Hacket Bitcoin-børs vil spre tapet på brukerne

Hong-Kongbørsen som ble frastjålet bitcoins for 575 millioner kroner vurderer å spre tapet på alle sine brukere, inkludert de som ikke ble direkte rammet av angrepet.

VIL SPRE TAPET: Bitcoinbørsen Bitfinex vurderer nå å spre tapet av bitcoins for 575 millioner kroner på alle sine brukere.
Publisert:

En direktør i Bitcoin-børsen Bitfinex har uttalt at de ser for seg en sosialisering av tapet av 575 millioner kroner i stjålne bitcoins.

– Vi lener mot en løsning der vi sosialiserer tapet på bitcoinbalanser og aktive lån på bitcoin-US dollar, skrev Zane Tackett, direktør i Bitcoin-børsen Bitfinex på Reddit, ifølge Bloomberg.

Børsen, som tidligere i uken ble frastjålet 119.756 bitcoins i et hackerangrep, gjør fortsatt opp posisjoner og balanser, og vil komme med mer info etter hvert.

Brukere foreslår å få aksjer i børsen

– Denne løsningen er ganske lite tilfredsstillende, sier Tian Jia, en programmerer som har lånt rundt 440.000 amerikanske dollar fra Bitfinex, til Bloomberg.

– Det betyr at våre rettigheter som låntakere kanskje ikke er beskyttet, sier han.

Halv ti i fredag kveld understreker imidlertid Tackett på Reddit at ingenting er satt i stein, selv om de lener mot et scenario med sosialisering av tapet.

Flere brukere stiller spørsmål om hvordan selskapet skal klare å hoste opp verdiene som er forsvunnet. En bruker stiller spørsmålet om ikke brukerne kan få aksjer i børsen i bytte mot sine stjålne mynter.

– Dette er et forslag som flere har kommet med, og vi utforsker nå mulighetene for et slikt scenario, svarer Tackett.

Juridisk kamp

Den avgjørende faktoren, juridisk sett, er ifølge Financial Times hvorvidt bitcoinene hørte til kundene eller til Bitfinex da de ble stjålet, og om myntene var blandet med andre eller separert.

– Hos Bitfinex var myntene separerte. Dermed resulterte hackingen i tyveri av brukernes eiendeler, sier en ikke navngitt advokat til Financial Times.

Hvis det er tilfellet, tilsvarer tyveriet å stjele fra en oppbevaringsboks, heller enn fra en bankkonto. Mens tyveri fra en bankkonto nødvendigvis må sosialiseres, er sosialisering av tap fra oppbevaringsbokser å anse som tyveri, sier advokaten.

Les også

Halvannet års fengsel for bitcoinsvindel

I 2014 gikk nær 850.000 bitcoins verdt rundt 2,1 milliarder kroner tapt da den japanske børsen Mt. Gox forsvant over natten. Mt. Gox ble da holdt ansvarlig for kundenes tap, fordi eierskapet til myntene hadde blitt overført til børsen og myntene var blandet med andre. Den japanske børsen begjærte seg konkurs kort tid etter.

119.756 bitcoins stjålet

Zane Tackett bekreftet tirsdag ovenfor WSJ at 119.756 bitcoins var stjålet fra Bitfinex. Dette tilsvarte tirsdag om lag 56 millioner dollar, eller 575 millioner kroner.

Den Hong-Kongbaserte bitcoinbørsen ble mellom tirsdag kveld og onsdag morgen utsatt for et hackerangrep hvor kun bitcoins, men hverken amerikanske dollar eller den virtuelle valutaen etherium, ble stjålet.

Bitfinex er den femte største bitcoin-børsen utenfor Kina, ifølge bitcoinity.org (gjengitt av WSJ).

Les også

Bitcoin har blitt over en tusenlapp dyrere på én uke

Børsen er nå stengt og brukerne får foreløpig ikke ta ut sine eiendeler, ettersom det fortsatt jobbes med å få orden på sikkerheten, skriver Tackett på Reddit.

Under angrepet på børsen, fra tirsdag kveld til onsdag morgen, falt bitcoinkursen fra 602,95 dollar til 518,02 dollar, ifølge Coindesk. Det tilsvarer et fall i kroner fra 5.335 til 4.583, eller et verdifall på 752 kroner.

En bitcoin koster fredag 579.21 dollar, ifølge Google Finance.

Publisert:

Her kan du lese mer om