Solgte landlaks for over 100 kroner kiloen

Mens norske oppdrettere slet med lave laksepriser før jul, solgte Atlantic Sapphire sine første volumer fra Miami til mer enn dobbel pris.

GODE PRISER: Atlantic Sapphire fikk over 100 kroner kiloen for den beste fisken sin i fjerde kvartal.
Publisert: Publisert:

I fjerde kvartal startet det første salget av laks fra Atlantic Sapphires landbaserte oppdrettsanlegg i Miami.

Laksen av best kvalitet (superior) over tre kilo ble solgt til en pris på 108 kroner per kilo, ifølge en kvartalsoppdatering fra selskapet onsdag morgen.

I samme periode tjente norske oppdrettere 44 kroner per kilo for laks av samme kvalitet og størrelse.

«Oppnådd pris for superior laks er høyere enn vi ventet, og indikerer oppside fremover», skriver Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i en oppdatering onsdag morgen.

Aksjen stiger 3,6 prosent på Oslo Børs i tidlig handel. Oppgangen den siste måneden er på 27 prosent, og selskapet prises dermed til 10,4 milliarder kroner.

Små volumer

Atlantic Sapphire slaktet beskjedne 166 tonn i fjerde kvartal, betydelig lavere enn Paretos forventning på 1.000 tonn.

Selskapet opplyser at det har utsatt slakting til første kvartal 2021. Dette forklares både med forsinket bygging av et fileteringsanlegg, samt at man oppnådde stabile vekstvilkår senere i perioden enn ventet.

Uansett blir det vanskelig å trekke bastante konklusjoner ut fra et volum på 166 tonn. Norge produserer alene over 1,3 millioner tonn laks i året. USAs totale laksekonsum er på over 550.000 tonn årlig.

Kjølås Johannessen tror det kan være mulig for Atlantic Sapphire å opprettholde en svært høy prispremie mot norsk laks i første utbyggingsfase, som er planlagt opp til 10.000 tonn.

Det ambisiøse selskapet sikter imidlertid mot en produksjon på hele 220.000 tonn i 2031.

– På litt lengre sikt, når volumene skal betydelig opp, tror jeg det er vanskelig med en så stor prispremie som de oppnådde i fjerde kvartal, sier han til E24.

Atlantic Sapphire har tidligere indikert en produksjon på 10.000 tonn i 2021.

Det opplyses ikke i oppdateringen hvor mye av laksen i fjerde kvartal som fikk premium-pris. Den øvrige produksjonen ble solgt til rundt 85 kroner per kilo.

Oppdateringen inneholder heller ingen informasjon om produksjonskostnad eller marginer.

Les også

Tjener på canadisk laksestopp

Viktig med premie

Atlantic Sapphire melder i en oppdatering at selskapets laks nå er i salg ved 864 ulike lokasjoner i USA.

Landbasert oppdrett i hele laksens livssyklus er dyrere enn å produsere på land, og derfor er det viktig for Atlantic Sapphire å oppnå en prispremie ved å markedsføre fordelene ved sin produksjonsform.

De inkluderer blant annet null lakselus og rømming samt mindre transportbehov, siden anleggene kan plasseres nærmere markedene der fisken blir spist.

– Det blir mest nærliggende å sammenligne med høykvalitetslaks, for eksempel organisk laks fra Europa, men her finnes ingen gode referansepriser, sier Johannessen.

Inklusive kostnader til flyfrakt kostet det rundt 63 kroner per kilo å importere hel norsk laks til USA i fjerde kvartal, ifølge Pareto. Canadisk laks, som fraktes inn i USA med lastebil, ble solgt for rundt 55 kroner per kilo i kvartalet.

Nylig ble det kjent at canadiske myndigheter faser ut oppdrett i sjø rundt Discovery Islands i regionen British Columbia. Målet er en utfasing av sjøoppdrett i åpne merder innen 2025, grunnet miljøbekymringer.

– Hvor positivt er dette for Atlantic Sapphire?

– Alt annet likt betyr det jo mindre konkurranse på kort sikt. Men dette kan jo på lenge sikt bety at det vokser frem mer alternativ produksjon, enten på land eller lukket i sjø, som fører til økt konkurranse, sier Johannessen.

Publisert:
Gå til e24.no