14 prosent oppgang for Wall Street første halvår

Kinesisk gigant hoppet opp etter børsnotering.

Børsen på Wall Street har hatt god medfart så langt i år.
Dagen på Wall Street
 • Svein Olav Sæter
Publisert:

I går satt både S&P 500 og Nasdaq rekord på Wall Street. Slik ser det ut ved stengetid på siste handelsdag i halvåret:

 • Dow Jones opp 0,61 prosent
 • Nasdaq ned 0,17 prosent
 • S&P 500 opp 0,13 prosent

Det er rekordhøyt nivå for S&P-indeksen, og betyr at børsen i USA har sett stor oppgang det første halvåret av 2021.

Den industrielle Dow Jones-indeksen har økt nær 13 prosent, mens tektunge Nasdaq gikk opp cirka like mye.

Samtidig økte den brede S&P 500 hele 14,4 prosent i løpet av det første halvåret. Aksjen i S&P-indeksen som har opplevd størst vekst det siste halvåret er Marathon Oil, som nesten har doblet i verdi.

– Godt over normalavkastning

– Det har vært et godt halvår. Det er «all-time high» og godt over det som er normalavkastning i aksjemarkedet, sier Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, til E24.

Normalt kan man forvente 5–6 prosent avkastning på investeringer i aksjemarkedet, ifølge Chen.

– Hittil i år er har det gått opp mer enn 14 prosent og siden bunnen i fjor er det gått opp over 90 prosent. Og det til tross for inflasjonsfrykt, sier Chen.

Sjokkerende høy inflasjon satte en støkk i investorer andre kvartal, selv om sentralbanken hevder høyere priser skyldes midlertidige effekter.

– Spørsmålet har hatt mye fokus siste kvartal, men jeg tror det tar en pause nå, i alle fall frem til høsten når vi får se om lønnsveksten kommer når arbeidsledigheten synker, sier Chen.

Kinesisk gigant hopper etter notering

Kinesiske Didi blir i dag notert på børsen i New York, ifølge Wall Street Journal. Selskapet er en gigant innenfor persontransport, og fungerer på mange måter likt som Uber. Appen er helt dominerende på markedet i Kina.

Aksjens selskap får en pris på 14 dollar ved notering, som tilsier en markedsverdi for Didi på minst 67 milliarder dollar. Uber og Lyft har til sammen en markedsverdi på rundt 120 milliarder dollar.

Like etter børsnoteringen har aksjeprisen til Didi steget med over 20 prosent. Ved stengetid har derimot aksjeprisen senket seg til kun litt over 14 dollar, hvor den startet livet på børs.

Morgan Stanley er hjørnesteinsinvestor ved børsnoteringen, og vil kjøpe aksjer for rundt 1,25 milliarder dollar. Til sammen vil selskapet hente inn 4,4 milliarder dollar, ifølge Reuters.

Børsnoteringen av Didi har hatt høye forventninger, og både Softbank (med 21 prosent av aksjene) og Tencent har investert i selskapet før noteringen av aksjene. Wall Street Journal sammenligner spenningen rundt dagens notering med dagen Alibaba gikk på børs i 2014.

Byks for Bed, Bath and Beyond

Handelsgiganten Bed, Bath and Beyond fyker ved børsåpning opp over 25 prosent. Ved stengetid har aksjen oppgangen dempet seg til «kun» 11 prosent.

Det skjer etter nye kvartalstall med høyere salg enn ventet, men også lavere profitt. Salgene i første kvartal i år klatret nesten 50 prosent, men høyere kostnader gjorde at selskapet tapte 48 cent per aksje.

Bed, Bath and Beyond-aksjen har også fått oppmerksomhet på sosiale medier, og har vært gjenstand for samme type spekulering som Gamestop og AMC. Ifølge CNBC sier derimot Bank of America-analytiker Curtis Nagle at handelen i aksjen er tilbake på nivået før den veldige oppmerksomheten på sosiale medier.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Dagen på Wall Street
 2. Wall Street
 3. S&P 500

Flere artikler

 1. Amazon kraftig opp - tilbake i kampen om gigakontrakt

 2. Brakdebut for svenske Oatly på Wall Street

 3. Børsen landet rekordhøyt på Wall Street – Robinhood svingte ned etter rakettopptur

 4. Kinesiske selskaper må søke om børsnotering i utlandet

 5. Wall Street avsluttet rekordhøyt – «meme»-aksje har firedoblet i verdi på to dager