld enn forbruk og kreditt. Flere banker har uttrykt et ønske om dette overfor E24.

Horne sier imidlertid at annen gjeld i første omgang ikke vil være med.

– Det er forbrukslån og kredittkortgjeld som skaper de største utfordringene for forbrukeren, så vi begynner med det. Annen gjeld, slik som boliglån, er allerede tilgjengelig i andre registre. Men på sikt vil vi også vurdere om annen gjeld skal legges inn, sier hun.

Hun mener det er bekymringsfullt at det samlede forbrukslånet i Norge har økt kraftig de siste årene. Gjelden var ved utgangen av tredje kvartal rundt 86 milliarder kroner, ifølge Finanstilsynet.

Horne etterlyser større kunnskap om konsekvensene av slike lån og ønsker at personlig økonomi i større grad tas inn i skolen.

Les også

– Viser at det er for lett å ta opp forbrukslån

Ut mot aggressiv markedsføring

Statsråden gjentar også noe hun har varslet tidligere: at forbruksbankenes svært aktive markedsføring trenger innstramming.

– Vi har fått en utredning om aggressiv markedsføring, og den utredningen viser at norske myndigheter har relativt stor frihet til å gjøre innstramminger på dette feltet. Justisdepartementet tar sikte på å sende ut et utredningen på høring på nyåret, opplyser Horne.

Les også

Finanstilsynet-rapporten: – Forbrukslån kan lett føre mange inn i økonomisk uføre

Les også

Frykter gjeldsspiral for unge

Les også

Spår banksmell i Norge innen to år

Publisert:
Gå til e24.no