Vegvesenet med E-16-bommert på 2,8 milliarder

Statens vegvesen bommet med nesten tre milliarder da de skulle beregne bompengeinntektene for nye E16. De glemte renter og andre kostnader.

DYR VEI: Vegvesenet glemte å trekke fra rente- og innkrevingsutvifter fra bompengeandelen som skulle finansiere nye E16. Det førte til at de nå mangler tre milliarder kroner.

Foto: Marit Hommedal NTB scanpix
  • NTB
Publisert:

Nylig presenterte Bergens Tidende de nye kostnadstallene for veiprosjektet mellom Arna og Voss. Ikke bare var den planlagte veien blitt over fire milliarder kroner dyrere, bompengeinntektene var også blitt 2,8 milliarder kroner lavere. I fjor anslo Statens vegvesen inntekter på 9,2 milliarder kroner, men nå er tallet justert ned til 6,4 milliarder.

Aps Geir Steinar Dale oppfattet endringen som et politisk valg, men regionveisjef Helge Eidsnes kan nå opplyse at forklaringen rett og slett er at det er gjort feil da anslaget ble regnet ut.

– Vi har gjort noen feilberegninger da vi la fram grunnlagsdokumentene. Det er altså ikke riktig å spekulere i politiske årsaker, sier Eidsnes.

Hovedproblemet er at Vegvesenet har regnet på hvor mye bompenger bilistene skal betale, uten å ta høyde for kostnadene som følger med innkrevingen. I tillegg må det beregnes renteutgifter, ettersom prosjektet er lånefinansiert, skriver avisen.

– Vi har ikke trukket fra for rente- og innkrevingsutgifter, slik vi burde. Dermed fremsto bompengeandelen i prosjektet som større enn den reelt blir, forklarer veisjefen.

(©NTB)

Les også

Solberg om nasjonal transportplan: Skal bruke 1000 milliarder kroner

Les også

Venstre: Enige om ny transportplan

Les også

Her er budsjettlekkasjene fra regjeringen

Her kan du lese mer om

  1. Statens vegvesen
  2. Trafikk
  3. Arbeiderpartiet (Ap)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hver fjortende bompengekrone gikk til driften

  2. Dale stanser økte bompenger i byene

  3. Vegvesenet med veiplan til 135 milliarder

  4. Annonsørinnhold

  5. Ringeriksbanen kan bli 5,5 milliarder dyrere

  6. Bomprosjektene kunne spart flere hundre millioner i året