Telenors bedriftsforsamling: – Ser alvorlig på uenigheten i styret

Telenor-styrets overordnede organ «ser alvorlig» på flere elementer relatert til den siste tidens lederstrid i selskapet, men det blir ingen utskiftninger i styret.

PÅ PROGRAMMET: Det har den siste tiden stormet rundt styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor. Dette var tema da selskapets bedriftsforsamling møttes onsdag.

Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix
  • Anders Park Framstad
Publisert:

Bedriftsforsamlingen i Telenor har onsdag sittet i møte. Der var den siste tidens uroligheter knyttet til selskapets styre og toppledelse blant punktene på programmet.

I en pressemelding skriver bedriftsforsamlingen at det ble gitt en grundig redegjørelse av styreleder Gunn Wærsted, blant annet om de betente sakene som har blitt avslørt i media.

«Bedriftsforsamlingen ser alvorlig på den prosessen som har vært i høst, knyttet til uenigheten i styret omkring avklaring av viktige strategiske spørsmål og konsernsjefens stilling», står det i pressemeldingen.

– Er tilfreds

Bedriftsforsamlingen mener likevel at styret har gjort en god jobb.

– Det er styrets jobb å håndtere dette, og vi er tilfreds med måten styret har håndtert saken på, sier Anders Skjævestad, leder i Telenors bedriftsforsamling, til E24.

Bedriftsforsamlingens hovedoppgave er å føre tilsyn med styrets administrasjon av selskapets drift, samt å velge styremedlemmer.

Les også

Wærsted og Brekke til møtet i Telenors bedriftsforsamling

Skjævestad bekrefter at de ikke ser det som aktuelt å gjøre endringer i styresammensetningen på det nåværende tidspunktet.

– Nei, vi vil aldri kommentere når vi diskuterer endringer i styresammensetningen. Nominasjonskomiteen i Telenor jobber hvert år gjennom store deler av året med å vurdere og snakke med potensielle styremedlemmer og med aksjonærene. Vi har et årsjul på dette, det er en ordinær prosess. Mer enn det vil jeg ikke si.

– Dere skal altså ikke foreta dere noe?

– Vi har drøftet saken grundig og mener styret har håndtert dette til det beste for Telenor, men gitt uttrykk for at vi ser alvorlig på flere punkter som er beskrevet i meldingen. Summen av dette er at vi mener det styret har gjort er riktig for Telenor. Men vi gjør ikke noe med styresammensetningen.

Bekymret for lekkasjer

I meldingen sier bedriftsforsamlingen seg fornøyde med at man har kommet til enighet om både konsernsjef Sigve Brekkes rolle og om de strategiske utfordringene Telenor står overfor.

Under møtet ble det også redegjort for de såkalte «compliance»-sakene som har vært til behandling, og det opplyses at bedriftsforsamlingen ser alvorlig på de tilsynelatende lekkasjene som har oppstått høyt oppe i selskapet.

«Bedriftsforsamlingen ser alvorlig på det som kan synes som omfattende lekkasjer fra selskapets behandling av krevende og sensitive saker. Dette svekker tilliten til selskapet og gjør arbeidet for styret og administrasjonen unødvendig krevende», skriver bedriftsforsamlingen.

Anders Skjævestad bekrefter at det har vært en unormalt hektisk høst grunnet det overnevnte.

– Jeg har hatt kontakt med flere aksjonærer, og det er flere aksjonærer som har tatt kontakt med meg, inklusive den største eieren, sier han.

– Har de gitt uttrykk for bekymring?

– Vi sier aldri hva disse møtene dreier seg om. Det er snakk om ordinær oppfølging av det arbeidet vi gjør.

– Har dere stilt spesielle krav til styret?

– Nei, vi er i dialog med styrets leder og med selskapet. I den dialogen drøfter vi mange sider av denne saken.

11 regelbrudd

Tidligere denne måneden kunne Dagens Næringsliv melde at styreleder Gunn Wærsted i Telenor ville kvitte seg med konsernsjef Sigve Brekke. Avisen skrev senere at det var elementer fra Brekkes fortid som Telenor-sjef i Asia som var årsaken til dette.

Les også

Telenor-sponset spesialpoliti anklages for kidnapping, tortur og henrettelser

Etter et betydelig medietrykk opplyste Telenor at selskapets internrevisjon hadde avdekket 11 brudd på egne regler. Dette er «compliance»-sakene bedriftsforsamlingen viser til.

Blant regelbruddene var blant annet sponsing av militæret og politiet i Bangladesh, deriblant den omstridte elitestyrken Rapid Action Battalion. Disse er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene.

Både Gunn Wærsted og Sigve Brekke sitter – til tross for dette – fortsatt i sine stillinger. Det to avholdt sammen en pressekonferanse i midten av måneden. Telenor-styret opplyser at forholdene i Asia har vært behandlet, men at denne behandlingen nå er ferdig.

Les også

Telenor-sponset spesialpoliti anklages for kidnapping, tortur og henrettelser

Les også

Indiske aviser: Telenor i samtaler om å gi bort India-virksomheten

Les også

LO-tillitsvalgt varsler at Brekke kan møte ny mistillit

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Telenor

Flere artikler

  1. Wærsted og Brekke til møtet i Telenors bedriftsforsamling

  2. – Brekke hadde vært sparket av Røkke

  3. Telenor-aksjonær krever opprydning

  4. Avviser at Telenor-topp slutter som følge av regelbrudd i Bangladesh

  5. DN: Brekkes Asia-fortid er årsak til Telenor-konflikten