Droppet London til fordel for Oslo: Slik blir Schibsteds børsnotering

Selv om både hovedkontor og alle virksomheter er i utlandet skal de internasjonale rubrikktjenestene i Schibsted gå på børs i Oslo.

SKAL SPLITTES: Schibsted legger frem tallene for tredje kvartal 2018, til stede er konsernsjef Rolv Erik Ryssdal. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
 • Asgeir Aga Nilsen
Publisert: Publisert:

Mediekonsernet varslet tidligere i høst om delingen av virksomheten i to, en internasjonal del og en hovedsakelig nordisk del.

Fredag kom flere detaljer om børsnoteringen av den internasjonale virksomheten, i forbindelse med fremleggelsen av Schibsteds resultatrapport for tredje kvartal.

Flere faktorer har vært avgjørende for valget av børs, ifølge konsernsjef Rolv Erik Ryssdal.

– Det er en samlet vurdering av hvilke investorer vi har, hvor de er vant til å investere, hvor vi tror det vil være bra likviditet, bra forståelse og analyse, og skattemessige forhold for selskap og aksjonærer, sier Ryssdal til E24.

E24+: Det «nyttige gjenferdet» Tinius henger over Schibsteds nye spin off

Vurderte London

Hovedkontoret blir liggende utenfor Norge, nærmere bestemt er alle hovedkontorfunksjoner i Barcelona, ifølge Ryssdal.

– Sånn sett kunne det godt ha vært i Paris eller Madrid. Og vi evaluerte faktisk London også, sier Ryssdal om noteringen.

Les mer: Schibsted splittes i to

Finansdirektør Trond Berger sier en av grunnene til å velge Oslo er at det er mer «skatteeffektivt» for selskapet å gjøre utskillelsen her.

– Hvis du ser på investorbasen til teknologiselskaper så finner de selskapene de ønsker å investere i, enten det er notert i Oslo, Paris eller andre steder. Vi har gjort en grundig jobb, og mener Oslo er et godt alternativ. Vi tror investorene kommer til å verdsette Schibsted minst like bra i Oslo som et annet sted, sier han.

Les også: – Dette skaper potensielle oppkjøpskandidater

Dette skal børsnoteres

Selskapet som skal skilles ut har foreløpig fått navnet MPI, med Ryssdal som sjef, der virksomheten skal bestå av de raskt voksende rubrikktjenestene internasjonalt.

Virksomheten er fordelt på 17 land, med 2.832 ansatte, opplyste Schibsted da oppsplittingen ble kunngjort i september. I 2017 var brutto driftsresultat (EBITDA) på 1,060 milliarder kroner av en omsetning på 4,811 milliarder kroner.

Dette blir eiendelene:

 • Rubrikktjenesten Leboncoin i Frankrike
 • Rubrikktjenesten Schibsted Spania
 • Virksomhet i Italia, Østerrike, Irland og Ungarn
 • Loppemarkeds-appen Shpock, som er aktiv i seks land
 • Virksomhet innen markedsplasser i Mexico, Chile, Hviterussland, Colombia, Den dominikanske republikk, Marokko og Tunisia.

Selger 5 prosent

Ved siden av valget av markedsplass er det nå klart at planen er notering i april. Også eierstrukturen er avklart.

Selv vil Schibsted vil sitte med en eierandel på 60 prosent ved tidspunktet for noteringen, mens det skal skje et nedsalg av inntil 5 prosent av MPI i markedet og en andel på 35 prosent deles ut til Schibsted-aksjonærene.

Det vil dermed ikke gjøres noen emisjon av nye aksjer.

Fra før er det meldt at MPI vil videreføre Schibsteds struktur med A- og B-aksjer, før det legges opp til at aksjeklassene slås sammen.

For ordens skyld: E24 er et datterselskap av VG, som igjen eies av Schibsted. Enkelte ansatte i E24 har aksjer i Schibsted gjennom konsernets aksjesparingsprogram.

Les også

Analytikerne spår 30 prosent resultatvekst

Les også

Schibsted skrinlegger felles rubrikkprosjekt

Les også

– Har et bankende hjerte for Schibsted

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Schibsted
 2. Børsnotering
 3. Regnskap og resultater

Flere artikler

 1. Schibsted splittes i to

 2. Inntektene økte for Schibsted i tredje kvartal

 3. Største norske børsnotering på 19 år: Skal vokse med oppkjøp

 4. Betalt innhold

  Børskommentar: Schibsteds ubeskyttede flanke

 5. Schibsted ønsker reguleringene som tynger resultatet velkommen