Volkswagen bekrefter kutt av 30.000 jobber

Den tyske bilgiganten skal igang med massive innsparinger  - og en storstilt satsing på ny teknologi. 30.000 tradisjonelle jobber skal bort, men selskapet vil investere nesten like mye som de skal spare.

TOPPENE: Karlheinz Blessing, styremedlem, Herbert Diess, VW-merkevaresjef, Matthias Mueller, administrerende direktør i Volkswagen, fagforeningsrådets leder Bernd Osterloh og styremedlem Stephan Weil presenterte Volkswagens vei ut av krisen fredag.
Publisert:

«Framtidspakten» er det navnet Volkswagens ledelse og fagforeninger har gitt den massive planen for restrukturering som en av verdens største bilprodusenter står overfor.

– Vi har signert en pakt for fremtiden. Det innebærer at vi står overfor den mest radikale endringen i selskapets historie. Vi skal fundamentalt restrukturere hele merkevaren, slik alle bilprodusenter i verden vil måtte gjøre fremover, innledet Herbert Diess, sjef for VW-markevaren, på en pressekonferanse fredag.

Det innebærer massive kutt av antall ansatte.

Dette skal de kutte

  • Volkswagen skal kutte 30.000 jobber globalt, 23.000 av dem i Tyskland. Selskapet har omlag 190.000 ansatte i Tyskland og over 600.000 globalt.
  • Selskapet lover at ingen tvungne oppsigelser skal skje på ni år, altså er det oppsigelsesfrys frem til 2025. Nedbemanningen skal skje ved naturlig avgang og tidligpensjon, samt at de strammer inn på bruk av midlertidige og praksisordniger som tidligere har gitt fast jobb.
  • Det skal spares 3,7 milliarder euro – i overkant av 33 milliarder kroner.
Les også

Toyota bekrefter at de skal lage elbiler

Dette skal de satse på

  • To tyske fabrikker i Wolfsburg og Zwickau skal totalt ombygges for å bygge helelektriske biler.
  • Minst 9.000 nye stilligner skal opprettes innen ny teknologi som elektrifisering og programvareutvikling.
  • Nye investeringer på rundt 3,5 milliarder euro - 29 milliarder kroner - skal gjøres.

Massiv elsatsning

Sjefen for merkevaren VW, Herbert Diess, snakket i store ord da han presenterte hva Volkswagen står overfor.

– Hele vår industri kommer til å bli endret. Vi må investere milliarder i nye elektriske biler, sa sjefen for bilmerket som i fjor ble avslørt for å ha jukset med utslippsdata av farlige miljøgasser.

Volkswagen-konsernet har vært i dyp krise etter utslippsjuks-skandalen i fjor. Gruppen har hatt mer enn halvparten av salgsinntektene fra VW-merkevaren, men så langt er det regnet at bilskandalen vil koste selskapet minst 18,2 milliarder euro – 165 milliarder kroner – i bøter og erstatningskostnader.

Men nå vil de rigge seg for en fremtid der bensin og diesel tydeligvis er på vei ut.

– Vi står overfor de mest radikale endringene som industrien har sett, slår Diess fast.

Foruten massiv satsning på elektrifisering, sier selskapstoppene at digitalisering, selvkjørende biler og autonomi er områder der de vil «ta ledelsen for resten av industrien».

Diess lover investorene at de med denne planen vil gjenreise både produktiviten og marginene.

VW-PUSLESPILL: Her settes en bil sammen på Volkswagens fabrikk i Zwickau i Tyskland. Fredag morgen klokken 9.30 skal bilgiganten presentere sin nye vei fremover.

– Vi har ikke vært forberedt på den stormen som kommer, og vi har tapt grunn på både produktivitet og har tjent mindre penger, sa Diess.

Men nå blir det nye tider.

– Vi skal fundamentalt endre de tyske fabrikkene og gjøre dem forberedt på fremtiden, og det vi gjør i reduksjoner på gammel teknologi, vil bli erstattet av investeringer i ny teknologi.

Elbil-vind

Volkswagens store planer blir lansert i en tid der det blåser en elbil-vind over den globale bilindustrien.

Tidligere denne uken varslet Det internasjonale energibyrået IEA at antallet elbiler i verden må stige til 1,5 milliarder dersom klimamålene i Paris-avtalen skal bli oppfylt.

Torsdag bekreftet deretter Toyota - verdens største bilprodusent - at de nå snur om i sin strategi og skal lage elbiler. Dette etter at selskapet har hatt hydrogen som sin primære satsning innen miljøvennlig teknologi.

Samme dag kom Mazda med nyheter om at de vil lansere sin elbil for markedet i 2019.

Publisert:

Her kan du lese mer om