Dette er årets flopper og topper på Oslo Børs

Aldri så galt er det godt for noe: Mens oljebremsen har skapt til dels betydelig trøbbel for mange av de Oslo-noterte selskapene i 2015, skyter det som kan være fremtidens teknologier i været.

TOPP OG BUNN: Biometriselskapene og hydrogenselskapet NEL er blant årets vinnere på Oslo Børs. I motsatt ende av skalaen finner man selskapene med eksponering mot oljesektoren.

AP Photo/Petter Emil Wikøren, VG/AFP
 • Anders Park Framstad
Publisert:

– Jeg tror det er enkelt å oppsummere 2015 gjennom to utviklingstrekk. Det første er at biometrisektoren endelig har løsnet. Det andre store utviklingstrekket var den fullstendige kollapsen for selskaper med store lån innen oljesektoren, sier Nordnet-kommentator Richard Paulsen til E24.

Dagen før nyttårsrakettene smeller stengte Oslo Børs dørene for 2015, og i den forbindelse gjør E24 opp «regnskap» for året.

Hovedindeksen har steget 5,9 prosent gjennom året, til tross for den mye omtalte «oljebremsen».

Som alltid er det store avvik i avkastningen, og det er i de mindre selskapene man ser de største kursbevegelsene. Mens det er tungvekterne som preger børsen som helhet, er det i småselskapene – der veksten eller vekstpotensialet er høyere – at investorene har kunnet gjøre en virkelig kule.

Man må imidlertid velge riktig. Indeksen for de mindre selskapene på Oslo Børs har igjen lagt bak seg et betydelig svakere år enn Hovedindeksen.

Fra konkurskandidat til børsvinner

Blant årets vinneraksjer finner man NRC Group. Selskapet aksje har gitt en avkastning for året på 308,36 prosent.

– Selskapet har gått gjennom en transformasjonsfase, med oppkjøp og utstedelse av nye aksjer, og blitt konvertert til et fullverdig entreprenørselskap, sier analytiker Simen Mortensen i DNB Markets.

NRC Group het tidligere Blom, var nær konkursens rand og dermed svært lavt priset. Etter tre-fire store oppkjøp gjennom året ser imidlertid situasjonen annerledes ut.

– Selskapet har gått fra å være en konkurskandidat og svært finansielt presset, til å bli et veldig populært selskap med høy verdsettelse innenfor infrastruktur og jernbane, oppsummerer Mortensen.

Analytikeren er svært positiv til selskapets utsikter når det kommer til behov og etterspørsel, og liker også selskapets utførelsesevne. Etter den betydelige kursveksten har han imidlertid en hold-anbefaling på aksjen.

– Vi har tro på selskapet, men verdsettelsen er for øyeblikket litt høyere enn at det forsvarer en kjøpsanbefaling, sier han.

– Fortsatt oppside

Et svært hyggelig år har det også vært for investorene i hydrogenselskapet NEL. Det var en gruppe investorer med Øystein Stray Spetalen i spissen som tok Nel på børs gjennom oppkjøp i fjor.

Gjennom det inneværende året har selskapet både kjøpt virksomhet, signert avtaler i flere land og hentet ytterligere egenkapital. Store forventninger har sendt kursen i været, og avkastningen for året ligger på 281,13 prosent.

Les også

Nå kommer hydrogenstasjonene

Blant dem som har nytt godt av dette, er andelseierne i fondet Storebrand Vekst. Nel har vært en av fondets aller viktigste bidragsytere i 2015.

OPPTUR: Kjendisinvestor Øystein Stray Spetalen kan blant annet glede seg over svært god mottagelse av hydrogenselskapet NEL.

Anette Karlsen NTB scanpix

– Dersom man ser et år tilbake i tid, har utviklingen for hydrogen gått mye raskere enn man trodde. Og det er fortsatt oppside i NEL, både knyttet til større avtaler i nye geografiske områder samt innen lagring i forbindelse med sol og vind, sier forvalter Andreas Berdal Lorentzen.

NEL-aksjen har virkelig skutt fart på tampen av året. Dette sammenfaller med klimaforliket i Paris og generelt økt fokus på grønne investeringer.

– Alle bilprodusenter ser jo at hydrogen byr på fantastiske muligheter når det kommer til drivstoff, og ikke alle land har en lignende avgiftspolitikk rundt elbiler som det Norge har. Da blir regnestykket mot hydrogen mye mer interessant, sier Lorentzen.

Han mener at aksjen kan ha fått drahjelp av fokusskifte fra fossil til fornybar.

– Vi ser en sterk trend mot bruk av fornybar energi, og hydrogen kan bli en viktig bærer i dette, sier han.

Les også

Casher inn i årets børsrakett

Biometrirally

På topplisten er det ellers verdt å merke seg at begge de Oslo-noterte biometriselskapet Idex. Avkastningen har vært på 282,67 prosent.

Dette er en del av en utvikling som strekker seg utenfor Norges landegrenser. I Sverige er Fingerprint Cards opp 1.566,67 prosent for året.

– Vi står nå midt i en megatrend. Fingeravtrykk kommer til å brukes på alle steder der du brukte nøkler eller koder tidligere, sier Richard Paulsen.

Les også

Til himmels etter «Apple-effekt»: Slik ble biometriaksjene børsraketter

– Fingeravtrykk har kommet, og der de norske aktørene fra før ikke var kvalifisert til reelle ordre og det ble stilt spørsmål ved deres muligheter for masseproduksjon, har de nå bevist både at sensorene fungerer og at de har fortrinn som gjør at de får avtaler, sier forvalter Andreas Berdal Lorentzen.

Han har gjennom Storebrand Vekst sittet i Idex i hele år, og var tidlig inne med en stor eierpost i Next Biometrics.

Lorentzen har fortsatt tro på vekst i fingeravtrykkssektoren, men minner om at prisingen har kommet opp betydelig.

– Vi har større utfordringer med å prise hjem Idex, men tror at både muligheten for å få nye kontrakter og deres glassfunksjon gjør at det kan være videre oppside i aksjen. Kursmessig ser vi imidlertid større potensial i Next Biometrics, når man ser på markedsverdien. De retter seg mot et litt annet segment, og vi tror at trenden beveger seg mot økt behov for sikkerhet, blant annet relatert til mobilbetaling, sier han.

Saken fortsetter under bildet ...

MINDRE ARBEID: Oljeprisfall og lavere investeringsvilje hos oljeselskapene gir flere oljefartøy i bøyene.

Petter Emil Wikøren VG

Oljedrevet nedtur

I motsatt ende av skalaen finner man ikke overraskende selskaper med eksponering mot oljeprisen.

Etter det betydelige fallet gjennom andre halvår i fjor, steg prisen på nordsjøolje gjennom årets første måneder. Den har imidlertid falt forbi nivået fra januar, og er nå på det laveste siden 2008.

Rundt halvannet år inn i oljenedturen ser man at flere av selskapene som leverer tjenester til oljeselskapene begynner å slite, og det er spesielt dem med høy gjeld som har vist seg sårbare.

– Disse obligasjonene forfaller og må enten gjøres opp eller rulleres. Dette kommer dessverre til å være et stort tema i 2016 også, sier Richard Paulsen.

Tidligere i desember måtte seismikkselskapet Dolphin legge inn årene. De vanskelige tidene i olje- og oljeservicebransjen hadde dermed krevd sitt første «offer» i form av et børsnotert selskap i Oslo.

Les også

Eksperter venter flere krisegrep: – For mye stål ligger ubenyttet i norske fjorder

Sett bort fra Dolphin, er det det færøyske oljeselskapet Atlantic Petroleum som har fått hardest medfart i 2015. Videre følger leteselskapet Electromagnetic Geoservices og offshoreservicerederiet Havila Shipping, samt brønnselskapet Archer.

Mer diversifisert

Blant de ti selskapene med svakest avkastning i 2015 er det kun farmasiselskapet Serendex Pharmaceuticals, IT-selskapet Birdstep Technology og mineralleteselskapet Intex Resources som ikke har oljeeksponering.

I kjølvannet av oljeprisfallet har energisektoren utgjort en stadig mindre del av de totale verdiene på Oslo Børs. Denne var på 46,6 prosent sommeren 2014, men har siden falt til 26,8 prosent i desember i år.

– Det er en styrke for investorene at markedet er mer diversifisert, det vil det alltid være. Men Oslo Børs og energisektoren har et nært og tett forhold. Vi ønsker oss selvfølgelig en sterk energisektor, og vil arbeidet for det, sier sa børsdirektør Bente Landsnes til E24 da hun oppsummerte året lille julaften.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Oslo Børs
 2. Nel
 3. Next Biometrics

Flere artikler

 1. Til himmels etter «Apple-effekt»: Slik ble biometriaksjene børsraketter

 2. Betalt innhold

  Børskommentar: Ha tålmodighet hvis du vil følge Robert Keiths bunnfiske i Idex

 3. Gevinst på 15 mill. etter Idex-rally

 4. Annonsørinnhold

 5. Tiltalt for innsidehandel: Nå starter rettssaken mot Ola Rollén

 6. – En reise fra håp til fortvilelse