Politiet sikter Danske Bank for «utilstrekkelig overvåkning»

Kunder skal ha både kjøpt og solgt finansielle instrument til seg selv, ifølge det danske finanstilsynet.

  • Svein Olav Sæter
Publisert:

Danske Bank siktes i Danmark, av danskenes svar på Økokrim, for å ha brutt EUs forordning om markedsmisbruk, skriver danske Børsen.

Bakgrunnen for siktelsen er to potensielle overtredelser av reglene om markedsmisbruk. Ifølge en pressemelding fra Danske Bank skal det ha tatt sted utilstrekkelig overvåkning av transaksjoner med finansielle instrument og markedsmanipulasjon.

Dette er forhold som Finanstilsynet i Danmark i fjor meldte om. Ifølge tilsynet skal banken ha sendt uriktige eller villedende signaler til markedet om tilbud og etterspørsel av en rekke finansinstrument.

Danske Bank skal ifølge tilsynet ha utført en rekke motsatt-handler, hvor kundene handlet med seg selv, men uten at noen finansielle instrument faktisk skiftet eier. På engelsk kalles dette «wash trades».

Hendelsene påstås å ha tatt sted fra august 2016 til februar 2019.

– For tidlig å spekulere om bot

– Banken hadde ikke tilstrekkelig markedsovervåkning på plass, og vi har siden 2019 gjort store investeringer for å styrke vår handelsovervåkning, våre systemer og kontroll, sier Philippe Vollot, sjef for etterlevelse av regelverk hos Danske Bank.

Han sier også at banken samarbeider med politiet i deres etterforskning.

Danske Bank venter at etterforskningen skal hale ut i tid, ifølge Bloomberg.

– Det er for tidlig til å spekulere om en eventuell bot. Og vi har ikke noe særlig historiske eksempel vi kan lene oss på i denne typen saker, skal Claus Jensen, sjef for investorrelasjoner i Danske Bank ha sagt i samtale med investorer på fredag.

Tidligere brudd på hvitvaskingsreglene

Siktelsen er siste utvikling i en lang rekke forhold som har fått alvorlige konsekvenser for Danske Bank.

I 2018 ble det kjent at den estiske filialen av Danske Bank har tillat transaksjoner for flere hundre milliarder dollar fra det som kan være kriminell aktivitet i Russland.

Samme år gikk bankens daværende konsernsjef Thomas Borgen av som følge av skandalen. Da sa han at Danske Bank hadde mislyktes å leve opp til ansvaret sitt i tilfellet med mulig hvitvasking i Estland, og at han tok ansvar for det som hadde skjedd.

I april i år droppet Søik siktelsen mot Borgen. Da var det ikke bevis for at han hadde vist uaktsomhet i en slik grad at den karakteriseres som grov, og at han derved hadde brutt loven.

Danske Bank har også vært rapportert til politiet i Danmark for å gi dårlig råd til hobbyinvestorer, og banken fikk i 2020 kritikk fra politikere for å ha tatt seg for godt betalt på smålån, ifølge Bloomberg.

Les på E24+

DNB lot seg ikke vippe av pinnen av brummende Sbanken-aksjonærer

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Danske Bank
  2. Danmark

Flere artikler

  1. 190.000 Danske Bank-kunder kan ha betalt for høye renter på purregebyr

  2. Dropper siktelse mot tidligere Danske Bank-sjef Thomas Borgen

  3. DNB fulgte ikke opp 400 risikokunder: – Skjedde en glipp

  4. Krypto-Sunde mener banken har brutt hvitvaskingsregelverket

  5. Knallresultat for Arctic Securities i 2020