Japans eksporttall slår forventningene: Skuldertrekk fra investorene

Tross en positiv overraskelse holder Nikkei-indeksen i Tokyo seg uendret. Dette fordi coronapandemien påvirket etterspørselen også i fjor.

Containere stablet i en havn i Yokohama, sør for Tokyo.
Børsene i Asia
 • Hanna Ghaderi
Publisert: Publisert:

Ferske tall fra Japan viser at eksportnivåene for april slo analytikernes forventninger. Eksporten steg 38 prosent sammenlignet med året før. På forhånd var det ventet en oppgang på 30,9 prosent, ifølge et knippe økonomers konsensus til Reuters.

Tokyo-børsen tar imidlertid ikke til seg de positive nyhetene, fordi fjorårets eksporttall og sammenligningsgrunnlag også var tynget av pandemien. Nikkei-indeksen er uendret fra gårsdagens nivåer (ned 0,05 prosent) ved lunsjpausen lokal tid.

For børsene i Asia- og Stillehavsregionen var det heller ikke noe drahjelp å hente fra hverken Wall Street eller oljeprisen. I USA rundet de av sin tredje dag på rad med nedgang, samtidig som kryptoselskapene ble særlig tynget av kollapsen i bitcoin-prisen.

Les også

Utestenger selskaper med bånd til Israel og Myanmar fra Oljefondet

Holder renten i ro

Den kinesiske sentralbanken, PBOC, holder sin ettårige referansetrente (LPR) uendret på 3,85. Dette var i tråd med forventningene, ifølge CNBC. Samtidig holdes også den femårige LPR-renten uendret på 4,65 prosent.

Heller ikke den urørte renten er nok til å skape jubel på Hongkong-børsen. Hang Seng-indeksen faller 0,85 prosent.

Slik ser det ut ellers i Asia- og Stillehavsregionen:

 • Kospi i Seoul ned 0,62 prosent
 • Shanghai Composite ned 0,3 prosent
 • FTSE Straits Times i Singapore opp 0,3 prosent

Samtidig er oljeprisen (brent spot) uendret fra midnattsnivåene. Ett fat nordsjøolje handles til 66,71 dollar fatet. Det er en oppgang på nesten 50 cent fra Oslo Børs’ stengetid onsdag. Sist oljeprisen var på dette nivået var fredag 14. mai.

På det høyeste lå oljeprisen på 68,44 dollar fatet i går, men et kraftig fall i 15-tiden første til nedgang for flere av oljeselskapene på Oslo Børs.

Nedgang i verdensmarkedene

Gårsdagen endte med markant nedgang for flere av de store europeiske børsene, med Frankfurt- og Paris-børsen ned mellom 1,8 og 1,4 prosent. Børsnedgangen spredte seg også til Oslo, der Hovedindeksen falt tungt.

Også verdien på flere kryptovalutaer, inkludert bitcoin, falt kraftig. På sitt laveste kostet én bitcoin 30.682 dollar. I skrivende stund har valutaen hentet seg inn til 38.000 dollar.

Det er likevel betydelig mindre enn høyden i april, da én bitcoin ble handlet for 63.000 dollar.

Les også

Fed-medlemmer åpner for å trappe ned støttekjøp

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Børsene i Asia
 2. Den kinesiske sentralbanken
 3. Hongkong-børsen
 4. Tokyo-børsen
 5. Japan
 6. Bitcoin

Flere artikler

 1. Nedgang på børsene i Asia – Tokyo faller nesten 4 prosent

 2. Børshopp i Australia - finansnedtur i Hongkong

 3. Svakt på Asia-børsene etter japansk rentebeslutning

 4. Børsoppgang i Asia

 5. Bred oppgang i Asia