Røkkes solsatsing

Rec vil hente én milliard kroner i emisjon

Kjell Inge Røkkes Aker går inn i Rec-emisjonen med 300 millioner kroner, mens DNB bidrar med 150 millioner. Hvilken eierandel Aker blir sittende med i etterkant er ikke avklart ennå.

Storaksjonær og styreleder i Aker, Kjell Inge Røkke (t.v.) og Aker-sjef Øyvind Eriksen (t.h.) blir med på kapitalinnsprøytningen i solselskapet Rec. Pareto-sjef Christian Jomaas og hans kollegaer har sammen med konkurrenten Arctic Securities bistått som tilretteleggere. Arkivbilde.

Morten Uglum
 • Sindre Hopland
 • David Bach
 • Marius Lorentzen
Publisert:

Det går frem av en børsmelding fra selskapet onsdag ettermiddag. Nyheten kommer dagen etter at det ble blåst nytt liv i arbeidet med å få driften ved Moses Lake-anlegget til Rec i gang igjen.

Anlegget ble stengt i fjor i kjølvannet av at Rec Silicon havnet i en stor skvis i handelskrigen mellom USA og Kina.

Kjell Inge Røkkes Aker, som også er selskapets største aksjonær, vil via Aker Capital bidra med 300 millioner kroner i emisjonen, går det frem av meldingen.

I tillegg vil DNB Asset Management kjøpe aksjer for 150 millioner kroner. Dermed jakter man nå etter investorer som vil spytte inn de resterende 550 millionene.

Arctic og Pareto er hyret inn som tilretteleggere.

Selskapet vil bruke kapitalen til å utvide investeringene og aktiviteten i Butte og Moses Lake, i tillegg til generelle formål, skriver selskapet.

Pengene som skal hentes inn skal gi selskapet nok likviditet til å «kunne ha muligheten til å forberede en gjenoppstart av Moses Lake-anlegget (...) med 2022 som mål», skriver selskapet. Selve beslutningen og finansieringsplanen for dette skal avklares i andre halvår neste år.

Emisjonsperioden startet ved børsstenging onsdag, og vil avsluttes før åpning torsdag, heter det i meldingen.

Emisjonen deles opp i to runder: Den første delen gjennomføres med den fullmakten styret allerede har fra generalforsamlingen. Del to vil gjennomføres etter en ekstraordinær generalforsamling.

Aker har i en avtale med selskapet og Arctic Securities tilbudt seg å låne ut aksjer, slik at den første delen av emisjonen kan gjennomføres raskere. Aker vil så få tilbake aksjer, som først vil bli omsettelige etter at prospektet er godkjent.

Styret i Rec vil også vurdere en reparasjonsemisjon mot aksjonærene som ikke får vært med i hovedrunden. Dette vil igjen avgjøre hvilken eierandel Aker vil sitte med etter prosessen:

– Hvis det gjennomføres en full reparasjonsemisjon så vil Aker ende med omtrent samme eierandel som før emisjonen, altså rundt 23 prosent, sier kommunikasjonsdirektør Atle Kigen i Aker til E24.

Les også

Røkke har tjent 650 millioner på Rec

Bykset på Børsen tirsdag

Rec hadde en knalldag på Oslo Børs tirsdag, og bykset opp rundt 65 prosent. Onsdag hoppet aksjen fra start og var mest omsatt gjennom dagen, men endte ned 0,52 prosent.

I løpet av 2020 har aksjen likevel steget hele 327 prosent.

Det er svært gode nyheter for Kjell Inge Røkke og hans industrikonglomerat Aker, som kjøpte 22,95 prosent av aksjene i Rec i desember 2019.

Selskapet Aker Capital kjøpte opprinnelig Rec-aksjene for 85 millioner kroner. Etter børsslutt tirsdag var aksjene verdt over 734 millioner kroner.

Det ga Røkke og Aker en papirgevinst på rundt 650 millioner kroner.

Det voldsomme børshoppet tirsdag kom etter nyheter om to samarbeid innenfor henholdsvis solcelle- og batteriproduksjon:

 • Med solenergiselskapet Violet inngår Rec Silicon en avtale om å etablere en forsyningskjede av solceller ved selskapets anlegg ved Moses Lake i Washington i USA.
 • Samtidig varsler selskapet at de går sammen med Group14 Technologies for å utvikle en ny type litium-ionbatterier ved Moses Lake-anlegget.

Slipper foreløpige regnskapstall

I en presentasjon som offentliggjøres i forbindelse med emisjonen, slipper Rec også noen foreløpige regnskapstall for tredje kvartal.

 • Selskapet opplyser at de i tredje kvartal hadde inntekter på 30,3 millioner dollar, noe som er en nedgang fra 36,4 millioner dollar på samme tid i fjor.
 • Brutto driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) endte på rundt 1,0 million dollar, mot −5,6 millioner dollar på samme tid i fjor.
 • Kontantbeholdningen per utgangen av september var 35,9 millioner dollar, opp fra 31,6 millioner dollar i slutten av juni

Skattesak droppet

Rec Silicon viser samtidig til meldingen selskapet sendte ut 1. oktober. Der kom det frem at det norske Sentralskattekontoret har droppet en sak som har pågått mot selskapet.

Det betyr at selskapet reverserer en tidligere avsetning på 21,9 millioner dollar og påløpte renter på 4,6 millioner dollar.

Samlet sett økes den bokførte egenkapitalen til Rec Silicon med 26,5 millioner dollar, ifølge selskapet. Egenkapitalen var ved utgangen av juni bokført til -49,9 millioner dollar.

Endringene vil bli bokført i Recs regnskap for tredje kvartal.

Skattesaken handlet om at Sentralskattekontoret hadde varslet en gjennomgang av ligningene for skatteårene 2009 til og med 2011.

Ifølge Recs kvartalsrapport ble det stilt spørsmål ved måten Rec hadde ført fradrag for tap på lån og garantier selskapet hadde stilt til datterselskaper i konsernet.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Røkkes solsatsing
 2. REC
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Aker

Flere artikler

 1. Bedring i Rec Silicon-tallene: – Trygge på at Moses Lake-anlegget restartes i 2023

 2. Røkke har tjent 650 millioner på Rec

 3. Slik gikk det med Røkkes grønne selskaper

 4. Løsning på skattesak løfter Rec-resultatet

 5. Røkkes Aker Horizons skal på børs: Vil hente 5,7 mrd. i ny finansiering