AKSJE-NM: Dro inn 10.000 kroner fra Nairobi

Fra sitt bosted i Kenya gikk Svein Mork Dahl inn i Sevan-aksjen på best tenkelige tidspunkt. Dermed ble han denne ukens vinner i Aksje-NM.

DELTAR PÅ AVSTAND: Svein Mork Dahl bor i Nairobi i Kenya. Det forhindret ham ikke fra å være best av over 8.000 deltakere i Aksje-NM i uken som gikk.

Privat
  • Bernhard L. Mohr
  • Sverre Rørvik Nilsen
Publisert:

- I utgangspunktet tenkte jeg å handle kontrært. Jeg tar utgangspunktet i taperlisten og kjøper forsøksvis aksjer som har falt mye på store volumer. Sevan er jo her et glitrende eksempel på et vellykket utfall av slik handel.

Slik svarer Svein Mork Dahl på epost fra Nairobi i Kenya da E24 ber ham forklare hvordan han lyktes med å øke verdiene med hele 37,3 prosent på uken som gikk i Aksje-NM.

Det ga Mork Dahl en knepen seier i den andre uken av årets Aksje-NM. Dermed kan den 37 år gamle arendalitten innkassere både 10.000 kroner og et Geneva stereoanlegg.

Det er ennå ikke for sent å bli med i Aksje-NM og kjempe om 50.000 kroner. Meld deg på her.

- Sevan sitter på fabelaktig teknologi

Mork Dahl, som har bakgrunn både som aksjemegler og fra bank og finans, kjøpte Sevan Marine etter selskapets aksjenedtur torsdag.

Riggselskapet stupte først 42 prosent onsdag, så nye 27 prosent torsdag. Fredag morgen gikk kjendisinvestor Jens Ulltveit-Moe tungt inn i selskapet, og dermed bykset aksjen opp 70 prosent gjennom fredagens handel.

Mork Dahl var da godt posisjonert.

- Aksjen falt jo kraftig på en negativ nyhet, samtidig som den er både likvid og selskapet eier en fabelaktig teknologi. Viktigst av alt er at det er en aksje i spill, som jeg tror kan bli spennende fremover også, sier han.

Les flere saker om Sevan Marines ville ferd på Oslo Børs:

Russiske prosenter for SevanUlltveit-Moe satser på Sevan- Umulig å si hva som blir utfallet i SevanTjente 250 millioner på Sevan50 prosent hopp for Sevan-short

- Lært mest av egne investeringer

Mork Dahl advarer imidlertid mot å følge en kontrær handelsstrategi blindt.

- Det bør jo også helst være selskaper med en viss fundamental substans og likviditet i aksjen. Meningen er å ta ut gevinst på overreaksjoner og feilprisinger i markedet, sier Mork Dahl.

Han tror ikke bakgrunnen som aksjemegler og forvalter har gitt ham store konkurransefortrinn i Aksje-NM.

- Jeg tror at jeg egentlig har lært mer av å tjene og tape mine egne penger. Men det jeg uansett har lært, er at det er et samsvar mellom risiko, gevinst og tap, sier Mork Dahl.

LES OGSÅ: Sevan mest handlet

- Hemmelighet

E24s Aksje-NM arrangeres i år for tredje året på rad. Deltakerne inviteres til å investere 100.000 fiktive kroner over fem uker. Den som etter fem uker har økt aksjeverdien mest, får 50.000 kroner på en tradingkonto hos CMC Markets og et stereoanlegg fra Geneva i førstepremie.

Mork Dahl var ikke bare best i uken som gikk; han er også den som har fått best avkastning på pengene siden konkurransen startet, og leder dermed sammenlagt.

I øyeblikket sitter han på aksjer i Sevan Marine, Sevan Drilling, Camillo Eitzen & Co, Green Refers, NorDiag, Rec og Seadrill. Mork Dahl økte verdien på samtlige i uken som gikk.

Nå blir det viktigste å forsvare lederposisjonen i konkurransen.

- Jeg kommer ikke til å endre så mye på strategien med det første. Jeg sitter med noen kontanter, men kommer til å være så å si fullinvestert, og bygge en bredere portefølje etter som tiden går, sier han.

Hva han eksakt skal gjøre for å beholde lederposisjonen, vil han ikke ut med.

- Nøyaktig hvordan jeg har tenkt å gjøre det forblir en hemmelighet.

Les historien om forrige ukes vinner i Aksje NM: Nybegynner vant 10.000 på offshorerakett

Sterk tro på Øst-Afrika

Mork Dahl, som også har vært politisk aktiv i Venstre, har den siste tiden bodd i Nairobi i Kenya. Der jobber han med sosialt entreprenørskap og såkalt «impact investing».

- Man kan si at sosialt entreprenørskap er å ta i bruk forretningsmessige metoder for å løse sosiale problemer, mens impact investing er kunsten å investere for mest mulig endring.

- Det skal være økonomisk bærekraft i prosjektene, men økonomisk avkastning er ikke målsetning. Man ønsker i tillegg en sosial avkastning. I Kenya kan dette eksempelvis handle om å skape arbeidsplasser, sier Mork Dahl.

Fredag var han med på å åpne Øst-Afrikas første børs for sosiale bedrifter, Kenya Social Investment Exchange i Nairobi.

Mork Dahl mener Øst-Afrika generelt byr på mange muligheter for norske investorer.

- Landene har et stabilt, om enn ikke alltid like demokratisk styresett, og har hatt en jevnt over høy økonomisk vekst de siste 10 årene.

- Jeg ser masse muligheter her nede fremover, også for norske investorer og selskaper. «Put your money where your heart is», sier man ofte, og det ikke tvil om at mitt hjerte er i Øst-Afrika, avslutter Mork Dahl.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Aksje-NM

Flere artikler

  1. 8.500 kjemper om aksjetronen

  2. – Et laboratorium for velferdsstaten

  3. Nybegynner vant 10.000 på offshore-rakett

  4. Nå starter Aksje-NM 2011

  5. Fire kjemper om aksjetronen og50.000 kroner