May: Britisk valg i juni

Den britiske statsministeren Theresa May sier at det blir nyvalg den 8. juni, i en overraskende kunngjøring.

  • Kjetil Malkenes Hovland
Publisert:,

Følg markedets reaksjoner på nyvalget i E24s Aksjelive

– Det var motvillig at jeg bestemte at landet trenger dette valget, sier Theresa May.

– Men det er med sterk overbevisning at jeg sier at det er nødvendig å sikre det sterke og stabile lederskapet landet trenger for å lede oss gjennom Brexit og i ettertiden, sier hun.

Den britiske statsministeren hasteinnkalte tirsdag til pressekonferanse utenfor statsministerboligen i Downing Street nummer 10, som vanligvis bare skjer ved betydelige kunngjøringer.

Hun kunngjorde da at hun ville be parlamentet om å skrive ut nyvalg den 8. juni.

– Så i morgen, la Underhuset stemme for et valg. La alle sette frem sine forslag for Brexit og sine regjeringsprogram, og la oss fjerne risikoen for usikkerhet og ustabilitet, og fortsette å gi regjeringen det sterke og stabile lederskapet det krever, sier May.

Det britiske pundet falt kraftig mot andre valutaer, inkludert dollar og den norske kronen, etter at May hasteinnkalte til pressekonferanse, noe som skapte usikkerhet.

Etter pressekonferansen hentet pundet derimot inn igjen fallet mot dollaren, og styrket seg igjen.

– Fordelen med et valg for May og regjeringen vil være at hun, i alle fall hvis hun vinner valget, vil ha langt større ryggdekning fra folket i forhandlingene om Brexit, sier DNB Markets-analytiker Knut Magnussen til E24.

– Det er å anse som positivt, hvis det skulle skje, sier han.

Theresa May er ikke valgt av folket, og ville trolig stille sterkere hvis hun var det, ifølge Magnussen. May tok over jobben etter tidligere statsminister David Cameron, som gikk av etter at britene i juni i fjor stemte for å forlate EU.

– De konservative ligger godt an på meningsmålingene, og opposisjonen sliter jo, sier Magnussen.

Har benektet valgplaner

May har tidligere sagt at hun ikke har planer om noe nyvalg, ifølge BBC. Det neste britiske valget skulle etter planen avholdes i 2020.

Nå snur hun altså, for å be om folkets støtte før de britiske forhandlingene med EU om nye handelsavtaler etter at landet trer ut av handelsblokken.

Storbritannia kan avholde nyvalg hvis to tredjedeler av parlamentsmedlemmene i Underhuset støtter det i en avstemning.

– La oss legge frem våre planer for Brexit og våre alternative regjeringsprogram, og la folket avgjøre, sier May.

– Dette vil være et valg mellom sterkt og stabilt lederskap i landets interesse med meg som statsminister, eller en svak og ustabil koalisjonsregjering ledet av Jeremy Corbyn, støttet av liberaldemokratene som ønsker å gjenåpne uenighetene i folkeavstemningen, og Nicola Sturgeon og SNP, sier hun.

Sturgeon er Skottlands førsteminister og leder for Scottish National Party.

Labour støtter folkeavstemning

Det britiske arbeiderpartiet Labours leder Jeremy Corbyn har tidligere sagt at han vil vurdere å støtte et eventuelt nyvalg.

– Jeg ønsker velkommen statsministerens beslutning om å gi det britiske folket sjanse til å stemme for en regjering som vil sette flertallets interesser først, sier Corbyn etter Mays pressekonferanse.

– Labour vil tilby landet et effektivt alternativ til en regjering som har mislyktes i å gjenoppbygge økonomien, levert fallende levestandarder og skadelige kutt til skolene og den nasjonale helsetjenesten, sier Corbyn.

Ifølge en fersk meningsmåling utført for The Telegraph har De konservative nå 44 prosent oppslutning, mens Labour har 23 prosent av velgerne i ryggen.

Ønsker folks Brexit-støtte

– Hver stemme på de konservative vil gjøre det vanskeligere for opposisjonspolitikerne som vil hindre meg i å få jobben gjort, sier May.

– Hver stemme på de konservative vil gjøre meg sterkere når jeg forhandler for Storbritannia med statsministrene, presidentene og kanslerne i EU. Hver stemme på de konservative vil bety at vi kan holde oss til planen om å gjøre Storbritannia sterkere, og ta de rette, langsiktige avgjørelsene for en sikrere fremtid, sier hun.

Grafen under viser pund-dollar-kursen tirsdag. På det meste var pundet ned over 0,6 prosentpoeng på få minutter.

Pundet falt først kraftig mot andre valutaer, inkludert dollar og den norske kronen. Etter pressekonferansen steg pundet derimot mot dollaren igjen.

SNUR OPPOVER: Pundet har hentet seg inn igjen mot dollaren etter et fall tirsdag formiddag. Statsminister Theresa May hasteinnkalte til pressekonferanse, noe som skapte usikkerhet. Der kunngjorde hun at det blir nyvalg i landet den 8. juni.

Foto: Infront

Her kan du lese mer om

  1. Storbritannia
  2. Brexit
  3. Theresa May
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Hasteinnkaller til pressekonferanse – kraftige pundbevegelser

  2. Årets sterkeste pund etter utlysing av nyvalg i Storbritannia

  3. – Markedet er ikke forberedt

  4. Annonsørinnhold

  5. EU: Brexit-forhandlinger først etter nyvalget

  6. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia