Northland beklager de siste dagenes utvikling

Peker på lekkasjen for å forklare kursraset.

BØRSFALL: Mange har tapt på Northland-aksjen, etter at negative nyheter utløste kursras.
Publisert: Publisert:

Aksjene i gruveselskapet Northland Resources har stupt på Børsen den siste tiden. Kursen har falt nærmere 70 prosent siden nyheten om at selskapet trenger over to milliarder kroner sprakk torsdag i forrige uke.

Northland-aksjen var svært populær blant småsparere. Nå beklager selskapet.

- Northland beklager de siste dagenes utvikling. Å starte en gruve er normalt et kostbart prosjekt. Det handler om store summer for etablering og oppbygging av infrastruktur i et komplekst nettverk med mange partnere, skriver selskapet på sine nettsider.

Les også: Northland setter dato for første malmfrakt

De mener at kursutviklingen har blitt negativt påvirket av en informasjonslekkasje i forbindelse med kostnadssprekken på Kaunisvaara-prosjektet.

- På grunn av en lekkasje ble selskapet tvunget til å gå ut med informasjonen midt i tegningsprosessen. Det har skapt ytterligere uro, ettersom verken selskapet eller markedet i dag kan bedømme emisjonskursen og dermed utvanningseffekten.

Ønsker evaluering

Northland opplyser videre at oppjusteringen av kostnadsanslagene kan knyttes til at selskapet valgte å ikke gjennomføre «basic engineering» før prosjektet ble igangsatt.

- Selskapet kunne dermed unngå store forsinkelser på grunn av lange leveringstider som kunne oppstått. Forsinkelser koster ofte mye penger. Økte investeringskostnader er ikke uvanlig for denne typen prosjekter - det er naturligvis ikke et akseptabelt forsvar for den situasjonen som har oppstått, men vi tror likevel at det er viktig å nevne.

- Hva kunne dere gjort bedre?

- At denne situasjonen har oppstått er naturligvis meget uheldig. Akkurat nå arbeider Northland og dens ledelse med å utrede situasjonen og å gjenvinne markedets tillit. En evaluering er selvsagt også viktig.

Tirsdag ble tegningsfristen for den pågående emisjonen utsatt. Northland understreker at det ikke nødvendigvis betyr at det er vanskelig å finne villige investorer.

- Det betyr bare at prosessen har tatt litt lengre tid enn planlagt, skriver selskapet.

E24 har onsdag vært i kontakt med selskapets IR-kontakt Anders Antonsson, som ikke kan kommentere hvordan bokbyggingsprosessen går.

- Ikke bekymret

Det store kapitalbehovet og den negative eksponeringen har allerede fått konsekvenser for selskapet: Onsdag ble det kjent at storeieren Deans Knight selger unna Northland-aksjer, S&P har nedgradert selskapets obligasjonslån og flere analytikere har nedgradert sine anbefalinger av aksjen.

Northland understreker imidlertid at kjernevirksomheten, Kaunisvaara-gruven, ikke er truet. Og også de ansatte ser positivt på fremtiden.

- Det er en meget uheldig situasjon vi har havnet i. Men personlig, med min bakgrunn og med min erfaring fra gruvenæringen, er jeg ikke urolig for gruvens framtid, det er jeg ikke, sier Harry Rantakyrö, som jobber i personalavdelingen, til SvD.

Publisert:
Gå til e24.no