Investorenes aksjekjøp

Ferd ute av topplisten i Quantafuel

Quantafuels rakettvekst på børs roet seg i høst. Nå har Johan H. Andresens Ferd tatt grep i Merkur-selskapet.

Ferd eies av Johan H. Andresens og hans to døtre Katharina og Alexandra. Verdijustert egenkapital var på 35 milliarder kroner ved utgangen av 2019.
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

Andresen-familiens investeringsselskap Ferd står ikke lenger oppført på listen over de største aksjonærene i det Merkur Market-noterte avfallshåndteringsselskapet Quantafuel, ifølge ferske oversikter.

Ferd dukket opp blant Quantafuel-aksjonærene i midten av september, med en posisjon på 623.096 aksjer. Posisjonen har stått urørt frem til nå.

Da var aksjene verdt rundt 41 millioner kroner, mens det samme antallet aksjer hadde en verdi på rundt 32 millioner kroner ved børsslutt mandag.

Nyheten om kjøpet bidro til å dytte Quantafuel-aksjen, som allerede hadde fått seg et svært kraftig løft siden noteringen i februar, opp over 15 prosent.

Siden har det vært tyngre for det «grønne» selskapet, som har falt rundt 20 prosent siden Ferd-kjøpet ble kjent. Toppliste-bortfallet skjer imidlertid etter at Quantafuel-aksjen har tikket noe oppover siste par ukene.

Aksjonærlistene har et par dagers etterslep og det er mulig at Ferd har endret beholdningen sin siden.

Fortsatt betydelig opp i år

Quantafuel-aksjen avsluttet mandagens handel til kurs 52,10 kroner, som betyr at den fortsatt er opp over 100 prosent de siste tre månedene.

Tidvis har aksjen også steget på høy børsomsetning.

Mye tilskrives en grønn børsbølge i år, der investorene har kastet seg over selskaper, gjerne nynoterte, som har fått en slik merkelapp.

Selskapet har også tiltrukket seg en høy andel småaksjonærer, slik som en rekke av de nye «grønne» selskapene på Merkur Market i år. På eiersiden er også en rekke fond, samt den danske Lego-eieren Kirkbi.

Ferd er på sin side nå blant de 50 største aksjonærene i Oslo Børs-selskapene XXL, Lerøy Seafood Group, Axactor, Sbanken og Grieg Seafood. Tidligere i 2020 solgte Andresen-selskapet seg helt ut av den tyngede oljeservicebransjen.

Les også

Over tredobling på fire måneder: Vanvittig Boozt-gevinst for Andresen

Null inntekter

Flere meglerhus er positive til Quantafuel-aksjen, men kursmålene varierer voldsomt, fra en drøy femtilapp til 125 kroner.

Pareto Securities gjentok rundt samme tid som Ferd-kjøpet en kjøpsanbefaling og høynet kursmålet til 100 kroner per aksje.

Pareto-analytikerne fremhevet at det er stor oppside i kursmålet hvis selskapet leverer på de viktige milepælene fremover.

Quantafuel, som har en markedsverdi på syv milliarder kroner, mener det har en løsning på problemet med plastforsøpling, da det ved å sende plast gjennom et av sine anlegg kan lage blant annet petroleums-produktet nafta, diesel eller ny plast.

Avfallshåndteringsselskapet la i slutten av august frem sin kvartalsrapport. Denne viste et brutto driftsresultat (ebitda) på minus 29,8 millioner kroner, ned fra minus 12,6 millioner i samme periode i fjor. Inntektene var fremdeles tilnærmet ikke-eksisterende.

Les også

Milliardær Johan H. Andresen: Vil ansette flere med CV-hull

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Investorenes aksjekjøp
  2. Quantafuel
  3. Oslo Børs
  4. Euronext Growth

Flere artikler

  1. Ferd satser på Link Mobility etter børscomebacket

  2. Ferd tar sjansen på børsraketten Quantafuel

  3. Er blitt ti milliarder rikere på 18 måneder

  4. Quantafuel-innsidere har dumpet aksjer for 182 millioner

  5. Storkjøpte da børsene raste: Johan H. Andresen god for 41 milliarder etter tidenes beste år