– Den beste beslutningen i Quantafuels historie

Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn har ikke angret et sekund på låneavtalen som gir heftig gevinst for den tyske industrigiganten BASF – og kostbar utvanning for de øvrige aksjonærene.

DYRT LÅN: Men Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn angrer ikke et sekund på finansieringspakken fra BASF.

Marius Lorentzen / E24
 • Lage Bøhren
Publisert:

– Jeg pratet med folk fra BASF her om dagen, og de hadde ikke peiling på hva aksjekursen var. De er ikke opptatt av aksjegevinster, de vil bygge et marked, sier Quantafuel-sjef Kjetil Bøhn til E24.

Han forteller om sitt siste møte med BASF, som investerte totalt 20 millioner euro i Quantafuel i oktober i fjor. Halvparten gjennom egenkapital og resten gjennom et konvertibelt obligasjonslån

Siden den gang har aksjen gått til himmels, drevet av skyhøye forventninger til selskapets teknologi for plastgjenvinning. BASF sitter dermed med en eventyrlig gevinst, også på obligasjonslånet.

Verdien av konverteringsretten i lånet på 108 millioner kroner var på heftige 386 millioner kroner ved utgangen av tredje kvartal, et beløp som Quantafuel må bokføre som tap i regnskapet, og som bidro til et blodrødt underskudd på 347 millioner.

– Det er synd at vi må bokføre på denne måten. Det har jo ingen kontanteffekt, og tapet blir tilbakeført når BASF konverterer, sier Bøhn.

Quantafuel-aksjen faller over 15 prosent fredag. Bøhn sier han har stått i telefonen hele formiddagen for å svare på spørsmål om selskapets heftige underskudd.

– Har du blitt oppringt av aksjonærer som ikke har fått med seg effekten av konverteringsretten?

– Nei, men jeg har fått høre at det er blitt skrevet mye rart på aksjeforumer som tyder på at dette er litt misforstått. Jeg håper at vi skal få oppklart dette i løpet av dagen, sier Bøhn.

– Angrer ikke et sekund

BASF kan når som helst konvertere lånet til aksjer til en kurs på 14,4 kroner, langt under dagens kurs på 45 kroner. Retten gjelder helt frem til forfall i oktober 2022.

Bøhn forventer imidlertid at konverteringen blir gjennomført i august neste år.

– Det er noen triggerpunker i avtalen, forretningsmessige milepæler som gjør at de må konvertere til aksjer. Vi regner med å nå de milepælene i august 2021, sier Bøhn.

Hvis Quantafuel-kursen fortsatt ligger over konverteringskursen på det tidspunktet, er det de øvrige aksjonærene som må ta regningen gjennom å bli utvannet til en lavere kurs.

Les også

Ferd ute av topplisten i Quantafuel

Quantafuel anslår derfor den effektive renten ved det konvertible lånet til over 19 prosent ved utgangen av tredje kvartal, sammenlignet med 8–9 prosent for øvrig gjeld.

– Det er blitt en dyr finansiering for dere, ville dere inngått den samme avtalen om igjen?

– Vi angrer ikke et sekund. Dette er den beste beslutningen vi har tatt i selskapets historie. BASF bidrar med ressurser, kompetanse og nettverk, og har store utbyggingsplaner basert på vår teknologi, sier Bøhn.

Les også

Lego-familien med Quantafuel-gevinst på 750 millioner

Dyrere fabrikk

Trolig er det en annen nyhet som tynger Quantafuel-aksjen mest fredag.

I rapporten for tredje kvartal blir det opplyst at kostnadene ved byggingen av fabrikken i danske Skive har økt med 33 millioner kroner mot tidligere anslag.

Det planlegges også et modifiseringsprosjekt som vil koste 45 millioner.

Den totale kostnadsrammen for fabrikkutbyggingen er dermed ventet å ende på 548 millioner kroner. Ved utgangen av andre kvartal var investeringsanslaget på 469 millioner kroner.

Les på E24+

En grønn aksje ble akkurat mer aktuell som oppkjøpskandidat

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Quantafuel
 2. BASF

Flere artikler

 1. Quantafuels drift går fortsatt med underskudd

 2. Melder om «milepæl» – avviser stikk til konkurrenten

 3. Betalt innhold

  Side 6 i Quantafuels presentasjon viser selskapets trusler og muligheter

 4. Kjetil Bøhn går av som sjef for Quantafuel

 5. Betalt innhold

  Er Quantafuel Europas neste oljegigant?