Byggma-sjefen vil selge for opp mot 1,3 mrd. etter kursrally
I november ville han kjøpe Byggma av børs. Nå vil heller Geir Drangsland selge seg ned, etter at aksjen er opp 300 prosent på Oslo Børs.
– Vi evaluerer muligheten for å ta Byggma av børs, og om de nødvendige forutsetningene er til stede, sa Byggma-sjef Geir Drangsland til E24 i november.
I etterkant har den børsnoterte byggevareleverandøren steget nesten 300 prosent på Oslo Børs, og gjort hovedeier Drangsland og familien til papirmilliardærer.
Nå gjør sørlendingen en U-sving, og vil heller selge seg ned i Byggma, der han eier 88,6 prosent av aksjene.
I en børsmelding mandag kommer det frem at Drangsland og hans nærstående har innledet en «strategisk vurdering» for å utforske alternativer, som «kan ende med en redusert eierandel».
Drangsland ønsker imidlertid fortsatt kontroll, og vil derfor beholde en andel på over 50 prosent.
– Du ville kjøpe selskapet av børs i november, men nå vil du heller selge deg ned. Det må vel bety at du mener aksjen er overpriset nå?
– Nei, jeg tror de fleste tenker at vi er interessert i å være med videre når vi skal beholde en så stor eierandel. Nå forsøker vi å forbedre likviditeten i aksjen og få inn en del proffe investorer, noe som vil gi oss en bedre kapitalbase for å akselerere oppkjøpsprosesser, sier Drangsland til E24.
– Men ville du vært åpen for å selge deg ned hvis aksjen fortsatt var på samme nivå som i november?
– Det er mulig at vi da ville vurdert at det var en oppside i selskapet som hadde fått oss til å vurdere saken annerledes, sier Drangsland.
Her er børsens ukjente coronavinner
Ser på 11 oppkjøpskandidater
Hjemmesitting og oppussingsboom under pandemien har gitt et kraftig løft i omsetningen til Byggma, som har spesialisert seg på trebaserte paneler.
I produktporteføljen ligger blant annet Forestia, som har kapret hele 80 prosent av det norske markedet for sponplater, samt trefiberplaten Huntonit og Smartpanel, Uldal-vinduer, Scan Lamps belysning og Masonite bjelker.
Byggma leverte kvartalstall i slutten av mai som viste fortsatt vekst både på topp- og bunnlinje, godt hjulpet av en solid økning i igangsettelser av nye boliger i det norske markedet.
Drangsland har engasjert Pareto Securities og Carnegie til å sondere terrenget for et nedsalg.
Meglerhusene har utarbeidet en investorpresentasjon der det blant annet fremgår at Byggma har identifisert en liste på 11 potensielle kandidater for M&A (fusjon eller oppkjøp) med en kombinert omsetning på 17,6 milliarder.
– Vi holder oss nok til det trebaserte, og går ikke inn i verktøy eller maling. Men trelast, gulv og taktekking er av interesse, og vi ser generelt på kategorier av produkter som er komplementerende til de vi har i dag, sier Drangsland.
Basert på sluttkurs fredag på 50 kroner prises hele Byggma til 3,5 milliarder, og Drangsland-familiens eierandel til drøye 3,1 milliarder.
Et nedsalg fra 88,6 prosent til rett over 50 prosent vil dermed kunne innbringe over 1,3 milliarder kroner.
Så spørs det hvilken pris markedet er villig til å betale når en så stor post plutselig kommer for salg.
Byggma-aksjen faller ni prosent til 45 kroner mandag formiddag, og Oslo Børs har i skrivende stund innført omsetningspause.
Byggma med sterke tall: Geir Drangsland og familien har blitt to milliarder rikere siden nyttår
Solgte suksessbedrift - nå startes en konkurrent
For fem år siden solgte Byggma våtromspanelprodusenten Fibo-Trespo til oppkjøpsfondet FSN Capital for 440 millioner, og solid gevinst.
I forbindelse med salget måtte Byggma og Drangsland godta en klausul om å ikke etablere konkurrerende virksomhet de neste fem årene. Klausulen utløp i mai 2020.
Nå er Byggma igjen i ferd med å lansere våtromspaneler, denne gangen gjennom datterselskapet Smartpanel, og ifølge investorpresentasjonen siktes det mot en omsetning innen dette forretningsområdet på opp mot 300 millioner «på kort sikt».
Det vil i så fall utgjøre nærmere en tredjedel av det norske markedet, som er på rundt én milliard kroner per år, ifølge Byggma.
– Vi spurte byggevarekjedene om de var interessert i en utfordrer til det jeg anser som det norske duopolet på våtromspanel, som består av Fibo-Trespo og Berry Alloc. De svarte «Geir, det ønsker vi virkelig», sier Drangsland.
– Hva tror du FSN Capital tenker om dette?
– Det er mulig at de ikke synes dette er veldig stas, men det må vi jo se bort fra. Vi må se på hvilke muligheter vi har med den kompetansen vi besitter, og Smartpanel har ledig kapasitet til å ta en posisjon i dette markedet, sier Byggma-sjefen.
Som et ledd i nedsalget, har Byggma også planer om å åpne seg mer mot omverdenen.
Styret skal utvides med et uavhengig styremedlem, det skal avholdes kvartalspresentasjoner fra og med andre kvartal, og en ressurs innen investor relations (IR) skal ansettes.
– Vi skal prøve å bli litt flinkere på å dele informasjon om hva som foregår i selskapet, sier Drangsland.