SEB: Tror Nel vil ta papirtap på 476 mill. i Nikola og Everfuel

Meglerhuset tror Nels kvartalsrapporten vil være dominert av delvis tilbakeføring av tidligere urealiserte gevinster knyttet til investeringer i partnerne.

Nel-sjef Jon André Løkke.
Nels gjennombrudd
 • Infront TDN Direkt
Publisert: Publisert:

Det skriver SEB i en analyse mandag.

Meglerhuset venter at Nel vil legge frem en omsetning på 233 millioner kroner i første kvartal, omtrent uendret fra kvartal før. Til sammenligning viser konsensusestimat satt sammen av Infront fra seks analytikere en ventet omsetning på 204 millioner kroner for kvartalet, varierende mellom 155 og 242 millioner kroner.

SEB skriver videre at om en summerer opp alle ordremeldinger fra Nel i første kvartal får de en ordreinngang på 188 millioner kroner, mot 230 millioner i foregående kvartal, hvilket igjen gir det meglerhuset beskriver som en «svak book-to-build» på 0,8.

Det som meglerhuset mener er av mer betydning er endringen i kostnadsbasen som er satt til å øke betraktelig i 2021. På forhånd viser Infront-konsensus en ebitda på -63 millioner kroner, mens SEB venter et brutto driftsresultat (ebitda) på -80 millioner kroner i første kvartal 2021.

«I tillegg om en regner med de ikke-kontantmessige effektene fra kursfall i Nikola og Everfuel som vi estimerer å ligge på 476 millioner kroner, forventer vi et tap på 564 millioner kroner for kvartalet. Vi fortsetter å se på verdsettelsen som utfordrende og gjentar vår holdanbefaling», skriver SEB som kutter kursmålet til 25 kroner Nel-aksjen, fra tidligere 28 kroner.

Nel legger etter planen frem tallene for første kvartal tirsdag morgen.

Les også

Nel vil utvikle prosjekter sammen med Wood

– Må vise at de klarer å lande større prosjekter

Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux mener markedet har kommet til en fase for grønne aksjer hvor selskapene nå må vise hvordan de skal klare å tjene penger.

– For Nel sin del tror jeg ikke førstekvartalstallene er det viktigste. Det Nel må vise er at de klarer å få landet større prosjekter, sier Bertheussen til TDN Direkt mandag.

Analytikeren sier at grønne aksjer ikke lenger får så godt betalt av å melde om intensjonsavtaler (MoU) og fremtidsprosjekter. Dermed vil noe av interessepunktene på tirsdagens rapport for Nel være deres ordrebok.

– Det er mye luft i dagens marked, og det har nok blitt demonstrert gjennom flow of funds i diverse ETFer som har rebalansert seg. Man har ikke like mye medvind for å være grønn lenger, understreker Bertheussen.

Kepler Cheuvreux-analytikeren opplyser at deres kursmål før kvartalsrapporten er på 20 kroner Nel-aksjen, og at meglerhuset har en reduser-anbefaling.

Les også

Hexagon Purus signerer avtale med Nel-partner Nikola

Pareto venter negativt driftsresultat ut året

Pareto Securities skriver i en analyse datert 28. april at de forventer at Nel leverer en omsetning på 155 millioner kroner i første kvartal 2021, noe som er 32 prosent ned siden foregående kvartal. Ifølge analysen skal nedgangen skyldes at første kvartal som regel er et svakt kvartal, og de trekker frem at omsetningsestimatet likevel resulterer i en oppgang på 23 prosent på årsbasis.

Videre tror Pareto at selskapets ebitda vil fortsette å bli negativt påvirket av den organisatoriske ekspansjonen samt andre forberedelser for å fasilitere den estimerte bratte vekstraten. Dermed venter meglerhuset en ebitda på omtrent -50 millioner kroner i første kvartal, og Pareto tror denne vil forbli i rødt terreng ut året.

«Selv om vi har sterk tro på fremragende vekst for hydrogenmarkedet og anerkjenner de positive nyhetsstrømmene vedrørende rammeavtaler og nye kontrakter i Nel, anser vi forretningsrisikoen overfor investeringscaset til å være oversett i den nåværende prisingen av selskapets markedsverdi», skriver meglerhuset, som gjentar sitt kursmål på 8 kroner Nel-aksjen og en anbefaling om salg.

Av analytikerne som har bidratt til Infront-konsensus har 1 kjøpsanbefaling, mens 3 analytikere har hold-anbefaling og 2 anbefaler salg. Gjennomsnittlig kursmål ligger på 23,8 kroner Nel-aksjen, og varierer fra 8 til 33 kroner aksjen.

Deltagere i Infront-konsensus er ABG Sundal Collier, Carnegie, Fearnley Securities, Norne Securities, Pareto Securities og SEB Equities.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nels gjennombrudd
 2. Nel
 3. SEB
 4. Kepler Cheuvreux
 5. Pareto Securities

Flere artikler

 1. Analytiker øyner stor Frontline-oppside: «Optimistiske utsikter»

 2. Nel stupte på børs etter tallslipp: – Gratisreisen er over i de grønne aksjene

 3. Flex LNG snur fra minus til pluss

 4. Fredriksen-rederi hardt straffet på børs: – Fortsetter å tro at Flex LNG er dypt underpriset

 5. Nel faller tungt etter helomvending fra meglerhus