Konkurser i Norge

Skulle revolusjonere fondsmarkedet – er konkurs

Faktorfondsforvalteren har tapt 80 millioner siste fem år.

KONKURS: Atle Christiansen og resten av Harvest Funds team anno 2018.
 • Hans M. Jordheim
Publisert:

Harvest Funds har begjært oppbud tirsdag. Dermed er det over og ut for selskapet som ble etablert i 2010.

Daglig leder Atle Christiansen opplyser at Harvest Funds hadde omtrent 1,6 milliarder under forvaltning ved årsslutt.

At selskapet nå har begjært oppbud er fordi styret har kommet til at det ikke er kommersielt grunnlag for videre drift, sier han.

– Det betyr at man ikke ser at selskapet er i stand til å imøtekomme forpliktelsene man har fremover. Som å tjene penger til å betale lønn.

Det er ingen gjeld i konkursboet utover regninger som har gått til forfall, forteller han. Selskapet har vært finansiert gjennom egenkapital.

Christiansen sier at det har vært en ryddig prosess i forkant av oppbudsbegjæringen, der de har fokusert på å ivareta kundenes interesser.

– Kundene har enten fått tilbakebetalt sine midler eller blitt overført til en ny forvalter, sier han.

– Har nordmenns sult etter finansiell innovasjon vært mindre enn forventet?

– Det har jeg ingen kommentar til. Det er selvsagt skuffende at vi ikke lykkes med å skaffe finansiering for å ferdigstille vårt utviklingsprosjekt, men det er alltid risiko forbundet med å starte opp ny virksomhet.

11 ansatte rammes

Bostyrer Stine Dalenhag Snertingdalen sier at selskapets gjeld opplyses å ligge på 4,4 millioner kroner. Eiendelene, som først og fremst består av kontanter, ligger på mellom 3 og 4 millioner kroner.

Hun forteller at det er 11 ansatte som blir rammet av konkursen.

Bostyrerens videre arbeid blir å finne ut om Harvest Funds har utviklet noe programvare og grensesnitt mot brukere som det vil være mulig å selge.

Har ikke klart å slå markedet

I 2016 ble faktorfondet Harvest lansert. Et faktorfond er et investeringsprodukt som gir datakraft mye av ansvaret for forvaltningen av kundens penger. De er billigere enn aktivt forvaltede fond, men velger seg samtidig en portefølje som avviker fra indeks.

For Harvests del har utvelgelsen vært rettet mot selskaper som historisk har gitt høy avkastning på egenkapitalen og har en høy kontantandel i inntjeningen.

Avkastningen har ikke vært mye å juble over og ligger langt bak referanseindeksen, det vil si indeksen man måler fondet opp mot for å vurdere hvor bra det gjør det.

At meravkastningen har vært negativ kan forklares med hvilke aksjer som er blitt prioritert. Det har ikke i spesielt stor grad vært de aksjene som har drevet det globale aksjemarkedet de siste årene, store teknologiselskaper som relativt sett er dyre i forhold til inntjeningen.

De siste fem årene har selskapet tapt over 80 millioner kroner. Det inkluderer ikke 2020, et regnskap som daglig leder Atle Christiansen forteller at ikke er ferdigstilt.

Takker for tilliten

Harvest har inntil nylig forvaltet fondene Fronteer Harvest, Harvest Opportunities Fund og Harvest Global Corporate Bonds.

I en melding på selskapets sider skriver de at forvaltningen av disse fondene ble overført til selskapet Fair Investments Sweden 18. januar.

«Vi vil takke deg for tilliten du har vist ved å investere i våre fond», heter det i meldingen.

For ordens skyld: Schibsted er deleier i Harvest Funds. Ved siste oppdatering sto eierandelen til 12 prosent. Schibsted eier også E24.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Konkurser i Norge
 2. Konkurs
 3. Aksjer

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Stor oversikt: Disse fondene får terningkast én

 2. Folk investerer som aldri før: Maaseide-selskap har økt med 1 milliard

 3. Betalt innhold

  DNB-forvalter tror Oljefondet vil ty til hedgefond-strategier

 4. Schibsted-arvinger tapte milliardsøksmål

 5. Betalt innhold

  Fotballtrener Helge Aune scorer mest på aksjer