Tidligere Sevan Marine-direktør skal være arrestert

Pågrepet i luksusleilighet i Lisboa mistenkt for millionbestikkelser, ifølge portugisiske medier.

STORSKANDALE: Korrupsjonsskandalen i det brasilianske oljeselskapet Petrobras har nådd Norge gjennom mistanker om at Sevan Marine betalte bestikkelser for å sikre kontrakter med selskapet. Her er en Petrobras-rigg.
Publisert:

Tidligere Sevan Marine-direktør Raul Schmidt Felippe Junior ble arrestert mandag morgen i Portugals hovedstad Lisboa. Det skriver flere portugisiske medier, inkludert TV-kanalen TVI 24 og bransjenettstedet Upstream.

Schmidt skal være siktet for å ha betalt et titalls millioner kroner i bestikkelser til tidligere direktører i Petrobras i Brasil.

Schmidt er brasiliansk, men har også portugisisk statsborgerskap.

Han har vært etterlyst av brasilianske myndigheter siden juli i fjor, og det har siden vært antatt at han er på flukt fra straffeforfølgelse.

I oktober i fjor gikk Interpol ut med etterlysning.

Les også

Disse norske selskapene knyttes til Petrobras-skandalen

Skal ha raidet luksusleilighet

Ifølge den portugisiske TV-kanalen TVI 24 skjedde pågripelsen i en luksusleilighet med en anslått verdi på tre millioner euro, beliggende i et av de mest attraktive områdene av Lisboa.

I tillegg til utbetalinger til ulike tjenestemenn i Petrobas, skal Schmidt også ha fungert som et mellomledd som tok imot bestikkelser fra internasjonale selskaper.

Sevan Drilling, et datterselskap av Sevan Marine, ble siktet for korrupsjon av Økokrim i oktober i fjor. Men også Sevan Marine har blitt knyttet til skandalen som har rystet Brasil.

Les også

Sevan Drilling: – Har ikke avdekket bevis for upassende adferd

Sevan Marine: – Saken ligger hos Økokrim

Carl Lieungh, administrerende direktør i Sevan Marine, sier til E24 at han kun har fått med seg nyheten, og at selskapet ikke har noen kommentar knyttet til arrestasjonen.

– I oktober sendte vi over en uavhengig rapport laget av Selmer til Økokrim. Nå ligger saken hos der, sier han.

Lieungh forteller at Sevan Marine for øvrig har samarbeidet med Økokrim, brasilianske myndigheter og andre relevante myndigheter.

Sevan Marine iverksatte selv en gransking av mulig korrupsjon i tilknytning til Petrobras i fjor. Da var konklusjonen at det var mer sannsynlig at «uregelmessigheter» har funnet sted, enn at det ikke hadde det.

John Fredriksen-selskapet Seadrill, som er majoritetsaksjonær i Sevan Drilling, har distansert seg fra korrupsjonsanklagene.

Les også

Petrobras terminerer Havila-kontrakt

Storskandale

Både en rekke brasilianske selskaper og fremtredende politikere har blitt trukket inn i Petrobras-skandalen.

Blant annet var landets president, Dilma Rousseff, styreleder i Petrobras fra 2003 til 2010.

Bakgrunnen er at flere av Petrobras leverandører skal ha blåst opp kontrakter med oljegiganten med mål om å betale bestikkelser til både selskaps- og partipamper.

Dette utløste den såkalte «Operation Car Wash», på portugisisk «Operação Lava Jato».

Så langt har flere tidligere direktører og politikere blitt siktet, og også for Petrobras har saken fått store konsekvenser. Selskapet, som også sliter med høy gjeld og lav oljepris, har det siste året tatt betydelige nedskrivninger, suspendert utbyttet, kuttet i budsjettene og solgt eiendeler.

Les også

Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Les også

Sevan Marine tror de kan tjene på selskapenes kostnadskutt

Les også

Petrobras-sjef dømt til tolv års fengsel i Brasil

Publisert:

Her kan du lese mer om