Kongsberg Gruppen øker resultatene i fjerde kvartal: Varsler nytt ekstrautbytte

Teknologi- og forsvarskonsernet så en nedgang i omsetningen i fjerde kvartal, målt mot samme periode i året før. Samtidig er overskuddet større og «ved slutten av året var de fleste» av de 750 som ble permittert i fjor tilbake.

Konsernsjef Geir Håøy i Kongsberg Gruppen

Ned Alley / NTB scanpix
  • Marius Lorentzen
Publisert:

Kongsberg Gruppen slapp torsdag resultatene for fjerde kvartal.

Samtidig som coronapandemien ga utfordringer for konsernet som har nesten 11.000 ansatte rundt i hele verden, så leverer selskapet et større overskudd og kan vise til stigende ordrereserve.

– Selskapet demonstrerer at vi er verdensledende innen våre forsvarssegmenter, og skalerer opp i takt med etterspørselen. Vi har også blitt en enda mer konkurransedyktig og komplett maritim partner, gjennom den grundige jobben som er gjort med å integrere Commercial Marine, sier konsernsjef Geir Håøy i børsmeldingen.

Han peker på at selskapet også har fortsatt satsen på blant annet digitale tvillinger og industriell digitalisering i Kongsberg Digital.

– Fjerde kvartal ble også godt for selskapet, og ordreinngangen på forsvarssiden gjør at vi går inn i 2021 med en rekordhøy ordrereserve, sier Håøy.

At ordrereserven er rekordhøy kunne Håøy si for et år siden også. Selv om pandemien har preget verdensøkonomien fortsetter ordrene å renne inn.

Selv i et krevende marked fikk Kongsberg Maritime inn 3,82 milliarder i nye ordrer, ned fra 3,86 milliarder i kvartalet ett år før.

Kongsberg Maritime hadde et fall i omsetningen fra 5,26 til 4,32 milliarder, men økte brutto driftsresultat fra 408 til 464 millioner.

I forsvarsvirksomheten Kongsberg Defense & Aerospace steg omsetningen fra 2,47 til 2,62 milliarder, mens brutto driftsresultat steg fra 446 til 514 millioner.

Det kom inn forsvarsordrer for hele 7,35 milliarder, opp fra 2,51 milliarder ett år tidligere.

I kvartalet kom det inn flere nye forsvarskontrakter som en ny kontrakt for JSM-missiler til Japan verdt 820 millioner, salg av Protector-våpenstasjoner til Storbritannia for en milliard og salg av luftvernsystemet Nasams til Ungarn med Raytheon for 4,3 milliarder.

Konsernet fikk inn ordrer for totalt 11,38 milliarder i kvartalet og ordreboken este ut til 35,95 milliarder – opp fra 32,35 milliarder året før.

Les også

Kongsberg Gruppen sikrer ny britisk leveranse: Skal levere våpenstasjoner for milliardbeløp

Deler ut ekstra i år også

I kvartalsrapporten varsler konsernet, som staten eier halvparten av, at det også i år vil bli et ekstra utbytte.

Styret foreslår et utbytte på 3,0 kroner per aksje (540 millioner), et ekstrautbytte på 5,0 kroner per aksje (900 millioner) og et tilbakekjøpsprogram av aksjer på 400 millioner kroner.

Det summerer seg til 1,84 milliarder kroner som skal sendes tilbake til aksjonærene.

I fjor skulle Kongsberg sende tilbake et historisk høyt beløp til aksjonærene på 2,75 milliarder, inkludert et ekstrautbytte på 1,8 milliarder – det skyldtes salget av den amerikanske undervannsdrone-virksomheten Hydroid i USA for 3,6 milliarder.

Etter at coronapandemien slo inn for alvor ble bremsene imidlertid satt på for å sikre selskapets finansielle buffer under krisen.

Selskapet betalte ut det ordinære utbyttet på 2,50 kroner per aksje (450 millioner), men holdt igjen et ekstraordinært utbytte på 10,0 kroner (1,8 milliarder) og tilbakekjøp av aksjer for 500 millioner.

Samtidig som pandemien skapte utfordringer, gikk butikken likevel såpass bra at bankkontoen hadde est ut til 8,1 milliarder.

I oktober åpnet selskapet pengesekken igjen. Ekstrautbyttet på 10 kroner kom, mens tilbakekjøpsprogrammet ble redusert fra 500 til 200 millioner.

Samlet sett fikk aksjonærene i fjor tilbakeført 2,45 milliarder. Selv om årets tilbakeføring på 1,84 milliarder er mindre, så er det altså en betydelig oppgang hvis man korrigerer ekstrautbyttet etter fjorårets Hydroid-salg.

Les også

Kongsberg Gruppen og Raytheon sikrer avtale verdt 4,3 milliarder

Milliarder på bok

Fordi selskapet kjøper tilbake aksjer som slettes er det færre aksjer i omløp enn på samme tid i fjor.

Selv om det skal øses ut penger til aksjonærene i år også, så er det rikelig å ta av. Kongsberg Gruppens balanse preges nemlig av solide finanser.

Selskapet begynte kvartalet med 8,10 milliarder på bok.

Man satt igjen med 1,67 milliarder kroner fra driften etter at løpende kostnader var dekket i fjerde kvartal. Etter at investeringer på 307 millioner, renter og fjorårets ekstrautbytte på 1,8 milliarder var betalt, satt selskapet igjen med 7,42 milliarder.

Det er nesten to milliarder mer enn man hadde på konto for ett år siden. Samtidig har den rentebærende gjelden krympet fra 4,09 til 3,47 milliarder det siste året.

Dette bidrar til at den netto rentebærende gjelden endte på −3,95 milliarder, mot −1,57 milliarder ett år tidligere. De fleste selskaper har ikke et slikt minustegn foran det tallet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Kongsberg Gruppen
  2. Kongsberg

Flere artikler

  1. Oppgang på Børsen - Orkla falt etter kvartalstall

  2. 2020 endte med underskudd i Aker Solutions: Sjefen varsler også røde tall i 2021

  3. Kraftig resultatvekst for Schibsted

  4. Fortsatt underskudd for Subsea 7 – tapte 750 millioner kroner

  5. Equinor vil øke utbyttet for andre kvartal på rad: Samtidig kuttes investeringene