Nytt mål for Nel: Skal gjøre grønt hydrogen mye billigere

Hydrogenselskapet satser stort de neste årene. Selskapet skal ansette over 100 flere og kutte kostnadene i hydrogenproduksjonen kraftig. Men satsingen vil også koste og driftsresultatet blir negativt i 2021.

STORE AMBISJONER: Nel-sjef Jon André Løkke.

Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:

Hydrogenselskapet Nel har kapitalmarkedsdag torsdag, hvor selskapet legger frem nye mål for de neste årene.

Nel setter seg et mål om at produksjonen av såkalt grønt hydrogen skal kunne skje til en kostnad på 1,5 dollar per kilo innen 2025.

– Det er en kraftig reduksjon med det målet, sier finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen i Nel til E24.

Han trekker også frem at målet vil innebære at hydrogen produsert med fornybar energi vil være konkurransedyktig med hydrogen basert på fossile energikilder.

Satsingen til Nel innebærer også at selskapet skal ansette over 100 flere bare i 2021, men den vil også koste. Nel venter et betydelig negativt brutto driftsresultat i 2021, ifølge presentasjonen til kapitalmarkedsdagen.

Selskapet hentet 2,3 milliarder kroner i fjor, og skal bruke 25 prosent av dette i år. Det tilsvarer 575 kroner. Pengene skal brukes på fabrikk, utstyr og utviklingsprosjekter.

Les på E24+

Klarer ledelsen å holde lufttrykket i Nel-ballongen?

Hydrogen fra ulike kilder

Hydrogen kan produseres på flere måter, med og uten CO₂-utslipp. Dette er noen av de mest omtalte teknologiene:

 • Grått hydrogen = hydrogen produsert fra naturgass, med CO₂-utslipp
 • Blått hydrogen = hydrogen fra gass, med CO₂-lagring og utslipp nær null, men dyrere fordi det koster mye å lagre CO₂-utslippene i bakken
 • Grønt hydrogen = hydrogen produsert med elektrolyse ved hjelp av strøm fra fornybare kilder, uten utslipp

Verden har store planer om å produsere hydrogen ved hjelp av fornybar energi, men høye kostnader kan dempe utbyggingen, har Rystad Energy antatt tidligere.

Nel leverer elektrolysører og fyllestasjoner for hydrogen til transportbransjen. En elektrolysør splitter ut hydrogen fra vann ved hjelp av strøm (elektrolyse).

Nel lager elektrolysører på anlegget sitt på Notodden, i tillegg til et anlegg i USA, men har store ekspansjonsplaner.

Nel sikrer spansk kontrakt verdt 139 millioner kroner

Skal halvere kostnadene - to ganger

Selskapet skal etablere en ny fabrikk på Herøya i Porsgrunn, med 12 ganger høyere kapasitet i første omgang. Planen er deretter ytterligere kapasitetsutvidelse.

Anlegget skal være automatisert og Nel venter betydelige kostnadsreduksjoner i produksjonen. Selskapet venter at testproduksjonen skal starte i andre kvartal 2021, mens kommersiell produksjon starter opp i kvartalet etter.

Den nye fabrikken er også sentral for at Nel skal kunne nå sine mål om en kostnad på 1,5 dollar per kilo for grønt hydrogen.

I presentasjonen fremgår det at kapasitetsøkningen ved Herøya vil gi den største delen av kostnadsreduksjonen. I tillegg skal blant annet standardisering av flere prosesser og forbedring i innkjøpsleddet bidra.

Nel-sjef Jon André Løkke peker på at Nel skal satse på standardiserte pakker, som skal bidra til forenklinger og lavere kostnader.

- Det er noe av nøkkelen. Det er ekstremt viktig for å greie å få dette til å fly. Det går ikke hvis du skal sitte med hundrevis av ingeniører som skal tegne hvert eneste rør, hver eneste gang, sier han til E24.

Den første linjen på 500 megawatt ved den nye fabrikken på Herøya skal omtrent halvere kostnaden, ifølge Løkke. På sikt skal kapasiteten bli på 2 gigawatt.

- Så tror vi at når vi øker kapasiteten ytterligere med flere linjer og optimaliserer designet ytterligere, så kan vi omtrent halvere kostnaden en gang til.

Les også

Hydrogenaksjene på Oslo Børs skjøt opp 20 milliarder på én uke

Varslet store investeringer

– Grønt fornybart hydrogen ligger an til å utkonkurrere fossile alternativer, og Nel er plassert i sentrum av denne overgangen, sier Løkke i en pressemelding.

Han trekker også frem estimater som anslår et hydrogenmarkedet vil mangedobles innen 2050.

I Europa er det varslet en tung satsing på hydrogen.

EUs hydrogenstrategi skal legge til rette for opp mot 40 gigawatt kapasitet innen elektrolyse innen 2030. EU tror det kan bli investert for 180 milliarder til 470 milliarder euro i grønt hydrogen i EU frem til 2050.

Tyskland har varslet en satsing på rundt ni milliarder euro på hydrogen, mens Spania setter av en tilsvarende sum, og Frankrike skal bruke opp mot syv milliarder euro på hydrogen.

Nel stammer opprinnelig fra Norsk Hydro, og har levert flere tusen hydrogenløsninger siden starten i 1927.

I dag har Nel fabrikker i Norge, Danmark og USA.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Nel
 2. Hydrogen

Flere artikler

 1. Everfuel-investering ga milliardresultat for Nel i fjerde kvartal

 2. Yara kan kutte 800.000 tonn CO₂-utslipp i Porsgrunn

 3. Yara legger grønn ammoniakk i ny enhet: – Potensialet er stort

 4. Annonsørinnhold

 5. Yara-sjefen trenger støtte til grønn ammoniakk i Porsgrunn: – Vi snakker om et stort prosjekt

 6. Aker Clean Hydrogen satser fra Finnmark til Chile: Skal investere minst 30 milliarder