Bioaksje suste opp på blandet Wall Street

De tre største aksjeindeksene i USA ligger relativt flatt mandag, men det var særlig én aksje som pekte seg ut. Biofarma-aksjen Biogen steg 60 prosent etter en godkjenning fra amerikanske myndigheter, før oppgangen dempet seg.

Publisert:

Etter den eventyrlige oppgangen fredag som følge av de overraskende solide jobbtallene var det blandet utvikling på denne ukens første handelsdag.

Ifølge tall fra Infront var den forrige rekorden for S&P 500-indeksen 4.238 poeng den 7. mai i år. Ved stengetid fredag lå indeksen på 4.229,89 poeng. Den første handelsuken i juni endte S&P 500 og Dow Jones-indeksene under én prosent fra rekordnivåene i mai.

Slik endte det på de tre toneangivende indeksene på ukens første handelsdag:

  • Dow Jones endte ned 0,37 prosent etter å ha startet med en oppgang på 0,18 prosent
  • Nasdaq Composite avsluttet dagen opp 0,5 prosent etter en ganske flat start
  • S&P 500 endte med en flat handelsdag

Legemiddelrakett

Den kanskje største hendelsen på amerikanske børser mandag var legemiddelfirmaet Biogen.

Aksjen steg 60 prosent til drøye 450 dollar etter at det amerikanske mat- og legemiddeltilsynet, FDA, godkjente selskapets Aduhelm-medisin for bruk til å bremse utviklingen av Alzheimer. Ved stengetid har oppgangen imidlertid dempet seg noe, og aksjen endte med en oppgang på nær 40 prosent.

Godkjenningen forutsetter at det gjennomføres ytterligere en klinisk prøve, ifølge CNBC.

Nyhetskanalen skriver at det er ventet at selskapet vil tjene mange milliarder dollar på salget av legemiddelet. I tillegg har konkurrenten Eli Lilly, som også utvikler en medisin for å behandle Alzheimers, sett sin aksje stige.

Kursfest for anti-shorterne

Flere såkalte «meme-aksjer» slo fra seg på Wall Street mandag. Meme beskriver aksjer som er kraftig shortet, men som stiger kraftig.

Når mange har shortet en aksje og satset på kursfall, utløses et voldsomt press i aksjen hvis kursen plutselig stiger. Da må mange av dem som har shortet aksjen ut i markedet å kjøpe den for å få levert tilbake aksjene de lånte opprinnelig.

I vinter var det særlig Gamestop-aksjen som ble kjent for dette, da en rekke privatinvestorer organiserte seg i fora på nettet for å skvise profesjonelle forvaltere som hadde shortet aksjen.

CNBC påpeker at kinokonsernet AMC er opp nær 15 prosent etter forrige ukes opptur på over 80 prosent. I tillegg er aksjer som Blackberry opp nesten 12 prosent, Bed, Bath & Beyond opp over 8 prosent, mens Gamestop er opp rundt 9 prosent.

Det amerikanske finanstilsynet, SEC, har vært klare på at de vil overvåke handelen i de såkalte Meme-aksjene nøye for å se etter uregelmessigheter og potensielt ulovlig handel.

Svakt Google-fall

Mandag ble det kjent at Frankrikes konkurransetilsyn bøtelegger Google drøyt 2,22 milliarder kroner for misbruk av sin markedsposisjon innen nettreklame.

Den franske konkurransemyndighetens konklusjon er at Google har gitt konkurransefortrinn til sin egen reklameauksjonstjeneste AdX og Doubleclick Ad Exchange, som er en sanntidsplattform. Googles morselskap Alphabet faller 0,22 prosent fra start og endte opp 33 prosent.

Jobbtallene som drev oppgangen fredag viste at det ble skapt 559.000 nye jobber utenfor landbruket i USA i mai, noe som var svakere enn økonomene hadde ventet på forhånd.

– Det var litt skuffende i forhold til forventningene, men vesentlig høyere enn forrige måned, sa seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets til E24 etter fredagens jobbrapport.

Publisert: