Disse Oslo Børs-selskapene betaler fetest utbytte

De omfattende støttekjøpene til Den europeiske sentralbanken kan sende aksjonærene til andre marker på jakt etter avkastning. Her får du mest utbytte for pengene.

POPULÆR: Det lave rentenivået fører flere investorer til aksjene på Oslo Børs.
Publisert:

– Kvantitative lettelser i Europa underbygger det ekstremt lave rentenivået vi allerede ser i Europa. Den direkte effekten av programmet er at rentene presses enda lenger ned, i noen tilfeller i minus, men fra allerede ekstremt lave nivåer, sier forvalter Øyvind Fjell i Delphi Fondene til E24.

TROR PÅ LAVE RENTER LENGE: Øyvind Fjell, forvalter av Delphi Nordic og Delphi Kombinasjon.

Mandag rullet Den europeiske sentralbanken (ESB) i gang seddelpressen.

Det er ventet at ESB vil kjøpe statsobligasjoner for opp til 850 milliarder euro frem mot september 2016. Målet er å «kickstarte» den europeiske økonomien.

Godt nytt?

For investorer som søker avkastning i gjeldsmarkedet, er imidlertid ikke dette nødvendigvis godt nytt.

Rentenivået på obligasjoner med lengre løpetid er allerede svært lavt, og dette kan nå komme til å vedvare.

Ifølge Marketwatch mener Société Générale at det lave rentenivået kan lede avkastningstørste investorer til selskaper med solid utbytte.

– Lavere renter, og ikke minst en svekket valuta, er positivt for europeiske aksjer. På aksjesiden har vi allerede sett resultatet av dette i form av et forventningsrally, og aksjene fortsatte også å stige etter annonseringen av selve programmet, sier Øyvind Fjell.

Han minner også om at amerikanerne er i ferd med å stramme inn omtrent samtidig som europeerne tråkker på gassen.

– Dette gjør at en del kapital har søkt seg over Atlanteren og forsterket bevegelsen oppover i Europa, sier Fjell.

Gassrederi på toppen

Société Générale har plukker ut flere storselskaper som gir utbytteavkastning på mer enn 3,5 prosent, deriblant energiselskapet Royal Dutch Shell, gruvegiganten Rio Tinto og finansforetaket Crédit Agricole.

Men dersom man er investor på Oslo Børs, hvor bør man se for å sikre seg flest mulig utbyttekroner?

En sammenstilling E24 har gjort viser at det var aksjonærene i BW LPG som kunne nyte det desidert største utbyttet i fjor, på 14,32 kroner per aksje.

Gassfraktrederiet hadde dermed direkteavkastning på 23,17 prosent i 2014 (basert på dagens aksjekurs). Selskapet topper også listen over forventet utbyttegrad i det inneværende året med 13 prosent. Dette innebærer imidlertid en reduksjon til 8,03 kroner.

Riggkjempen Seadrill har lenge vært de utbytteglades venn, og betalte i første halvår ut nok til aksjonærene til å sikre seg en plass høyt oppe på «topplisten». Direkteavkastningen var på 18,09 prosent.

På tampen av fjoråret varslet imidlertid selskapet utbyttekutt, som et resultat av «betydelig forverret» markedssituasjon.

Et selskap som har merket de samme markedskreftene som Seadrill – men som nekter å kutte i utbyttet – er børslokomotivet Statoil.

Selskapets utbyttegrad var på 4,98 prosent i 2014, og utbetalingene er ventet å ligge fast inn i 2015.

Andre aksjer som er ventet å ha høy utbyttebetaling i 2015 er blant andre ABG Sundal Collier, Marine Harvest, Salmar, Atea og Aker (se faktaboks).

Tror på lave renter lenge

– På marginen er ESBs kvantitative lettelser positivt for utbytteaksjer, men rentene er allerede svært lave, sier Øyvind Fjell.

Han påpeker at det kan være negativt for utbytteaksjer dersom ESB faktisk lykkes med å drive veksten høyere og at de lange rentene dermed stiger. Forvalteren mener derfor at det ikke er én til én-sammenheng mellom utbytteaksjer og lettelsene.

– Når det er sagt, tror vi at rentene i Europa vil være forholdsvis lave i overskuelig fremtid, noe som gjør at det er fornuftig å eie aksjer som betaler utbytte, sier han.

Det understrekes at slike posisjoner fungerer best som en del av en portefølje, og at utbytte helst bør være én av flere grunner til at man investerer i den aktuelle aksjen.

– Innenfor lakseoppdrett finnes for eksempel flere aksjer som betaler et høyt utbytte i en sektor som fortsatt har gode vekstutsikter i mange år fremover, sier Fjell.

Kommentator og skribent Richard Paulsen lufter listen til Société Générale i sin morgenrapport, og trekker frem følgende norske aksjer på spørsmål fra E24:

– Det er flere utbyttefavoritter, og de som øker utbytte i 2015 vil naturligvis være mer attraktive enn andre. Ta for eksempel Selvaag Bolig, som betaler ut 1,2 kroner i utbytte, der markedet forventet én krone. Det gir over fire prosent direkteavkastning på dagens kurs. ABG Sundal Collier er også et eksempel på en aksje som økte utbytte fra 50 øre til én krone. Det gir 16 prosent avkastning på dagens kurs.

Oppdatering: Flere lesere har tatt kontakt og pekt på favoritter blant utbytteaksjene som ikke er med i vår oversikt. Dette er veldig hyggelig!

Selskapene som trekkes frem: Kværner (1,25 kroner i estimert utbytte i 2015), Farstad Shipping (tre kroner i utbytte i 2014), Gjensidige (6,49 kroner i estimert utbytte i 2015) og BW Offshore (0,08 kroner i estimert utbytte i 2015). Kongsberg Gruppen har også et ventet direkte utbytte på 9,25 kroner, mens konsensus venter et utbytte fra Ocean Yield på 0,61 dollar per aksje.

Publisert: